22 Σεπ 2019

«Ευαγγέλιο» οι απαιτήσεις των «πράσινων» αρπακτικών




Από το Φόρουμ δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι διέξοδοι κερδοφορίας που αναζητούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις «πράσινες» μπίζνες.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, έκανε λόγο κατά την ομιλία της για μία «νέα εποχή» στις ΑΠΕ, όπου η κυβέρνηση της ΝΔ θα υπερβεί τις «παραδοσιακές πολιτικές διαφωνίες» γύρω από το ζήτημα, τονίζοντας ιδιαίτερα τον πραγματικό «καημό» - όπως αναγνώρισε και η ίδια - των μονοπωλίων, που δεν είναι άλλος από τη «μη αποτελεσματική» διαδικασία αδειοδότησης, την οποία εξήγγειλε πως το υπουργείο θα απλοποιήσει.
Στη συνεδρία που ακολούθησε, συμμετείχαν στελέχη και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων που ειδικεύονται στις ΑΠΕ, όπως του Ομίλου Κοπελούζου, των ΕΛΠΕ, της «Enel Green Power» και της «NOSTIRA». Τα διαπιστευτήρια του υπουργείου, πως θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικότερα τις απαιτήσεις τους, υποδέχτηκαν με ευχαρίστηση οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για «καινοτόμα στάση του υπουργείου» η οποία «ξέφυγε από τα κόμπλεξ που υπήρχαν στο παρελθόν».
Στη συνέχεια, παρουσίασαν τις απαιτήσεις τους από την κυβέρνηση, με τον Λουκά Λαζαράκη, διευθύνοντα σύμβουλο της «NOSTIRA», να σημειώνει χαρακτηριστικά πως οι προτάσεις που καταθέτουν οι επιχειρηματίες του κλάδου πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση ως «Ευαγγέλιο» και «πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα».
Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη «βελτίωση» του εθνικού χωροταξικού σχεδίου, ώστε να «κουμπώνει» καλύτερα στα συμφέροντά τους, με προσπέραση των όποιων αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, μεταφέροντας τις αποφάσεις για τα σχέδια ανεμογεννητριών και παρόμοιων εγκαταστάσεων από το τοπικό στο κεντρικό επίπεδο. Ακόμα, οι επιχειρηματίες απαίτησαν άρση των περιορισμών και πρόσθετων ζωνών αποκλεισμού, δηλαδή ουσιαστικά συρρίκνωση των προστατευόμενων περιοχών «Natura», δίνοντας ως παράδειγμα το πάγωμα εγκαταστάσεων τεράστιου πάρκου ανεμογεννητριών στην Κρήτη.
Ο Σ. Κωνσταντινίδης, διευθυντής του τμήματος ΑΠΕ του Ομίλου Κοπελούζου, μίλησε για τα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου για την κατασκευή θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και για ενδιαφέρον που υπάρχει για αιολικές εγκαταστάσεις στο Αιγαίο με έμφαση στα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Ο Α. Χαντάβας, επικεφαλής της «Enel Green Power», για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ευρώπη είπε πως στις επόμενες δεκαετίες υπολογίζεται πως στις εγκαταστάσεις Ενέργειας, 3 στα 4 μεγαβάτ που θα εγκαθίστανται, θα αφορούν ΑΠΕ, τεχνολογία την οποία σχολίασε ότι «οι τράπεζες αγαπούν». Στο ίδιο κλίμα, ο εκπρόσωπος της «NOSTIRA» ανέφερε πως ενώ υπάρχει πολιτική βούληση και οι τράπεζες δανείζουν, δεν γίνονται έργα, καθώς η άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ καθυστερεί για χρόνια, τονίζοντας έτσι την ανάγκη η νέα κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης. Επίσης, ζήτησαν «ευλύγιστες διαδικασίες», μείωση του «ρίσκου των επενδυτών» και κατάργηση τελών, που, όπως υποστηρίχθηκε, «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».
Οι εξαγγελίες βέβαια της κυβέρνησης ΝΔ δεν αντιβαίνουν σε καμία περίπτωση τις αξιώσεις των επιχειρηματιών για φοροαπαλλαγές, μείωση των περιβαλλοντικών περιορισμών και άλλα προνόμια. Η πρόφαση της «πράσινης» ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει μόνο για να κρύψει την «πείνα» των μονοπωλίων για κέρδη, που στο βωμό της «πράσινης ανάπτυξης» εξαφανίζει ακόμα και προστατευόμενες φυσικές περιοχές, μαζί φυσικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο, όσο και υπονομεύοντας συνολικά τις λαϊκές ανάγκες και στην Ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ