Μεγάλος
βράχος στον Ριούγκου, με φόντο το μαύρο της διαστημικής αβύσσου. Η
φωτογραφία τραβήχτηκε από μια από τις δύο συσκευές MINERVA της
αποστολής, που προσεδαφίστηκαν στον αστεροειδή
|
Η αποστολή απαρτίζεται από το μητρικό σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» (ονομασία είδους γερακιού στα ιαπωνικά), που αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του πρώτου «Χαγιαμπούσα», την αυτοκινούμενη διαστημοσυσκευή ανίχνευσης MASCOT και δύο επίσης αυτοκινούμενα μικρά ρομπότ φωτογράφισης με το όνομα MINERVA. Τα ρομπότ μετακινούνται στην επιφάνεια του Ριούγκου όχι πάνω σε τροχούς, αλλά με αναπηδήσεις, αξιοποιώντας το γεγονός της ελάχιστης βαρύτητας πάνω στον αστεροειδή. Λόγω της εγγύτητας με την επιφάνεια παίρνουν φωτογραφίες του εδάφους από απόσταση εκατοστών του μέτρου!
Απεικόνιση
της συσκευής MASCOT μετά την προσεδάφισή της. Η συσκευή, που φέρει
επιστημονικά όργανα και κεραία μετάδοσης των πληροφοριών (στρογγυλό
εξάρτημα στο πάνω μέρος), μπορεί να μετακινείται με αναπηδήσεις σαν του
βατράχου
|
Το «Χαγιαμπούσα 2» θα συνεχίσει να φωτογραφίζει και να παρατηρεί από κοντά τον αστεροειδή με τα επιστημονικά όργανα που φέρει το μητρικό σκάφος, ενώ στη συνέχεια θα ρίξει πάνω του με ορμή ένα βαρίδι, ώστε να δημιουργηθεί ρηχός κρατήρας, με την ελπίδα ότι θα αποκαλυφθούν στρώματα εδάφους που δεν έχουν αλλοιωθεί από την εποχή σχηματισμού του Ριούγκου. Στη συνέχεια, θα τον προσεγγίσει σε απόσταση ενός μέτρου και θα προσπαθήσει να συλλέξει χώμα από αυτόν τον κρατήρα, χωρίς να προσεδαφιστεί, χρησιμοποιώντας μια ειδική τηλεσκοπική συσκευή.
Απεικόνιση
του «Χαγιαμπούσα - 2» με τους κινητήρες ιόντων σε πρώτο πλάνο. Από μια
από τις σκουρόχρωμες θυρίδες που φαίνονται στη δεξιά πλευρά του
αποκολλήθηκε η συσκευή MASCOT
|
Ο αστεροειδής Ριούγκου ανακαλύφθηκε το 1999 και έχει παρόμοια τροχιά με τον Ιτοκάβα, τέτοια που περιστασιακά τον φέρνει αρκετά κοντά στη Γη. Εχει διάμετρο 920 μέτρα και σχήμα οκταέδρου (σαν ζάρι αλλά με οκτώ πλευρές). Σε ένα σημείο του υπάρχει μια πιο φωτεινή περιοχή συγκριτικά με την πολύ χαμηλή λευκαύγεια (albedo) της υπόλοιπης επιφάνειάς του. Εχει αρκετά ομαλή περιστροφή και ο χρόνος περιστροφής του γύρω από τον άξονά του είναι 7,6 ώρες.
Ο Ριούγκου ανήκει στην ομάδα αστεροειδών «Απόλλων», που η τροχιά τους τέμνεται με εκείνη της Γης. Τέτοιος ήταν ο μικρός αστεροειδής που κάηκε εντυπωσιακά στην ατμόσφαιρα το 2013 στο Τσελιαμπίνσκ στα νότια Ουράλια, προκαλώντας ζημιές και μικροτραυματισμούς 1.000 ανθρώπων από τα θραύσματα τζαμιών που προκάλεσε το ωστικό κύμα της έκρηξής του. Ο Ριούγκου λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του είναι δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνος για τη Γη. Πρόκειται για αστεροειδή τύπου C, που σημαίνει ότι στη σύσταση των υλικών του υπάρχουν περισσότερες οργανικές ενώσεις και νερό σε σχέση με τους αστεροειδείς του τύπου του Ιτοκάβα (τύπου S). Η ανακάλυψη τέτοιων ουσιών θα ενισχύσει ή θα αδυνατίσει θεωρίες για προέλευση του νερού στη Γη από κομήτες και αστεροειδείς που βομβάρδισαν τη Γη στα πρώτα στάδια σχηματισμού της, όπως και για την προέλευση των αρχικών οργανικών ενώσεων που επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη. Το υλικό των αστεροειδών (κάτω από το επιφανειακό στρώμα που βομβαρδίζεται από ακτινοβολίες και τον ηλιακό άνεμο) έχει μείνει αναλλοίωτο από την εποχή σχηματισμού του ηλιακού συστήματος και μπορεί να δώσει πληροφορίες γι' αυτήν.
Φωτογραφία
υψηλής ανάλυσης του εδάφους του Ριούγκου, που πήρε το «Χαγιαμπούσα - 2»
από ύψος 64 μέτρων. Κάτω αριστερά ένας από τους εκατοντάδες μεγάλους
βράχους που είναι διάσπαρτοι στην επιφάνεια του αστεροειδούς
|
Σημειωμένη
με κίτρινο τετράγωνο η περιοχή της επιφάνειας του κυβοειδούς Ριούγκου,
τις λεπτομέρειες της οποίας αναδεικνύει η φωτογραφία υψηλής ανάλυσης.
Στη φωτ. δεξιά το «Χαγιαμπούσα - 2» έχει πετύχει να φωτογραφίσει και τη
σκιά του πάνω στον αστεροειδή
|
Απεικόνιση
των συσκευών MINERVA στην επιφάνεια του Ριούγκου. Και οι δύο συσκευές
μπορούν να αναπηδούν για να μετακινούνται, κάνοντας άλματα διάρκειας 15
λεπτών, λόγω της πολύ μικρής βαρύτητας του αστεροειδούς
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου