9 Μαΐ 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ: Ας μην μοιράζουν ευθύνες ο ένας στον άλλον! Ηθικός αυτουργός το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τα αδιέξοδά του!




Η υπόθεση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα – όπως άλλωστε και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας – βαραίνει τούτη τη στιγμή ως ευθύνη, αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλους τους κρίκους έκφρασης της αστικής – κυβερνητικής πολιτικής, από πάνω έως κάτω, δηλαδή Δήμο Κερκυραίων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), Περιφέρεια Ι.Ν. (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), αλλά και τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσες κραυγές «εναντίωσης» και αν βγάζουν εσχάτως, χωρίς όμως την παραμικρή αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής!
Το έγκλημα είναι διαχρονικό ακριβώς γιατί, τόσο οι προηγούμενοι κυβερνώντες (σε κεντρικό και τοπικοδιοικητικό επίπεδο) όσο και οι τωρινοί, χαράσσουν γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών, στο όνομα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, κόντρα στα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα που έχουν παραδοθεί στον Προκρούστη!
Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον, ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εξυπηρετεί καλύτερα τη δεδομένη στιγμή αυτά τα συμφέροντα,  γι΄αυτό  χειροκροτείται από ντόπιους και ξένους ομίλους, από τον ΣΕΒ, τον ΣΕΤΕ αλλά και την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας φορτώνοντας στο λαό μας τα βάρη της ανάπτυξης των κερδών των μονοπωλίων, μπλέκοντάς μας κάθε μέρα και περισσότερο στο κουβάρι των ανταγωνισμών τους.
Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για την αύξηση των κερδών μεγάλων «παιχτών» στο χώρο και όχι μόνο (ΤΕΡΝΑ, Μπόμπολας και λοιποί, είναι μόνο μερικοί εκ των εμπλεκομένων απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη την επικράτεια).
Για τα δικά τους συμφέροντα φρόντισαν όλες οι αστικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο, να φτάσει η υπόθεση σε «αδιέξοδο», ώστε η ιδιωτικοποίηση του χρυσοφόρου αυτού κλάδου, να μοιάζει με τη μοναδική λύση για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής μας!
Γι΄αυτό και το αίτημα του εργατικού – λαϊκού κινήματος που ενώνει Τεμπλόνι και Λευκίμμη, δεν μπορεί να είναι άλλο από το ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΑ ΦΤΩΧΑ – ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ!
Σε έναν αγώνα με τέτοιο προσανατολισμό, ΔΕΝ χωρούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες άλλων κλάδων που μπορεί να πλήττονται από τη λειτουργία των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σε κάποια από τις δύο παραπάνω τοποθεσίες, ΟΜΩΣ, είναι οι ίδιοι που αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και διεύρυνε ακόμα παραπέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στους εργαζόμενους που απασχολούν! Είναι ΘΥΤΕΣ σε αυτή την υπόθεση και όχι θύματα!
Σε έναν τέτοιο αγώνα, ΔΕΝ χωρούν τα μαντρόσκυλα του συστήματος, οι Χρυσαυγίτες και λοιποί εθνικιστές, που δίνουν μάχη για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και άλλων μεγαλοεργοδοτών, έχοντας στο στόχαστρο τους εργάτες (ντόπιους και ξένους) και τα δικαιώματά τους! Το ίδιο το κίνημα πρέπει να τους ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙ!
Σε ένα τέτοιο αγώνα, ΔΕΝ χωρά ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός, με την έκφραση που αυτός έχει στον τόπο μας από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, άλλων Σωματείων (π.χ. πλειοψηφία ΔΣ ΟΤΑ) κ.ά., που αναζητά «συμμαχίες» στις εργοδοτικές οργανώσεις και τα κυβερνητικά γραφεία!
Εμπόδια στην ειλημμένη από καιρό απόφαση  για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών (άνοιγμα του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, συνέχιση της υποβάθμισης του Τεμπλονίου), μπορούν να μπουν μόνο από το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με οργάνωση της πάλης κόντρα στην αιτία που γεννά το πρόβλημα – το σχεδιασμό με βάση το κέρδος και την αύξησή του – κόντρα σε όλους εκείνους που προτείνουν ως «φιλολαϊκή λύση» αυτό το σχεδιασμό, όπως και αν  τον βαφτίζουν (δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση κλπ).
Για να μπουν εμπόδια στις αποφάσεις που τσακίζουν τη ζωή μας, χρειάζονται αιτήματα που βάζουν σε πρώτο πλάνο το σύνολο των δικαιωμάτων μας, των αναγκών μας.
Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά - λαϊκά στρώματα του νησιού:
§  Να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών και την επιχειρούμενη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών που υποστηρίζουν κυβέρνηση και ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
§  Να απαιτήσουν το κλείσιμο της χωματερής του Τεμπλονίου, να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
§  Να απαιτήσουν επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
§  Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.
§  Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Διεύρυνση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
§  Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
§  Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών. 
Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα αντιπολιτευτικά κόλπα των υπολοίπων αστικών
κόμματων! Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους,
ΜΟΛΥΝΕΙ τη ζωή των εργαζομένων, του λαού μας!
Δίνουμε μάχη μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους αγροτικούς μας συλλόγους, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τις Ομάδες Γυναικών της περιοχής.
Καταδικάζουμε τους εμπρησμούς και τις φθορές που έγιναν, περιφρουρούμε τον αγώνα μας από προβοκάτσιες που καμία σχέση δεν έχουν με το εργατικό – λαϊκό κίνημα και που ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής.
Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις του  Περιφερειάρχη ΙΝ και του Δημάρχου Κέρκυρας, που όχι μόνο εκεί που χρωστούσαν στο λαό μας ήρθαν να μας πάρουν και το γάιδαρο, αλλά αποτελούν ευθεία πρόσκληση προς τις κατασταλτικές αρχές, να χτυπήσουν όποιον διαφωνεί με τα σχέδιά τους. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Η ουσιαστική και ριζική διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων και αποβλήτων για το ΚΚΕ σημαίνει διαχείριση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει την ικανοποίηση ενός συνδυασμού κριτηρίων, το σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, στα δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο. Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει εφικτή μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού, δρόμου ανάπτυξης με εργατική εξουσία. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές που υπάρχουν και γι' αυτόν τον τομέα, με στόχο την υγεία και την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ