13 Ιουλ 2018

Μια Διακήρυξη - «φωτιά»


Σε προπαρασκευή γενικευμένης ανάφλεξης παραπέμπει η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, με την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ



«Φωτιά» είναι η Διακήρυξη στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ αργά προχτές το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Με τη «βούλα» και της ελληνικής κυβέρνησης, η Διακήρυξη δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για τους λαούς, στην προοπτική ακόμα και γενικευμένης ανάφλεξης, στο πλαίσιο των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Τα όσα σταχυολογούμε παρακάτω είναι αποκαλυπτικά.
«Εκστρατευτικές επιχειρήσεις» στο Νότο...
-- Στο σημείο 27, για το «Νότιο μέτωπο» (Βαλκάνια και Μέση Ανατολή), που αποκτά ολοένα μεγαλύτερη βαρύτητα στους σχεδιασμούς τους, με ό,τι ρόλους και κινδύνους συνεπάγεται αυτό και για την Ελλάδα σημειώνεται: «Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε, μέσα και από την ανάπτυξη πλήρως των δυνατοτήτων του Περιφερειακού Κόμβου για το Νότο (σ.σ. ΝΑΤΟικό επιτελείο στη Σικελία), την πρόσθετη εργασία που απαιτείται για την υλοποίηση όλων των στοιχείων του Πλαισίου που έχουμε ορίσει για τον Νότο, δηλαδή την ικανότητα πρόβλεψης και αντιμετώπισης κρίσεων που προέρχονται από το Νότο, βελτιωμένων δυνατοτήτων για εκστρατευτικές επιχειρήσεις ("expeditionary operations") και την ενίσχυση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να προβάλλει τη σταθερότητα μέσω περιφερειακών συμπράξεων και προσπαθειών δημιουργίας ικανοτήτων. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον εκ των προτέρων σχεδιασμό και τη διεξαγωγή περισσότερων ασκήσεων με σενάρια που αντικατοπτρίζουν το στρατηγικό περιβάλλον στο Νότο. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμευόμαστε στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με επιλεγμένους εταίρους που ζητούν την υποστήριξή μας, ενισχύοντας την ικανότητά μας να παρέχουμε δραστηριότητες κατάρτισης, παροχής συμβουλών και καθοδήγησης. Εθνικές δυνάμεις και επιτελεία θα προσφέρονται από τους Συμμάχους (σ.σ. τα κράτη - μέλη) για τη διεξαγωγή και το συντονισμό αυτών των δραστηριοτήτων. Αυτό θα ενισχύσει τη συμβολή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την προβολή της σταθερότητας πέρα από τα σύνορά μας».
-- Στο σημείο 55 επανέρχονται με νέες αναφορές στο Νότιο μέτωπο: «Εγκρίναμε ένα πακέτο για το Νότο που περιλαμβάνει μια σειρά πολιτικών και πρακτικών πρωτοβουλιών συνεργασίας για μια πιο στρατηγική, εστιασμένη και συνεκτική προσέγγιση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μια περιοχή που αντιμετωπίζει πληθώρα πολύπλοκων απειλών και προκλήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ασφάλειά μας.
Στο πλαίσιο αυτού του συνολικού στρατηγικού στόχου, επιδιώκουμε τρεις κύριους στόχους: Να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα του ΝΑΤΟ από απειλές που προέρχονται από το Νότο, να συμβάλουμε στις διεθνείς προσπάθειες διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή και να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα έναντι των απειλών κατά της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας (...)
Σήμερα, ανακηρύξαμε την πλήρη ενεργοποίηση του Περιφερειακού μας Κέντρου για το Νότο στη Νάπολη. Ο Κόμβος αυτός θα συμβάλει στην επίγνωση της κατάστασης και στην κατανόηση των περιφερειακών προκλήσεων, απειλών και ευκαιριών, στην υποστήριξη της συλλογής, διαχείρισης και ανταλλαγής πληροφοριών, θα συντονίζει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Νότο και θα διασυνδέεται με τους συνεργάτες μας. Ο ενισχυμένος προγραμματισμός και οι ασκήσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της ικανότητάς μας να προβλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις στην περιοχή».
Να σημειωθεί ότι διάχυτα σε όλο το κείμενο είναι και τα προσχήματα που χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν τα «άλλοθι» των επόμενων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ενδεικτικά, στο σημείο 10 διαβάζουμε: «Η τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της, εξακολουθεί να αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια των πληθυσμών μας και για την ευρύτερη διεθνή σταθερότητα και ευημερία. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την τρομοκρατία, καθώς αμφισβητεί άμεσα τις αξίες που ενώνουν τη Συμμαχία». Στο μεταξύ, ορθάνοιχτη είναι και η «πόρτα» για να ενταχθούν στον όρο «τρομοκρατία» και μορφές πάλης που επιλέγει το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα κόντρα στην «ευημερία», όπως βαφτίζουν τη διασφάλιση των κερδών της πλουτοκρατίας.
...περικύκλωση της Ρωσίας σε Δυτικά Βαλκάνια - Μαύρη Θάλασσα
-- Στο σημείο 26, οι ΝΑΤΟικοί επικεντρώνουν στην παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μέσα και από το δίαυλο του Αιγαίου: «Αναπτύξαμε προωθημένη παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στη Ρουμανία, υπάρχει πλέον μια πολυεθνική ταξιαρχία για την εκπαίδευση των χερσαίων δυνάμεων των Συμμάχων και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας της ταξιαρχίας να συνεισφέρει στην ενισχυμένη αποτρεπτική και αμυντική στάση της Συμμαχίας. Ορισμένα εναέρια και ναυτικά μέτρα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της παρουσίας και της ναυτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο. Χαιρετίζουμε την πρόοδο προς την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία», με κατεύθυνση την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση ΝΑΤΟικής αρμάδας στην περιοχή, κόντρα στην εκεί ρωσική παρουσία.
-- Στο σημείο 59 για τα Δυτικά Βαλκάνια: «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία συνεργασίας και επιχειρήσεων που έχουμε στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διατήρηση και την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται, προαναγγέλλοντας την περαιτέρω υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τους λαούς σε νέες περιπέτειες.
-- Σε συνέχεια των παραπάνω, σε άλλα σημεία αναφέρει π.χ. ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR) συμβάλλει «στην ευρύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει χρονικό όριο περάτωσης της ΝΑΤΟικής παρουσίας εκεί.
Τονίζουν, ακόμα, ότι υποστηρίζουν τις «ενταξιακές φιλοδοξίες» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.
Για τη δε Σερβία αναφέρουν: «Η ενίσχυση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Σερβίας είναι προς όφελος της Συμμαχίας, της Σερβίας και ολόκληρης της περιοχής. Χαιρετίζουμε τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την οικοδόμηση της εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - Σερβίας και την υποστήριξη περαιτέρω πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας για το σκοπό αυτό. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στο διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, που διευκολύνεται από την ΕΕ, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνολική εξομάλυνση των σχέσεων, μεταξύ άλλων υπό τη μορφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων και την πλήρη εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών».
Ως παράδειγμα, εξάλλου, της «πολιτικής ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ, παραπέμπει στην πρόσκληση που απηύθυναν στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, «καλωσορίζοντας» την «ιστορική» - όπως τη χαρακτηρίζουν στη Διακήρυξη - Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι αποφάσεις για τη διεύρυνση αφορούν το ίδιο το ΝΑΤΟ. Κανένας τρίτος δεν έχει λόγο σε αυτήν τη διαδικασία. Εξακολουθούμε να είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι στην ενσωμάτωση εκείνων των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Συμμαχία, κρίνοντας το καθένα με βάση τα δικά του πλεονεκτήματα», τονίζουν, σε ένα μήνυμα προς τη Ρωσία και τις αντιδράσεις της στη διεύρυνση.
Και στο βάθος... Ενέργεια
-- Στο σημείο 78, φτάνουν στο «διά ταύτα», στους ανταγωνισμούς για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας: «Η ενεργειακή ασφάλεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κοινή μας ασφάλεια. Ενας σταθερός και αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός, η διαφοροποίηση των διαδρομών, των προμηθευτών και των ενεργειακών πόρων και η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων έχουν ζωτική σημασία και αυξάνουν την αντοχή μας έναντι πολιτικής και οικονομικής πίεσης. Ενώ τα ζητήματα αυτά εμπίπτουν πρωτίστως στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, οι ενεργειακές εξελίξεις μπορούν να έχουν σημαντικές πολιτικές συνέπειες και επιπτώσεις στην ασφάλεια για τους Συμμάχους και να επηρεάσουν και τους εταίρους μας. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε τις τακτικές συνομιλίες των Συμμάχων σε θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα μέλη της Συμμαχίας δεν είναι ευάλωτα στην πολιτική ή εκβιαστική χειραγώγηση της Ενέργειας, η οποία συνιστά πιθανή απειλή. Συνεπώς, οι Σύμμαχοι θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν τη διαφοροποίηση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες. Θα βελτιώσουμε το ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια, σύμφωνα με τις καθιερωμένες αρχές και κατευθυντήριες γραμμές, και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τις εθνικές αρχές στην προστασία των κρίσιμων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της κακόβουλης υβριδικής δραστηριότητας, όπως και αυτής στον κυβερνοχώρο».
Τα πυρηνικά και οι υποχρεώσεις «υποστήριξης» από πλευράς των «Συμμάχων»
«Ανατριχίλα» προκαλούν και οι αναφορές στα πυρηνικά στο άρθρο 35: «Μετά τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας (σ.σ. "επιθετικότητα" της Ρωσίας, ISIS κ.λπ.), το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πυρηνικές αποτρεπτικές ικανότητές του θα παραμείνουν ασφαλείς και αποτελεσματικές», λένε, ενώ, «απογειώνοντας» την υποκρισία, προσθέτουν: «Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία». Και συνεχίζουν: «Οι στρατηγικές δυνάμεις της Συμμαχίας, ιδιαίτερα εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούν την υπέρτατη εγγύηση για την ασφάλεια των Συμμάχων. Οι ανεξάρτητες στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας έχουν τον δικό τους αποτρεπτικό ρόλο και συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας (...) Η αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ βασίζεται επίσης στα πυρηνικά όπλα των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία αναπτύσσονται στην Ευρώπη και στις ικανότητες και την υποδομή που παρέχουν οι ενδιαφερόμενοι Σύμμαχοι (...) Η υποστηρικτική συμβολή των συμμετεχόντων στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις κατανομής των πυρηνικών φορτίων ενισχύει περαιτέρω αυτήν την αποστολή». Μια επιμέρους απόφαση που γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το φορτίο που θα κληθούν να σηκώσουν ο Αραξος ή και άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ