1 Σεπ 2019

Το στρατιωτικό σκέλος των FARC ξαναπαίρνει τα όπλα!

 

Το ένοπλο σκέλος των FARC ξαναπαίρνει τα όπλα ενώ το πολιτικό παραμένει πιστό στην ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση της Κολομβίας

Ο ηγέτης της επαναστατικής ομάδας Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας – Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), Ιβάν Μάρκες, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, επικαλούμενος σε ανακοινωθέν το «καθολικό δικαίωμα των λαών να ξεσηκώνονται ένοπλα ενάντια στην καταπίεση».

Όπως είπε, το νέο στάδιο του αγώνα αποτελεί απάντηση στην «προδοσία του Κολομβιανού Κράτους στις ειρηνευτικές συμφωνίες» που υπεγράφησαν στην Αβάνα το 2016.

«Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η ειρήνη στην Κολομβία με κοινωνική δικαιοσύνη [...] αυτή είναι η σημαία μας, η σημαία της ειρήνης», δήλωσε ο Μάρκες.

Μεταξύ εκείνων που τον συνοδεύουν φαίνονται οι ηγέτες Χεσούς Σάντρις και Ερνάν Νταρίο Βελάσκες, El Paisa. Η ομάδα κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες δολοφονίες κοινωνικών ηγετών και αποστρατευμένων πρώην μαχητών, καθώς και τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα της Νότιας Αμερικής, ως κάποιες από τις αιτίες για την επιστροφή στον ένοπλο αγώνα, σύμφωνα με το Telesur.


Ο Ιβάν Μάρκες έκανε έκκληση για ενότητα και ειρήνη στην Κολομβία και προέτρεψε σε μάχη κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας.

«Δεν θα συνεχίσουμε να σκοτωνόμαστε τα ταξικά αδέλφια έτσι ώστε μια ξεδιάντροπη ολιγαρχία να συνεχίσει να διαχειρίζεται το πεπρωμένο μας και να γίνεται όλο και πλουσιότερη, εις βάρος της φτώχειας του λαού και των μερισμάτων πολέμου», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, το πολιτικό κόμμα Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Κοινότητας (FARC) επανέλαβε τη δέσμευσή του για ειρήνη στην Κολομβία, αφού έμαθε την απόφαση των FARC-EP να ξαναπάρουν τα όπλα ως απάντηση στην μη τήρηση των ειρηνευτικών συμφωνιών από το κολομβιανό κράτος.

Ο Ροντρίγκο Λοντόνιο (Τιμοτσένκο), πρόεδρος του (πολιτικού κόμματος) FARC, δήλωσε ότι οι μεγάλες πλειοψηφίες παραμένουν πιστές στα συμφωνημένα (Ειρηνευτική Συμφωνία του 2016), ακόμα και με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Ο Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, σε τηλεοπτική δήλωση, είπε ότι η Κολομβία δεν δέχεται απειλές οποιασδήποτε φύσης.

Ο πρόεδρος ζήτησε από την Ειδική Δικαιοσύνη για την Ειρήνη (JEP) - που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαλόγων για να δικάσει πρώην αντάρτες - να καταργήσει και να άρει τις δικαστικές εγγυήσεις για όλους τους άνδρες που εμφανίζονται στο βίντεο όπου ανακοινώνεται η απόφαση για την επιστροφή στα όπλα. Ζήτησε επίσης από τη Γενική Εισαγγελία να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τους πρωταγωνιστές των εικόνων.

Είπε ότι «η κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να προωθεί την ειρηνευτική της πολιτική με νομιμότητα. Διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι σε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ειλικρινά τις δεσμεύσεις μας για επανένταξη». Και δήλωσε ότι όσοι επέλεξαν τη νομιμότητα θα συνεχίσουν να βασίζονται στο κράτος. «Στους υπόλοιπους, εκείνους που επιλέγουν τον εγκληματικό δρόμο, θα πέσει πάνω τους όλο το βάρος του νόμου».

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανέφερε ότι το κράτος οφείλει να τηρήσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες με τους πρώην μαχητές του FARC για να συνεχιστεί η σταθερότητα στο έθνος και έκανε έντονη κριτική στο λογαριασμό του στο Twitter.
Πηγή: Prenca Rebelde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ