19 Νοε 2018

Αποζημίωση χιλιάδων ευρώ από όσους βοήθησαν πρόσφυγες απαιτεί το Γερμανικό κράτος

Τα ρέστα ζητά η γερμανική κυβέρνηση από χιλιάδες Γερμανούς που βοήθησαν Σύριους πρόσφυγες κατά τη διαδικασία αίτησης ασύλου, ζητώντας τους να καλύψουν τα έξοδα του κράτους για το διάστημα παραμονής των τελευταίων στη χώρα.
Πάνω από 7000 Γερμανοί που υπέγραψαν ως εγγυητές προσφύγων μηνύουν το γερμανικό κράτος που τους ζητά να καλύψουν τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης και άλλων αναγκών για τα χρόνια που οι άνθρωποι αυτοί διαβιούν στη Γερμανία.
Σε μία από τις περιπτώσεις, ο Κρίστιαν Όστερχαους από τη Βόννη βοήθησε δύο ανηλίκους  από της Συρία να αποκτήσουν άσυλο το 2015, μόνο και μόνο για να λάβει ειδοποίηση από τη δημοτική αρχή που του ζητούσε να πληρώσει 7.239 ευρώ στο δήμο, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα των προσφύγων κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Οι δικαστικές αρχές της Κολωνίας ήδη έχον δικαιώσει τέσσερις από τις προσφυγές, με το δικηγόρο τους να χαρακτηρίζει την απόφαση «μια πρώτη αχτίδα ελπίδας», προσθέτοντας:
Το γεγονός πως εκείνη που με δική τους επιβάρυνση και ρίσκο, βοήθησαν τους Σύριους που ξέφυγαν από τον πόλεμο να μπουν νόμιμα στη χώρα (όχι με τη βοήθεια δουλεμπόρων που φέρνουν πρόσφυγες σε φουσκωτές βάρκες μέσω θαλάσσης) τώρα θα πρέπει να έχουν το οικονομικό βάρος για πολλά χρόνια, είναι πολύ λυπηρό και εξοργιστικό».
Νομική βάση για τις κρατικές απαιτήσεις είναι το γεγονός πως από το καλοκαίρι του 2016 η Γερμανία έχει αυστηροποιήσει τους όρους επανένωσης των προσφύγων με τις οικογένειές τους. Ως τότε, η υποχρέωση που αναλάμβανε ο εγγυητής ακυρωνόταν αυτόματα μετά την παραχώρηση ασύλου στον αιτούντα, αλλά μετά οι εγγυητές συνέχιζαν να είναι υπεύθυνοι για τρία ως πέντε χρόνια μετά την άφιξη της οικογένειας του πρόσφυγα στη χώρα.
Η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών στον πληθυσμό της μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς ανέρχεται σε 12%. Μετά την «ευπρόσδεκτη» αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών τα πρώτα χρόνια της προσφυγικής κρίσης, η οποία επί της ουσίας εξυπηρετούσε ανάγκες εισροής φτηνού εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη σκλήρυνση του θεσμικού πλαισίου αλλά και του δημόσιου λόγου στο προσφυγικό, σε ένα συναγωνισμό ξενοφοβικής ρητορικής με το ανερχόμενο ακροδεξιό μόρφωμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Με πληροφορίες από sputniknews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ