10 Μαΐ 2018

Μεγάλη κινητικότητα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ


«Η Συμμαχία παραδοσιακά εστιάζει την απειλή στην ανατολική της πτέρυγα και ιδιαίτερα τελευταία, με την προσάρτηση της Κριμαίας και την κατοχή της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι αυθεντικές και πολύ ρεαλιστικές ανησυχίες των μελών της νότιας πτέρυγας, για τις προερχόμενες από το νότο και την ανατολή απειλές». Τάδε έφη Αντρές Μουνιόθ Μοσκέρα, νομικός και στέλεχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο Συνέδριο Νομικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτές τη ΝΑΤΟική ανώτατη διοίκηση Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) και το Γ' Σώμα Στρατού, που έχει οριστεί ως ΝΑΤΟικό Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης (Nato Rapid Deployable Corps - Greece, NRDC/GR). Επισήμως, οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν «στις νομικές διαστάσεις των απειλών που αντιμετωπίζει η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας και του κυβερνοχώρου». Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκαν υπό συζήτηση «νομικές προσεγγίσεις» για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η οποία, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιεί τη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές προς κράτη - μέλη της Συμμαχίας για να πετύχει τους στόχους της.
* * *
Ο Μοσκέρα περιγράφει παραστατικά το ΝΑΤΟικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε Ανατ. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πριν αυτή «μεταναστεύσει» στο έδαφος κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Συνδέοντας άμεσα την τρομοκρατία με τη μετανάστευση, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ισχυρίστηκε ότι «μετά τον πόλεμο στη Συρία οι ροές της μετανάστευσης θέτουν σε κίνδυνο τη δική μας άμυνα και ασφάλεια», ότι «η προώθηση των τρομοκρατών του ISIS από τη Συρία στην Ευρώπη είναι επίσης μια απειλή», ενώ χαρακτήρισε πρόκληση τον πόλεμο «που δεν έχει ακόμη τελειώσει στη Λιβύη». Ολα αυτά «αποτελούν θέμα συζήτησης για τους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων». Εννοείται βέβαια ότι αυτή η «συζήτηση» αφορά στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για την Ενέργεια και τους δρόμους του εμπορίου, όπου η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή, συμμετέχοντας ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ως «δύναμη κρούσης» στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
* * *
Συνοπτικά, η Ελλάδα παρέχει υπηρεσίες «επόπτευσης» θαλάσσιων και εναέριων «διαύλων» από και προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή, με τη διάθεση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ υποδομών της χώρας, όπως η Σούδα και άλλες, συμμετοχής σε ευρωΝΑΤΟικές αποστολές, με περιπολίες ελληνικών πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο, ενώ συμμετέχει και σε δεκάδες συνεκπαιδεύσεις - «πρόβες πολέμου», με τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων, με τις οποίες προσομοιώνουν ακόμα και επιθέσεις ενάντια σε εγκαταστάσεις του Ιράν. Απ' αυτήν τη σκοπιά και με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ανάπτυξη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στην περιοχή, είναι δικαιολογημένη η «ανησυχία» που εξέφρασε η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη για το αν εμποδίζεται η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της πόλης, εξαιτίας της πώλησής του σε επενδυτικό σχήμα όπου συμμετέχουν και ρωσικά κεφάλαια. Εκανε μάλιστα τη συγκεκριμένη ερώτηση, τι θα γίνει αν στο μέλλον ένα ΝΑΤΟικό πλοίο χρειαστεί να ελλιμενιστεί στη Θεσσαλονίκη! Παρά τις καθησυχαστικές απαντήσεις του νομικού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ ότι αυτά καθορίζονται από συνθήκες πέρα από την ιδιοκτησία του λιμανιού και ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, η Αμερικανίδα πρόξενος δεν φάνηκε να απεμπολεί τις ενστάσεις της για το γεγονός ότι μια στρατηγικής σημασίας υποδομή κατέληξε μέσω της ιδιωτικοποίησης σε επενδυτικά σχήματα με ρωσική συμμετοχή.
* * *
Οσα συζητιούνται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν πλευρές των ισχυρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που «τέμνονται» και στο έδαφος της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, βυθίζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή. Το επόμενο κεφάλαιο της συζήτησης και των σχεδίων γύρω από το «μέτωπο» του νότου («Strategic Direction South», όπως ορίζεται επισήμως στο ΝΑΤΟ) θα «γραφτεί» την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που προετοιμάζει την ατζέντα για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας τον Ιούνη, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη. Είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης στην περιοχή, δημιουργούν νέα δεδομένα και προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, σημαίνοντας συναγερμό για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ