Eurokinissi
|
Πέρα από τους όποιους πειραματισμούς ετοιμάζονται να εφαρμοστούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τις διαφωνίες για το πώς αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα, το σίγουρο είναι ότι ο αντικειμενικός στόχος και των δύο πλευρών είναι η σωτηρία του «προϊόντος» από την περαιτέρω απαξίωση, η οποία οδηγεί σε απώλειες κερδών - αυτό δηλαδή που τους «καίει». Παρά τις μεγαλοστομίες των κυβερνητικών παραγόντων και των ιδιοκτητών ΠΑΕ για βελτίωση των συνθηκών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και αυτή τη φορά είναι ο έλεγχος στα «κακώς κείμενα» και η καλύτερη διαχείριση της αγοράς που απασχολούν τους εμπλεκόμενους.
Το μαρτυρούν ξεκάθαρα, άλλωστε, αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος και φυσικά η κατάληξη όλων αυτών. Οπως και τότε, έτσι και με το νέο σχέδιο είναι εμφανής η προσπάθεια αποφυγής της συζήτησης για την αναγκαιότητα να χτυπηθεί η αιτία των προβλημάτων, που είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του ποδοσφαίρου και όλα τα παρελκόμενά της (στημένα παιχνίδια, τζόγος, κόντρες συμφερόντων κ.ο.κ.). Και όσο το ελληνικό ποδόσφαιρο παραμένει ενταγμένο στο γενικότερο οικοδόμημα του αθλητισμού - εμπορεύματος, είναι δεδομένο πως πειραματισμοί και νέα εγχειρήματα μόνο στόχο έχουν το «λίφτινγκ» και όχι την πραγματική αλλαγή της κατάστασης.
Οριστικοποίηση με υποχώρηση των ΠΑΕ
Eurokinissi
|
Οι τελευταίοι αποδέχτηκαν τελικά να τηρηθούν οι αρχικές συμφωνίες και το νέο πρωτάθλημα της Super League να διεξαχθεί μεταξύ 14 ομάδων. Θυμίζουμε ότι τους προηγούμενους μήνες οι ΠΑΕ είχαν αλλάξει στάση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και είχαν τοποθετηθεί υπέρ του πρωταθλήματος με 16 ομάδες για τη σεζόν 2019 - 2020 (όπως ίσχυε μέχρι τώρα δηλαδή) και της μετάθεσης της αναδιάρθρωσης για τη σεζόν 2020 - 2021.
Χρησιμοποιώντας και το «χαρτί» της ΕΡΤ, η οποία κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα επτά ομάδων της φετινής Super League, η κυβέρνηση άσκησε πίεση για να μην αλλάξει το αρχικό σχέδιο. Να σημειωθεί ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και η συμφωνία του κρατικού καναλιού με συνδρομητικό κανάλι (κατέχει τα δικαιώματα των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων και των λεγόμενων «ισχυρών») για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των νέων πρωταθλημάτων, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται και σημαντικό ποσό για τις ΠΑΕ. Στην τελευταία συνάντηση, κάτω απο την απειλή πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα ισχύσει το τηλεοπτικό συμβόλαιο (αντίστοιχη απειλή υπήρξε και από πλευράς ΕΡΤ) οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οδηγήθηκαν τελικά σε συμβιβασμό.
/ AFP PHOTO / STR
|
Ρευστότητα στο πρακτικό μέρος
Αυτό
που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί είναι ο τρόπος διοργάνωσης των νέων
πρωταθλημάτων. Στο τραπέζι έχουν τεθεί δύο βασικές προτάσεις: Η μία
προβλέπει τρεις γύρους και η άλλη δύο γύρους και στο τέλος διεξαγωγή
πλέι οφ και πλέι άουτ. Επικρατέστερη μοιάζει επί της παρούσης η πρώτη
πρόταση, την οποία κατέθεσε η ΑΕΚ και δείχνει να συμφωνεί μαζί της ο
ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός το συζητάει για πλέι οφ.Εφόσον εγκριθεί η πρώτη πρόταση, η Super League 1 θα διαμορφωθεί ως εξής: Μετά τον «κανονικό» α' γύρο, όπου η κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει όλες τις υπόλοιπες σε 13 αγωνιστικές, το διάστημα Δεκέμβρη - Γενάρη θα διεξάγεται ένας ενδιάμεσος β' γύρος, με δύο ομίλους με 7 ομάδες έκαστος. Στον πρώτο όμιλο θα τοποθετούνται ο 1ος του α' γύρου, ο 3ος, ο 5ος κ.ο.κ., και αντίστοιχα στον δεύτερο ο 2ος, ο 4ος, ο 6ος κ.ο.κ. Οι γηπεδούχοι των αγώνων του ενδιάμεσου γύρου θα καθορίζονται επίσης από τη βαθμολογία του α' γύρου, π.χ. οι πρώτοι των ομίλων θα αντιμετωπίζουν εντός έδρας τις τρεις ομάδες που ακολουθούν στη βαθμολογία του α' γύρου. Μετά από τις 6 αγωνιστικές του ενδιάμεσου γύρου θα διεξάγεται ο γ' γύρος, επίσης με 13 αγώνες, όπως και ο α'. Συνολικά δηλαδή θα διεξάγονται 32 αγωνιστικές, όπως ζητούν και τα κανάλια. Η βαθμολογία θα μεταφέρεται κανονικά από τον ένα γύρο στον άλλο.
Οσο για τη Super League 2, αναμένεται να γίνει κι αυτή σε τρεις γύρους, σε στιλ πρωταθλήματος Σκοτίας. Ολα αυτά πάντως παραμένουν στη φάση των συζητήσεων.
Αντιδρούν οι ομάδες της Γ' Εθνικής
Το
οριστικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης βρίσκει αντίθετες τις ομάδες της Γ'
Εθνικής κατηγορίας, ιδιαίτερα αυτές που φέτος αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες
στους ομίλους τους, καθώς την επόμενη σεζόν προγραμματίζεται να
συμμετάσχουν στη νέα Football League - ουσιαστικά δηλαδή δεν
προβιβάζονται αλλά παραμένουν και του χρόνου στην τρίτη τη τάξει
κατηγορία. Αλλο ένα ζήτημα που αναδεικνύουν οι ομάδες της Γ' Εθνικής
είναι η σημαντική διαφορά στο ποσοστό από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που
θα κατευθυνθεί στις ομάδες της νέας Football League σε σχέση μ' αυτό που
θα λάβουν οι ομάδες της Super League 1 και της Super League 2, το οποίο
θα είναι πολύ μεγαλύτερο.Τη βδομάδα που πέρασε, επτά από τους οκτώ πρωταθλητές της Γ' Εθνικής (όλοι πλην της Βέροιας) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την υπογράφουν η Καβάλα, ο Κρόνος Αργυράδων, ο Ολυμπιακός Βόλου, η Ιεράπετρα, ο ΓΑΣ Ιάλυσος, το Αιγάλεω και ο Ασπρόπυργος. Δηλώνουν ότι απορρίπτουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης, για το οποίο σημειώνουν ότι επιφέρει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις ομάδες, καθώς «τα έξοδα μετακινήσεων, της διαιτησίας και τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα και παράβολα υπερβαίνουν τα λιγοστά χρήματα που προτίθεστε να μας δώσετε», και αντιπροτείνουν τη δημιουργία δεύτερης κατηγορίας με δύο ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου