Associated Press
|
Φυσικά, τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τη σχέση εξάρτησης που έχει με τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Αντίθετα, ασχέτως του τι πρακτικές επιβάλλει σε κάθε περίπτωση η θέση που έχει η συγκεκριμένη ποδοσφαιρική αγορά στο διεθνές αλισβερίσι (ισχυρή ή μικρομεσαία), αυτή η σχέση είναι αλληλένδετη με τις λογικές που επικρατούν στο σημερινό ποδόσφαιρο - «προϊόν» προς πώληση για τα κέρδη των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, όπως επιβάλλουν οι λογικές της εμπορευματοποίησής του. Η δύναμη της εικόνας που προσφέρει η τηλεόραση (σήμερα και του ίντερνετ) είναι το καλύτερο μέσο προκειμένου να έρθουν αυτά τα κέρδη μέσω της προβολής του ποδοσφαίρου και φυσικά όσων συνδέονται με αυτό σήμερα (χορηγοί, διαφημιστικές εταιρείες, προβολή προϊόντων κ.λπ.).
Ο τηλεοπτικός «πόλεμος»
Associated Press
|
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάρρευση του ομίλου «Κιρχ» στην Γερμανία στις αρχές του 2000, ο οποίος είχε τα δικαιώματα του γερμανικού πρωταθλήματος της Μπουντεσλίγκα, με αποτέλεσμα σημαντικές συνέπειες τόσο για την ίδια την διοργάνωση όσο και επιμέρους σε ομάδες (π.χ. οικονομική κατάρρευση της Ντόρτμουντ). Στην αντίθετη περίπτωση, πριν από τέσσερα χρόνια περίπου ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, φερόταν να βρίσκεται πίσω από τα σχέδια των ισχυρών ευρωπαϊκών ομάδων να ανεξαρτητοποιηθούν από τη «σκέπη» της UEFA και να διοργανώσουν τη δική τους, κλειστή λίγκα. Με δεδομένο δε ότι τα συγκεκριμένα σχέδια δεν έχουν εγκαταλειφθεί, στην πιο πρόσφατη κόντρα των ισχυρών με την UEFA, με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Champions League και του Europa League, η αντίστοιχη φημολογία ήθελε σημαντικό ρόλο στα όποια σχέδια να παίζει ο κινεζικός παράγοντας και συγκεκριμένα τηλεοπτικά δίκτυα της εν λόγω χώρας.
Eurokinissi
|
Πακτωλός δισεκατομμυρίων για τους πέντε ισχυρούς
Στη
σημερινή πραγματικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ενδεικτικό
παράδειγμα του πού έχει φτάσει ο τομέας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
αποτελούν οι εξελίξεις σε τουλάχιστον 5 από τα πλέον ισχυρά πρωταθλήματα
της Γηραιάς Ηπείρου. Μόνο υπερβολή δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός
πως το άθροισμα των ποσών που δαπανούν οι πολυεθνικές των ΜΜΕ συνολικά
για τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της
Ιταλίας και της Γαλλίας αγγίζουν τα όρια του ΑΕΠ μικρής χώρας. Από τα
προβλήματα και τις περικοπές στις αρχές του 2000 φτάσαμε στα σημερινά
δεδομένα, όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των ενδιαφερόμενων έχει οδηγήσει
στο να δαπανώνται τεράστια ποσά από τις εταιρείες που θεωρούνται οι
νικήτριες στην «πίτα» της αγοράς.Στη σχετική λίστα πρώτη και με διαφορά είναι η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, με τη μεγαλύτερη συμφωνία στο χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η υπογραφή συμφωνίας της αγγλικής Λίγκας με τρία διεθνούς εμβέλειας αγγλικά κανάλια, βάσει και της ανανέωσης μέχρι το 2022, αγγίζει τα 6,3 δισ. λίρες. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα ποσά των συμφωνιών της Λίγκας με κανάλια και δίκτυα εκτός Αγγλίας.
Η γερμανική Μπουντεσλίγκα έχοντας ξεπεράσει τον... σκόπελο «Κιρχ» στις αρχές του 2000 και αφού πέρασε σχεδόν μια δεκαετία όντας πίσω από άλλες ευρωπαϊκές λίγκες, τα τελευταία χρόνια, χάρη και στις συμφωνίες με κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνει να ανακάμπτει για τα καλά. Τα στοιχεία τη φέρνουν την τελευταία τριετία στη δεύτερη θέση της λίστας, πίσω από την Πρέμιερ Λιγκ, με το κόστος των τηλεοπτικών του πρωταθλήματος να ανέρχεται σε 1,16 δισ. ευρώ.
Στην Ισπανία παρά το διαφορετικό καθεστώς που υπήρχε στη Λα Λίγκα σε σχέση με τα άλλα ισχυρά πρωταθλήματα (μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε κεντρική διαχείριση), η παρουσία σ' αυτήν τριών από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές ομάδες - Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης - ήταν ικανή να απογειώσει και εδώ το κόστος των δικαιωμάτων. Η νέα συμφωνία της ισπανικής Λίγκας μέχρι το 2020 μεταφράζεται σε 1,14 δισ. ευρώ.
Στην Ιταλία, η αποκάλυψη των σκανδάλων στη Serie A έπαιξε το ρόλο της στο να μείνει αρκετά πίσω η ιταλική ποδοσφαιρική αγορά. Η περίφημη «εξυγίανση» και η επιστροφή της Γιουβέντους στη μεγάλη κατηγορία έδειξαν να αλλάζουν τα πράγματα για την ιταλική Λίγκα και το νέο συμβόλαιο μέχρι το 2021 ανέρχεται στα 973 εκατομμύρια ευρώ, με τη «Μεγάλη Κυρία» να καρπώνεται τα περισσότερα εξ αυτών.
Ανοδική θεωρείται η πορεία και της γαλλικής Λίγκας σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, με όπλο την αγωνιστική και φυσικά εμπορική γιγάντωση της Παρί Σεν Ζερμέν, μετά την εξαγορά της από την κυβέρνηση του Κατάρ. Η νέα συμφωνία για τα χρόνια 2020 - 2024 αγγίζει τα 1,15 δισ. ευρώ ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου