12 Αυγ 2019

Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα – Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ

Πλημμύρισαν οι δρόμοι του Καράκας και άλλων πόλεων της χώρας και του εξωτερικού χθες, με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα Διαμαρτυρίας» ενάντια στις οικονομικές κι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας, με στόχο την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης και την άνοδο του πραξικοπηματία Γκουαϊδό στην εξουσία.
«Όχι άλλο Τραμπ» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στις φωνές και στα πλακάτ των διαδηλωτών, που ζητούν την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες αποτρέπουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να έχει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, παρεμποδίζοντας επιπλέον κρίσιμες εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα.
Ο πρόεδρος Μαδούρο, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, χαιρέτισε την παρουσία τους ενάντια στις ΗΠΑ και τους ντόπιους συμμάχους τους, ευχαριστώντας τον κόσμο για τη διεθνή αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα.
Ο ηγέτης της χώρας επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησής του να μην παραστεί πριν λίγες μέρες στο «διάλογο» που έστησε η αμερικανική κυβέρνηση στα νησιά Μπαρμπάντος για το μέλλον της Βενεζουέλας.
Διαβεβαίωσε πως: «Είμαστε πολιτικά προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του λαού της Βενεζουέλας. Είμαστε στρατιωτικά προετοιμασμένοι κι έχουμε ένα συνεκτικό στρατό πιστό στην κυβέρνηση.»
Εδώ και μήνες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους οι συντηρητικές και ακροδεξιές ως επί το πλείστον κυβερνήσεις του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών, έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να παρέμβουν στρατιωτικά αν δεν παραιτηθεί ο Μαδούρο. Επιπλέον στις αρχές του μήνα, οι αρχές της Βενεζουέλας εντόπισαν παραβίαση του εναέριου χώρου τους από αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.
Από την άλλη, ο Μαδούρο επανέλαβε την αφοσίωσή του στην ειρήνη και το διάλογο, αλλά με σεβασμό στο σύνταγμα και το λαό: «Είναι μια πάλη για την ειρήνη ενάντια στις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη δύναμη του δολαρίου. Είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε. Για 20 χρόνια η Βενεζουέλα έχει μια λαϊκή κυβέρνηση. Σήμερα, εμείς οι Βενεζολάνοι έχουμε αξιοπρέπεια και είμαστε πνευματικά ενωμένοι».
Διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Ν. Κορέα, την Αϊτή, την Τουρκία, τη Μοζαμβίκη, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αρούμπα, τη Γαλλία, τη Δομηνικανή Δημοκρατία, την Αργεντινή και τη Μοζαμβίκη. Παντού κυριαρχούσε το αίτημα για τερματισμό του παράνομου οικονομικού αποκλεισμού και της στήριξης στον «αυτοανακηρυγμένο» μεταβατικό πρόεδρο, Χουάν Γουαϊδό.
Με πληροφορίες από telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ