22 Απρ 2018

Διαδηλώσεις κατά της φτώχειας στη Νότια Αφρική

        

Ο ξεσηκωμός χιλιάδων κατοίκων της Βορειοδυτικής Επαρχίας στη Νότια Αφρική για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, στέγη, βασικά δικαιώματα και καταπολέμηση της διαφθοράς τοπικών στελεχών του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) ανάγκασαν χθες τον πρόεδρο της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, να διακόψει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (στην οποία συμμετέχουν πρώην αποικίες της Βρετανίας) που γινόταν στο Λονδίνο και να επιστρέψει στη χώρα του για να επιχειρήσει την αποκλιμάκωση της έντασης.
Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ανέφεραν ότι οι διαμαρτυρίες χιλιάδων κατοίκων στη Βορειοδυτική Επαρχία άρχισαν να κλιμακώνονται από το βράδυ της Τετάρτης οπότε αναφέρθηκαν σοβαρές συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς οι οποίοι δε δίστασαν να κάνουν χρήση σφαιρών καουτσούκ. Στη συνέχεια ακολούθησαν λεηλασίες σε καταστήματα, πύρινα οδοφράγματα και εμπρησμοί περιπολικών και άλλων αυτοκινήτων. Οι κινητοποιήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνται οι σοβαρότερες μετά την πρόσφατη απομάκρυνση του προκατόχου του Τζέικομπ Ζούμα από τον προεδρικό θώκο και την ορκωμοσία του στο ύπατο αξίωμα της χώρας τον περασμένο Φλεβάρη.
Ο πρόεδρος Ραμαφόζα πάντως λίγο πριν την εσπευσμένη επιστροφή του στη Ν. Αφρική κάλεσε τους διαδηλωτές «να ηρεμήσουν» δίνοντας παράλληλα εντολή στην αστυνομία για «αυτοσυγκράτηση». Στη συνέχεια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μπέκι Σέλε μετέβη το πρωί της Παρασκευής στην πόλη Μάικενγκ της Βορειοδυτικής Επαρχίας, όπου συναντήθηκε με διαδηλωτές, που κατήγγειλαν κυρίως την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, όπως και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων της αστυνομίας αυτή την εβδομάδα.

Ο Ραμαφόζα ήταν από τους πιο παλιούς ακτιβιστές στον αγώνα κατά του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ. Ωστόσο, μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από το ΑΝC, ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας σε ανώτερα κομματικά και δημόσια αξιώματα δημιουργώντας μία τεράστια περιουσία άνω των 550.000.000 δολαρίων έπειτα από στενές σχέσεις με μέρος της αστικής τάξης και διεθνή μονοπώλια, όπως οι πολυεθνικές «Coca Cola», «McDonald’s», η εταιρεία χρυσού και πλατίνας «Lonmin» στο Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συμμετείχε και το 2012, υποστηρίζοντας τη σφαγή Νοτιοαφρικανών απεργών εργατών στο ορυχείο Μαρικάνα από τα πυρά αστυνομικών και ιδιωτικών εταιρειών «ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ