19 Ιαν 2019

Αριστούχος μέχρι θανάτου – Νεκρό προσφυγόπουλο έραψε το σχολικό του έλεγχο στα ρούχα του

Ήταν μόνο 14 χρονών όταν έχασε τη ζωή του στα νερά της Μεσογείου, ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που πνίγονται κάθε χρόνο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή. Ο έφηβος από το Μάλι είχε μεγάλα όνειρα, όνειρα που κουβαλούσε κυριολεκτικά πάνω του. Ένας σχολικός έλεγχος, ραμμένος με προσοχή μέσα στα ρούχα του, που αποδείκνυε τις άριστες επιδόσεις του στα μαθήματα.
Ο θάνατός του ήλθε τον Απρίλη του 2015, το τραγικό εύρημα αποκαλύφθηκε όμως μόλις πριν λίγες μέρες, στη διάρκεια της ταυτοποίησης των περίπου 1000 θυμάτων εκείνου του ναυαγίου. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και η ιατροδικαστής Κριστίνα Κατάνεο, η οποία, μαζί με τους συνεργάτες της σε εργαστήριο ανθρωπολογίας του Μιλάνου, έχει κατορθώσει να αναγνωρίσει ως τώρα 528 πτώματα.
Στη διάρκεια της αυτοψίας η Κατάνεο, αφότου αρχικά διαπίστωσε από την οστική ηλικία του θύματος πως επρόκειτο για έφηβο, στη συνέχεια εντόπισε μέσα στο γιλέκο – μπουφάν του ένα τευχίδιο, στο οποίο αναγράφονταν οι άριστοι βαθμοί του μαθητή στο σχολείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κατάνεο βρίσκει ραμμένα αντικείμενα πάνω στα ρούχα των προσφύγων, που προσπαθούν να τα προφυλάξουν από κλοπή, τυχαία απώλεια ή οικειοποίησή τους από τους εμπόρους: Χρήματα, σακουλάκια με χώμα από την πατρίδα τους, κάρτες μέλους βιβλιοθήκης και δελτία δωρητή αίματος είναι κάποια από αυτά που έχει δει η ιατροδικαστής στη διάρκεια των αυτοψιών τους. Εν προκειμένω, ο νεαρός πρόσφυγας, που διέσχισε 4000 χλμ για να φτάσει στη Λιβύη, όπου μπήκε σε μια βάρκα με προορισμό την Ιταλία, ήθελε να αποδείξει πως ήταν καλός μαθητής και πως είχε έρθει να συνεχίσει τη φοίτησή του σε κάποιο σχολείο στη χώρα προορισμού του. Κι αυτό είναι ίσως το πιο τραγικό από όλα, ότι ο μικρός ήξερε πως έπρεπε να αποδείξει πως είναι “άξιος” και “άριστος” για να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, κι ας μην είχε να του προσφέρει τελικά τίποτε παρά την μετά θάνατον ταυτοποίηση του άψυχου κορμιού του κι ένα σκίτσο, που εμπνεύστηκε ο σκιτσογράφος Makkox:

Με πληροφορίες από Corriere della sera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ