16 Ιουν 2018

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 Λατίνων φιλοδοξίες, γερμανική σταθερά και ευρωπαϊκά όνειρα



Με τις «ηχηρές» απουσίες Ιταλίας και Ολλανδίας να εξακολουθούν να προκαλούν αίσθηση και με χαμηλές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ποιότητα των αγώνων, εξαιτίας του μόνιμου τα τελευταία χρόνια προβλήματος της κόπωσης των παικτών από το βεβαρημένο πρόγραμμα των συλλόγων, άνοιξε την περασμένη Πέμπτη (14 Ιούνη) η αγωνιστική αυλαία του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Σε μια ακόμα διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε φαβορί και αουτσάιντερ φαντάζουν ξεκάθαρες, αλλά - όπως πάντα - τα προγνωστικά μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.
Οι τροπαιούχοι, η «Σελεσάο» και ο Μέσι
Η ιδιότητα του φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει αποδοθεί κυρίως στη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, για διαφορετικούς λόγους στην καθεμιά.
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, στη 19η συμμετοχή της σε τελική φάση Μουντιάλ, παρατάσσεται με αλλαγές στη σύνθεσή της σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, όταν θριάμβευσε στα γήπεδα της Βραζιλίας - με κορυφαία στιγμή το ιστορικό 7-1 επί της διοργανώτριας. Οι φιλοδοξίες της πάντως δεν χαμηλώνουν, πράγμα λογικό για μια Εθνική ομάδα με 13 συμμετοχές σε ημιτελικούς, 8 τελικούς και 4 κατακτήσεις: Επιδιώκει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Χωρίς τον αρχηγό της το 2014, Φίλιπ Λαμ, αλλά και τον Σανέ, που έμεινε εκτός αποστολής κατόπιν επιλογής του Ομοσπονδιακού τεχνικού Γιόακιμ Λεβ, η «Νασιοναλμάνσαφτ» αποτελείται από έναν συνδυασμό νεαρών παικτών και «παλιοσειρών» (Μίλερ, Μπόατεγκ, Γκόμεζ, Οζίλ). Στους δεύτερους συγκαταλέγεται τελικά και ο τερματοφύλακας Νόιερ, που δείχνει να επανέρχεται μετά τον πολύμηνο τραυματισμό του.
Αποφασισμένη να «ξεπλύνει» την ντροπή του 2014 εμφανίζεται η Βραζιλία, και οι μέχρι τώρα εμφανίσεις της, τόσο στον προκριματικό όμιλο της Λατινικής Αμερικής για το Μουντιάλ όσο και στα πρόσφατα φιλικά, δείχνουν ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στον πάγκο ο Τίτε φαίνεται πως δικαιώνει την εμπιστοσύνη της Ομοσπονδίας στο πρόσωπό του, παρά την έντονη κριτική που συνάντησε η ανάθεση σ' αυτόν της τεχνικής ηγεσίας της «Σελεσάο». Με μια σειρά από σημαντικές μονάδες της (Νεϊμάρ, Κουτίνιο, Ζεσούς, Μαρσέλο, Φιρμίνο, Ντάγκλας Κόστα, Γουίλιαν, Τιάγκο Σίλβα, Φρεντ κ.ά.) να προέρχονται από εξαιρετική σεζόν, η Βραζιλία δικαίως θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο, εφόσον έρθει, θα είναι το 6ο της, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στο θεσμό.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία υπερασπίζεται τον τίτλο της στα γήπεδα της Ρωσίας
Eurokinissi
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία υπερασπίζεται τον τίτλο της στα γήπεδα της Ρωσίας
«Η τώρα ή ποτέ». Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σύνθημα στις τάξεις της Αργεντινής. Μετά από τρεις χαμένους τελικούς σε ισάριθμα χρόνια (Μουντιάλ 2014, Κόπα Αμέρικα 2015 και 2016) και με τον Λιονέλ Μέσι να έχει φτάσει αισίως τα 31 του, η «Αλμπισελέστε» δεν έχει πολλά περιθώρια αξιοποίησης του γεγονότος ότι έχει στις τάξεις της τον κατά πολλούς κορυφαίο παίκτη στον κόσμο, ώστε να φτάσει στην κατάκτηση ενός Μουντιάλ. Παρόλο που στα προκριματικά κινδύνευσε με αποκλεισμό, σε δυναμικό δεν υστερεί. Ο Μέσι πλαισιώνεται από μια σειρά παίκτες παγκόσμιας κλάσης, όπως Ντιμπάλα, Ιγκουαΐν, Αγκουέρο, Ντι Μαρία, Οταμέντι, Μπανέγα κ.λπ., επιτρέποντας στους Αργεντίνους να ελπίζουν στην πολυπόθητη κατάκτηση. Η πίεση όμως είναι μεγάλη, το ίδιο και η αμφισβήτηση που δέχεται ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Χόρχε Σαμπάολι για τις επιλογές του πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Καραδοκεί μια τριάδα Ευρωπαίων
Τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές ομάδες ακολουθούν τα προαναφερθέντα φαβορί στα προγνωστικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.
Πρώτη απ' όλες η φιναλίστ του Euro 2016 Γαλλία. Οι «Τρικολόρ» θέλουν να αφήσουν πίσω τους το στραπάτσο του προ διετίας τελικού, όταν μέσα στο Παρίσι και παρόλο που ήταν το μεγάλο φαβορί, έχασαν το τρόπαιο από την Πορτογαλία. Το ταλέντο περισσεύει (Γκριζμάν, Εμπαπέ, Ματουιντί, Γιορίς, Πογκμπά, Ου. Ντεμπελέ, Καντέ, Ουμτιτί κ.ο.κ.), το ίδιο και το πάθος για τη δικαίωση των προσδοκιών. Η Γαλλία θεωρείται μία από τις πληρέστερες και ποιοτικότερες ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ και δικαίως ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά.

Μέσι και Νεϊμάρ αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για Αργεντινή και Βραζιλία αντίστοιχα
Eurokinissi
Μέσι και Νεϊμάρ αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» για Αργεντινή και Βραζιλία αντίστοιχα
Με στόχο το τρόπαιο έχει ταξιδεύσει στη Ρωσία και η Ισπανία, με την προσπάθειά της στο Μουντιάλ όμως να έχει τεθεί υπό αίρεση από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης κόστισε στον Ομοσπονδιακό τεχνικό Ζουλέν Λοπετέγκι τη θέση του, παραμονές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εξέλιξη όμως που βρήκε αντίθετους τους περισσότερους παίκτες της Εθνικής ομάδας, και πλέον το κλίμα όπως όλα δείχνουν έχει χαλάσει, έχοντας άλλωστε και το προϋπάρχον υπόβαθρο των εσωτερικών αντιθέσεων - κυρίως ανάμεσα σε Καστιγιάνους και Καταλανούς. Το δύσκολο έργο να συμμαζέψει την κατάσταση έχει αναλάβει ο μέχρι πρότινος τεχνικός διευθυντής και πλέον Ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Ιέρο, ο οποίος πάντως έχει στα χέρια του υλικό από τα λίγα στη διοργάνωση: Ινιέστα, Ντιέγκο Κόστα, Ράμος, Ντε Χέα, Αλκάνταρα, Καρβαχάλ, Μπουσκέτς, Ασένσιο, Κόκε, Πικέ, Νταβίντ Σίλβα, Αθπιλικουέτα, Σαούλ κ.ο.κ.
Με τον «αέρα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης ρίχνεται στη μάχη του Μουντιάλ η Πορτογαλία. Φυσικά η αποστολή της είναι πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι στο Εuro, ωστόσο η ομάδα του Φερνάντο Σάντος δείχνει να διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα να τη χειριστεί. Η επιτυχημένη συνταγή του κυνηγιού για το αποτέλεσμα, πολλές φορές σε βάρος του θεάματος, δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε στα γήπεδα της Ρωσίας, σε κάθε περίπτωση όμως το βαρόμετρο της ομάδας παραμένει ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, από την απόδοση του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της Πορτογαλίας.
Φιλόδοξο «καρέ», αλλά με ερωτήματα

Αποφασισμένοι να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν στο Εuro 2016 εμφανίζονται οι Γάλλοι
Associated Press
Αποφασισμένοι να πετύχουν αυτό που δεν κατάφεραν στο Εuro 2016 εμφανίζονται οι Γάλλοι
Ειδική κατηγορία αποτελούν δύο ευρωπαϊκές και δύο λατινοαμερικάνικες ομάδες ιδιαίτερα ποιοτικές και φιλόδοξες, αλλά και απρόβλεπτες. Αγγλία, Βέλγιο, Ουρουγουάη και Κολομβία διαθέτουν εξαιρετικό υλικό και όλες τις προϋποθέσεις να φτάσουν ψηλά, αλλά αμφισβητείται από πολλούς το αν θα καταφέρουν να δείξουν τις δυνατότητές τους στα γήπεδα της Ρωσίας.
Αγγλία και Βέλγιο μάλιστα θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις πολύ νωρίς, αφού η κληρωτίδα τούς έφερε αντιμέτωπους στον ίδιο όμιλο. Δεδομένου ότι αυτός συμπληρώνεται από Παναμά και Τυνησία, οτιδήποτε λιγότερο από την πρόκριση στη φάση των «16» φαντάζει καταστροφή και για τις δύο ομάδες. Κέιν, Στέρλινγκ, Ντέλε Αλι, Ράσφορντ, Λίνγκαρντ, Ουόκερ, Βάρντι, Στόουνς και Ρόουζ είναι ορισμένοι από τους παίκτες των «Λιονταριών» στους οποίους εναποτίθενται πολλές ελπίδες για αγγλική διάκριση. Και το Βέλγιο όμως δεν πάει πίσω, με ονόματα όπως Αζάρ, Ντε Μπρόινε, Μέρτενς, Λουκάκου, Μ. Ντεμπελέ, Κομπανί, Κουρτουά, Μπατσουαγί, Καράσκο κ.λπ.
Οσο για την Ουρουγουάη, για μια ακόμα φορά σφύζει από ποιότητα: Σουάρεζ, Καβάνι, Μπεντανκούρ, Χιμένεζ, Βεσίνο, Γκοδίν είναι μερικά μόνο από τα αστέρια της. Η ομάδα είναι επίσης ξακουστή για τη μαχητικότητά της, ενώ διαθέτει και έμπειρο τεχνικό στο πρόσωπο του Οσκαρ Ταμπάρεζ (από το 2006 στον πάγκο της «Σελέστε»). Από την άλλη, το υπερβολικό πάθος και οι ατομικές φιλοδοξίες την καθιστούν ευάλωτη.
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Κολομβία. Οι Χάμες Ροντρίγκεζ, Φαλκάο, Μπάκα, Κουαδράδο, Μουριέλ, Ντ. Σάντσεζ, Βάργκας, Οσπίνα κ.ά. δημιουργούν προσδοκίες για αξιόλογη πορεία, στην οποία όμως δείχνουν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα τα αμυντικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ