31 Αυγ 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ 2019 Με προσδοκία για επιστροφή στις διακρίσεις η Εθνική



Μετά από μια δεκαετία και πλέον όπου έλειψαν οι διακρίσεις, η Εθνική ανδρών του μπάσκετ ετοιμάζεται να αναζητήσει στη μακρινή Κίνα το μονοπάτι για επιστροφή στις επιτυχίες συμμετέχοντας στο 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA. Διαθέτοντας μια από τις πιο πλήρεις ομάδες των τελευταίων ετών, στην οποία δεσπόζει η παρουσία του καλύτερου φετινού παίκτη στο NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο, και παρά τις ατυχίες της προετοιμασίας (τραυματισμοί Αθηναίου, Σλούκα) η ελληνική ομάδα παρουσιάζεται στην Κίνα με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες. Παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατιούνται από όλους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, το ενδεχόμενο να μπει νωρίς νωρίς στα δύσκολα (ενδεχόμενο σταύρωμα με ΗΠΑ στον β' γύρο) αλλά και το γεγονός ότι το επίπεδο της φετινής διοργάνωσης δείχνει να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο, τα κρυφά όνειρα δεν λείπουν... Σημειώνεται πως στην Α' φάση της διοργάνωσης η Εθνική θα αγωνιστεί στον 6ο όμιλο, που θα διεξαχθεί στην πόλη Ναντζίγκ, με αντιπάλους τη Βραζιλία, το Μαυροβούνιο και τη Νέα Ζηλανδία, με αρχικό στόχο την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν στη φάση των «16».
«Παράθυρα» ...αισιοδοξίας
Η προ δύο ετών απόφαση της FIBA για επαναφορά της διαδικασίας των προκριματικών για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο καθιστά ιδιαίτερη τη φετινή διοργάνωση της Κίνας σε σχέση με αντίστοιχες του παρελθόντος αφού οι 32 ομάδες που συμμετέχουν χρειάστηκε να περάσουν τη διαδικασία των λεγόμενων «παραθύρων» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Εστω και υπό ιδιαίτερες συνθήκες αφού τα τερτίπια της Euroleague και του NBA, που απαγόρευσαν στους παίκτες που αγωνίζονται σε αυτές τις διοργανώσεις να δώσουν το «παρών» στους αγώνες των Εθνικών ομάδων, η διαδικασία ουσιαστικά αποτέλεσε το πρώτο δυνατό τεστ ενόψει Παγκοσμίου για όλες τις ομάδες και φυσικά ιδιαίτερα για όσες πήραν την πρόκριση. Ειδικά η Εθνική ανδρών το συγκεκριμένο τεστ κατάφερε να το περάσει με «άριστα» καθώς ήταν απ' τις πρώτες που εξασφάλισε το εισιτήριο για την Κίνα και μάλιστα με ένα σπουδαίο ρεκόρ (11 νίκες - 1 ήττα) στο πλαίσιο του ομίλου όπου συμμετείχε με αντιπάλους τη Μ. Βρετανία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Εσθονία, το Ισραήλ και τη Σερβία, απ' την οποία προήλθε και η μοναδική ήττα. Μάλιστα, η όλη πορεία στα προκριματικά ήταν αυτή που έδωσε το δικαίωμα στην Εθνική στην κλήρωση της FIBA για την κατάρτιση των ομίλων του Μουντομπάσκετ να τοποθετηθεί στις 8 που τέθηκαν επικεφαλής ομίλων με αποτέλεσμα να βρει πιο βατούς αντιπάλους στην πρώτη φάση.

Η παρουσία του εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου Γιάννη Αντετοκούνμπο δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την Εθνική
Eurokinissi
Η παρουσία του εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου Γιάννη Αντετοκούνμπο δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για την Εθνική
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος, στην προσπάθεια αυτή στηρίχθηκε στην εμπειρία του Γιάννη Μπουρούση που ήταν ο μοναδικός απ' τους λεγόμενους παλιούς που έδωσε το «παρών» αλλά και σε νεαρούς παίκτες που συμμετείχαν για πρώτη φορά ή σε άλλους που επέστρεψαν μετά από χρόνια στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Παρότι η ομάδα που ταξίδεψε στην Κίνα είναι πλέον κατά πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή των «παραθύρων», όπως αναγνωρίζουν όλοι οι παρόντες στη σημερινή ομάδα, η προσπάθεια και το αποτέλεσμα των «παραθύρων» αποτελούν το δικό τους εφαλτήριο για να συνεχίσουν στην Κίνα μια ανάλογη πορεία από κει που την σταμάτησαν οι προηγούμενοι.
Εμπειρία και ενθουσιασμός
Ενας συνδυασμός έμπειρων παικτών με τον ενθουσιασμό που προσφέρει η παρουσία νέων παιδιών είναι τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν την ομάδα που επέλεξε να ταξιδέψει στην Κίνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θανάσης Σκουρτόπουλος. Σχολιάζοντας ο ίδιος τις επιλογές είχε κάνει λόγο για έναν συνδυασμό «που να καλύπτει τις αγωνιστικές ανάγκες και απαιτήσεις που υπάρχουν και να είναι όλοι διατεθειμένοι να δουλέψουν σκληρά στην προετοιμασία για να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ετσι, στην αποστολή, τους έμπειρους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Νικ Καλάθη, Γιάννη Μπουρούση, Γιώργο Πρίντεζη, Δημήτρη Παπανικολάου, Κώστα Σλούκα (που θα δώσει το «παρών») πλαισίωσαν οι Γιαννούλης Λαρετζάκης, Αντώνης Κόνιαρης, Γιάννης Παπαγιάννης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Θανάσης Αντετοκούνμπο αλλά και οι Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Βαγγέλης Μάντζαρης, που επέστρεψαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Σε αγωνιστικό επίπεδο η ομάδα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας έδειξε να βρίσκεται σε καλό δρόμο έχοντας στο ενεργητικό της 7 νίκες στα 8 διεθνή φιλικά παιχνίδια που έδωσε. Κάτι που έδειξε να ικανοποιεί τον ομοσπονδιακό τεχνικό, ο οποίος κάνοντας τον απολογισμό μίλησε για θετικά συμπεράσματα ιδιαίτερα όσον αφορά την αμυντική λειτουργία. Παράλληλα, επισήμανε πως οι διεθνείς, έχοντας την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν διαφορετικές χώρες και σχολές μπάσκετ, απέκτησαν μια πολύτιμη εμπειρία ενόψει της συμμετοχής στο Παγκόσμιο. Οσον αφορά τη συμμετοχή σε αυτό ο Ελληνας προπονητής τόνισε πως η δουλειά δεν σταματάει με την έναρξη των αγώνων αλλά συνεχίζεται κάθε μέρα με στόχο η Εθνική να παρουσιάζεται έτοιμη κάθε φορά στις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού.
Οι αντίπαλοι του ομίλου

Η εμπειρία του Γιάννη Μπουρούση αποτελεί σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια της ομάδας
Eurokinissi
Η εμπειρία του Γιάννη Μπουρούση αποτελεί σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια της ομάδας
Ο όμιλος της Ναντζίγκ, όπου η Εθνική θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Βραζιλία, το Μαυροβούνιο και τη Ν. Ζηλανδία, θεωρείται στα μέτρα της, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν κρύβει παγίδες που θα κληθεί να αποφύγει προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Πολύ περισσότερο δε που βάσει του συστήματος διεξαγωγής οι βαθμοί του ομίλου μεταφέρονται στον επόμενο γύρο.
Θεωρητικά για την Ελλάδα οι έμπειροι Βραζιλιάνοι δείχνουν να αποτελούν τον βασικό αντίπαλο για την πρωτιά. Υπό τις οδηγίες του Αλεξάντερ Πέτροβιτς και στηριζόμενη στην εμπειρία παικτών όπως οι Βαρεχάο, Μπαρμπόσα, Χουέρτας, Λίμα, η Βραζιλία έχει ως πρώτο στόχο την παρουσία στους 16. Το πλεονέκτημά της θεωρείται η ταχύτητα στο παιχνίδι, ενώ αντίθετα τα αμυντικά προβλήματα αλλά και ο υψηλός ηλικιακός μέσος όρος φαίνεται να αποτελούν τα μειονεκτήματα της Σελεσάο.
Από κει και πέρα το Μαυροβούνιο μπορεί να δίνει το «παρών» πρώτη φορά σε Μουντομπάσκετ, ωστόσο η εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά όταν από 1 νίκη - 3 ήττες έκανε μεγάλη επιστροφή (6 - 1) εξασφαλίζοντας την πρόκριση, δείχνει ότι τα καταφέρνει στα δύσκολα. Ο επιτυχημένος τεχνικός στο γαλλικό πρωτάθλημα (Μονακό, Βιλερμπάν), Ζβέντζαν Μίτροβιτς, που καθοδηγεί την ομάδα και ο ΝΒΑερ Νικόλα Βούκσεβιτς που διαπρέπει με τους Φίνιξ Σανς αποτελούν ουσιαστικά τους δύο βασικούς πυλώνες της Εθνικής Μαυροβουνίου.
Η Νέα Ζηλανδία φαντάζει θεωρητικά ως ο πιο αδύναμος κρίκος εκ των τεσσάρων του ομίλου, κάτι που η ίδια θέλει να καταρρίψει ως προγνωστικό. Στηριζόμενη στη γνωστή μαχητικότητα που την διακρίνει η Ν. Ζηλανδία θα προσπαθήσει να κάνει τη ζημιά στα φαβορί. Η πρόσφατη νίκη επί της Ιταλίας σε φιλικό παιχνίδι (88 - 82) δείχνει ότι έχει τα φόντα να το κάνει. Ο γνωστός από τη θητεία στον Κόροιβο Αμαλιάδας Τόρεϊ Γουέμπστερ αποτελεί το βαρύ χαρτί της ομάδας, ενώ τεχνικός της είναι ο νεαρός αλλά ιδιαίτερα επιτυχημένος μέχρι στιγμής 40χρονος Πολ Χενάρε.

Το δρόμο για επιστροφή στις διακρίσεις μετά από μια δεκαετία θα ψάξει η Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας
Eurokinissi
Το δρόμο για επιστροφή στις διακρίσεις μετά από μια δεκαετία θα ψάξει η Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας

Η Βραζιλία θεωρείται βασικός αντίπαλος της Εθνικής στους αγώνες του ομίλου
Η Βραζιλία θεωρείται βασικός αντίπαλος της Εθνικής στους αγώνες του ομίλου

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ