Την αλληλεγγύη της στη φιλόλογο του 1ου Γυμνασίου Χρυσούπολης Καβάλας Σταυρούλα Χαβελάκη, για τις επιθέσεις που δέχεται για τον πανηγυρικό που εκφώνησε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Νέστου εκφράζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Καβάλας.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, στο λόγο της, που ήταν συνεπής προς την ιστορική αλήθεια, τόνισε ότι ο Ι. Μεταξάς δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας φασίστας και δικτάτορας (όπως ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ) που «δεν είχε στο μυαλό του ιδέες για αντίσταση και πόσο μάλλον για νίκη».
«Στις 28 Οκτώβρη 2019 η φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Χρυσούπολης Σταυρούλα Χαβελάκη εκφώνησε τον πανηγυρικό της επετείου στον εορτασμό του Δήμου Νέστου. Εκφώνησε τον μόνο πανηγυρικό λόγο που ήταν συνεπής προς την ιστορική αλήθεια. Και επίσης τον μόνο πανηγυρικό λόγο που θα όφειλε ποτέ να εκφωνήσει Ελληνίδα ευσυνείδητη εκπαιδευτικός, αν ήθελε να είναι συνεπής απέναντι στους μαθητές που την παρακολουθούσαν, αλλά και στην τοπική κοινωνία της.
Γιατί καθήκον και υποχρέωση του εκπαιδευτικού προς τους μαθητές του και την κοινωνία είναι να λέει την αλήθεια και να παλεύει για αυτήν! Να επιζητά την ιστορική μνήμη και όχι τη λήθη. Να αφυπνίζει συνειδήσεις και όχι να κοιμίζει τα μυαλά των μαθητών του. Να υπερασπίζεται και να παλεύει μπροστάρης για το δίκιο και την πρόοδο της κοινωνίας. Να μη σκύβει το κεφάλι στις προσταγές της κάθε εξουσίας, που προσπαθεί να αποκοιμίσει και να παραπλανήσει τις λαϊκές συνειδήσεις. Να ακολουθεί τα πρότυπα που έθεσαν οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ του γένους όπως ο Γληνός, ο Δελμούζος, ο Ψυχάρης, ο Βάρναλης…!
Αλίμονο στους λαούς που οι δάσκαλοί του τους λένε ΨΕΜΑΤΑ! Τότε η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και τιμωρεί με φασισμούς και ναζισμούς!
Και είναι φυσικό όλοι αυτοί οι ιστορικοί απόγονοι των φασιστών και των ναζιστών να ταράζονται όταν ακούν την αλήθεια!
Η αλήθεια τους στεναχωρεί και τους πονάει!
Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των χαφιέδων και των βασανιστών της “ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ 4ης Αυγούστου”.
Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των πεμπτοφαλαγγιτών και των δωσίλογων, των ταγματασφαλιτών και των μαυραγοριτών.
Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των Χιτών και των βασανιστών της Γυάρου και της Μακρονήσου.
Γιατί είναι αυτοί που πουλούσαν το παραμύθι της εθνικοφροσύνης και του αντικομμουνισμού στο μετεμφυλιοπολεμικό κράτος! Οι δολοφόνοι του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη και του Λαμπράκη!
Γιατί είναι τα σταγονίδια της χούντας!
Γιατί είναι αυτοί που τρέμουν να ακούσουν για την ηρωική αντίσταση ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και μας πουλάνε το παραμύθι του ΟΧΙ του Μεταξά!
Γιατί ακόμα είναι αυτοί που επίσημα προσπαθούν να εξισώσουν την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα του Β’ ΠΠ με τα εγκλήματα των ναζιστών, ψηφίζοντας ανιστόρητα κείμενα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γιατί τους πονάει η ιστορική αλήθεια ότι στη στέγη του Ράιχσταγκ υψώθηκε στις 9 του Μάη η κόκκινη σημαία!
Γι’ αυτό επιτίθενται στην Σταυρούλα Χαβελάκη. Γιατί τους θυμίζει ποιοι είναι! Και το επιβεβαιώνουν ρυπαρογραφώντας και βρίζοντας!
Εμείς οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της “Δασκάλας με τα ξανθά μαλλιά”, οφείλουμε να σταθούμε συμπαραστάτες, βράχοι ακλόνητοι και υπερασπιστές του αυτονόητου! Της υποχρέωσης του δάσκαλου να μιλάει την αλήθεια! Αν φιμώσουν τον έναν έρχεται η σειρά των πολλών!
Εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας οφείλουμε να υπερασπιστούμε το αυτονόητο! Το δικαίωμα του καθενός μας να εκφράζει με παρρησία την άποψη και τη γνώμη του, χωρίς φόβο χωρίς πάθος!
Ακόμη να υπερασπιστούμε το αυτονόητο! Το δικαίωμά μας να μάθουμε την αλήθεια και να μη μας ταΐζουν ψεύτικα αφηγήματα και μπαγιάτικες ιδέες.
Γι’ αυτό θα υπερασπιστούμε την Σταυρούλα Χαβελάκη!
Γιατί όταν θα έλθουν να πάρουν και εμάς, δεν θα υπάρχει κανένας να αντιδράσει!».