23 Αυγ 2019

Ύμνοι και κολακείες για την «εταιρική κοινωνική ευθύνη»

 


  Πηγή: Eurokinissi

Σε αποθέωση της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», αλλά και της περιβόητης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» που αθωώνει τη δράση του κεφαλαίου, εξελίχθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μάτι, στο οικόπεδο που έχουν εναποτεθεί τα καμένα δέντρα που υλοτομήθηκαν από την πυρόπληκτη περιοχή.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης καυχήθηκε πως το οικόπεδο που είχε μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, καθαρίστηκε μέσα σε ένα μήνα «δίχως να επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ» από μεγάλες κατασκευστικές εταιρείες  που ανέλαβαν το έργο του θρυμματισμού, της μεταφοράς και της αξιοποίησης της καύσιμης ύλης στην τσιμεντοβιομηχανία, «στα πλαίσια των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Αντιθέτως, η σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης δεν ήταν δωρεάν και δεν προέβλεπε τη μεταφορά των καμένων δέντρων από το οικόπεδο, όπως είπε. Επίσης, δεσμεύτηκε πως «με τον ίδιο τρόπο» θα απομακρυνθεί η υπόλοιπη καύσιμη ύλη που θα μαζευτεί.


Φυσικά, η «εταιρική κοινωνική ευθύνη» για τα καμένα που επιδεικνύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί, αν σκεφτούμε τις ευθύνες του κατασκευαστικού κεφαλαίου συνολικά και των μεγαλοεργολάβων για την παράδοση ολόκληρων περιοχών στο έλεος των εμπρηστών. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο το νέο χωροταξικό σχέδιο της πυρόπληκτης περιοχής, ενώ για την ανασυγκρότηση της δήλωσε πως «προχωράμε στη σύσταση μιας Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τη συμμετοχή των δήμων, της Περιφέρειας, αλλά κυρίως της Κοινωνίας των Πολιτών, ώστε να σηματοδοτήσουμε και με αυτό τον τρόπο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης»!!!

Στον διάλογο που είχε με κατοίκους της περιοχής, επανέλαβε πως με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα γίνει επανασχεδιασμός της πολιτικής προστασίας και της δασικής πολιτικής για να υπάρχουν δράσεις πρόληψης. Ωστόσο, με αφορμή την φετινή αντιπυρική περίοδο, τόνισε πως «στέλνουμε ένα μήνυμα πως το κράτος μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο, με το ίδιο στελεχιακό δυναμικό, με τα ίδια κονδύλια (...), απλά τοποθετήσαμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην κατάλληλη θέση και εμφυσήσαμε μια διαφορετική κουλτούρα λογοδοσίας, ταχύτητας, αποτελεσματικότητας», γεγονός που δεν δημιουργεί αισιοδοξία για καμιά ριζική τομή στον τομέα της δασοπροστασίας.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ