12 Οκτ 2019

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το Champions League, τα πρωταθλήματα και οι πολυεθνικές



Ο Ανιέλι ήταν ξεκάθαρος ως προς τους στόχους των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Ο Ανιέλι ήταν ξεκάθαρος ως προς τους στόχους των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Μπορεί το 2024 - χρονιά κατά την οποία προγραμματίζεται να εφαρμοστούν οι νέες αλλαγές στη διοργάνωση του Champions League - να μοιάζει κάπως μακρινό, απ' ό,τι φαίνεται όμως οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου φροντίζουν από τώρα να δείξουν τις βλέψεις τους για το μέλλον της διοργάνωσης. Με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι όποιες νέες παρεμβάσεις θα γίνουν και αναμένεται να οριστικοποιηθούν την επόμενη διετία, 2020 - 2021, δεν ξεφεύγουν από τη γενικότερη λογική της δημιουργίας μιας ακόμα πιο κλειστής Λίγκας, ουσιαστικά κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των ισχυρών.
Στο πλαίσιο του ποδοσφαίρου - εμπορεύματος, άλλωστε, ένα από τα καλύτερα «προϊόντα» του, όπως το ευρωπαϊκό Champions League, με τεράστια συνεισφορά στην «πίτα» των κερδών, δεν θα μπορούσε να παραμείνει «ανεκμετάλλευτο» όσον αφορά είτε την προοπτική περαιτέρω αύξησης αυτών των κερδών είτε το ποιοι και πόσοι θα τα καρπώνονται. Από την άλλη, τυχόν υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών των ισχυρών αναμένεται να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κάτι που έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών.
Στο στόχαστρο τα εθνικά πρωταθλήματα
Το σχέδιο για σπάσιμο της διοργάνωσης σε Champions League 1 και Champions League 2, με σκοπό ένα γενικό ξεκαθάρισμα μέσα από το διαχωρισμό των ισχυρών, των λιγότερο ισχυρών και των μικρομεσαίων ομάδων, στόχο έχει αυτό που προαναφέρθηκε: Το πώς δηλαδή θα μοιραστούν τα κομμάτια της «πίτας». Παράλληλα, η συζήτηση για διεξαγωγή αγώνων Champions League τα Σαββατοκύριακα αντί για Τρίτη - Τετάρτη όπως ισχύει σήμερα, με προφανή στόχο τη μέγιστη δυνατή αύξηση της εμπορικότητάς τους, δείχνει ακριβώς τον προσανατολισμό των ισχυρών προς μια κλειστή Λίγκα. Στα διάφορα «φόρουμ» βέβαια και στις συναντήσεις των παραγόντων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτό διαψεύδεται, η δε UEFA προσπαθεί να κρύψει το θέμα «κάτω από το χαλί», ο κόσμος όμως «το 'χει τούμπανο».

Το παιχνίδι μόνοι τους θέλουν να κάνουν οι ισχυρές ομάδες της Ευρώπης
Associated Press
Το παιχνίδι μόνοι τους θέλουν να κάνουν οι ισχυρές ομάδες της Ευρώπης
Ενας από τους πρώτους που δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους ήταν ο Ιταλός επιχειρηματίας Αντρέα Ανιέλι, ιδιοκτήτης της Γιουβέντους και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων (ECA). Σε πρόσφατη τοποθέτησή του σε συνέδριο στο Λονδίνο, αν και τυπικά δεν υπερασπίστηκε τα περί κλειστής Λίγκας και τάχθηκε υπέρ του «ανοίγματος» του Champions League, μίλησε ανοιχτά για την «ανάγκη» να υπερισχύει ως διοργάνωση σε σχέση με τα εθνικά πρωταθλήματα, ακριβώς για να πουλάει περισσότερο. «Θέλουμε να βλέπουμε περισσότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια με περισσότερη ποιότητα. Αν δεν δούμε μπροστά, θα καταλήξουμε να υπερασπιζόμαστε ένα σύστημα που δεν υπάρχει πια, ένα σύστημα φτιαγμένο με εγχώριους αγώνες που θα ενδιαφέρουν πολύ λίγο τους επόμενους, τα παιδιά μας», είπε μεταξύ άλλων.
Αντιδρούν οι ευρωπαϊκές Λίγκες
Οι δηλώσεις Ανιέλι και συνολικά βέβαια τα σχέδια των ισχυρών για το Champions League στάθηκαν αφορμή να αναζωπυρωθεί η αντιπαράθεση των συλλόγων με τις ευρωπαϊκές Λίγκες, και ιδίως με τις πέντε ισχυρότερες - Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας. Η αντίθεσή τους στην προοπτική της κλειστής ευρωπαϊκής Λίγκας βέβαια είναι από τη σκοπιά της υποβάθμισης των δικών τους «προϊόντων», μέσα από τη φυγή μεγάλων ονομάτων και τη γενικότερη μείωση του ενδιαφέροντος.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση στο ίδιο συνέδριο στο Λονδίνο από τον Νορβηγό Λαρς - Κρίστερ Ολσον, επικεφαλής της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών, η οποία εκπροσωπεί 36 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με περισσότερους από 950 συλλόγους σε 29 χώρες. Παρά τα περί «ανοιχτής» διοργάνωσης, ανέφερε, ο στόχος των ισχυρών συλλόγων παραμένει η κλειστή Λίγκα και το χτύπημα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Συνεχίζοντας ζήτησε τη μείωση των εγγυημένων θέσεων στους ομίλους του Champions League για τα ισχυρά πρωταθλήματα (με τις νέες αλλαγές της UEFA κατέχουν πια τις 16 από τις 32 θέσεις στους ομίλους), όσο δε για την αύξηση του αριθμού των αγώνων και την προτεινόμενη διεξαγωγή τους τα Σαββατοκύριακα, τόνισε ότι θα είναι σε βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων.
Η κόντρα που κρύβει τον «πόλεμο»
Οι εξελίξεις δείχνουν τον αδυσώπητο εμπορικό πόλεμο που διεξάγεται στο σημερινό, πλήρως δεμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πίσω από τη διαμάχη συλλόγων και Λιγκών υπάρχει εκείνη των πολυεθνικών - από τη μία αυτών που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα κέρδη τους και την επένδυσή τους στη σημερινή κατάσταση (βλ. εγχώρια πρωταθλήματα) και από την άλλη εκείνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τυχόν «άνοιγμα» ώστε να αποκτήσουν ρόλο και μερίδιο στα κέρδη.
Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια έχει θιχτεί επανειλημμένως εκ μέρους των ισχυρών του Champions League το ζήτημα των τεράστιων εσόδων της αγγλικής Premier League σε σχέση με την ευρωπαϊκή διοργάνωση. Δεν είναι λίγοι επίσης όσοι συνδέουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια των ισχυρών με την είσοδο των κινεζικών πολυεθνικών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και την προσπάθεια να σπάσουν την παραδοσιακή εμπορική σχέση που έχουν πολυεθνικές αμερικανικών, αραβικών, ιαπωνικών και ρωσικών συμφερόντων με τα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (διοργανώσεις, ομάδες, UEFA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ