Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //
Η Βουλή των Αντιπροσώπων(που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) ενέκρινε (30/10) με 405 ψήφους υπέρ, 11 κατά- μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται «γενοκτονία» η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα, όρο που η Άγκυρα απορρίπτει πάγια.
Η απόφαση αυτή με τη σειρά της πυροδότησε θετικές αντιδράσεις και σε πολιτικά κόμματα της χώρας μας(π.χ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης και Μέρα25) που στην Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής την περασμένη βδομάδα
έκαναν λόγο περί «γενναίας απόφασης», «ικανοποίησης που γίνεται ευγνωμοσύνη» κ.α
Φυσικά συνολικά η ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ δεν επρόκειτο ν’ αλλάξει ακόμη και με την έκδοση παρόμοιου ψηφίσματος.
Όμως η απόφαση αυτή (που είχε και συνέχεια όπως θα δούμε) απλά αποτελούσε κομμάτι του «πάζλ» σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στον «χωροφύλακα» της ευρύτερης περιοχής που είναι η Τουρκία. Οι υπάρχουσες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ σχετικά με την ενδεδειγμένη στάση απέναντι στην Τουρκία (και σε σχέση με την αντιπαράθεση με την Ρωσία) δεν θα πρέπει να υπάρχει η αφέλεια ότι κάτι καλό θα προοιωνίζουν για το λαός της χώρας μας, αλλά και ευρύτερα.
Όμως ως συνέχεια ήλθε και η ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν, για το πάγωμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας και άφησε «στα κρύα του λουτρού» όλους τους παραπάνω.
Σύμφωνα λοιπόν με τα γεγονότα ο δημοκρατικός Ρόμπερτ Μενέντεζ υπέβαλε αίτημα για την επικύρωση του ψηφίσματος και από τη Γερουσία, ώστε να «υπάρξει ουσιαστική αναγνώριση» της Γενοκτονίας.Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σημείωσε πως η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική οφείλει να αναγνωρίσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τις γενοκτονίες και τις εθνοκαθάρσεις.
Ωστόσο, ο Ρεμπουμπλικάνος  Γκράχαμ έθεσε βέτο στο αίτημά του με το δικαιολογητικό ότι γερουσιαστές δεν έχουν το δικαίωμα να «ξαναγράφουν την ιστορία».
Οι κανονισμοί τη Γερουσίας ορίζουν πως οποιοδήποτε από τα μέλη της έχει δικαίωμα να φέρει προς επικύρωση κάποια απόφαση ή νομοσχέδιο. Αντίστοιχα, όμως, όλοι έχουν το δικαίωμα να το μπλοκάρουν.
Πριν ανακοινώσει την απόφασή του, ο Γκράχαμ είχε συμμετάσχει στη συνάντηση που είχαν Τραμπ – Ερντογάν με ορισμένους γερουσιαστές.
«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση. Ελπίζω Τουρκία και Αρμενία να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος ενώπιον της Γερουσίας.
Το επιχείρημα του Γκράχαμ ήταν ότι «οι γερουσιαστές δεν μπορούν να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία!». Δήλωση ωστόσο που χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Ερντογάν, τόσο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τραμπ, όσο και μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Άνθρακες επομένως ο θησαυρός» και μαζί τους απόλυτο ξεσκέπασμα όσων έχουν ή καλλιεργούν αυταπάτες στη χώρα μας σχετικά με την ουσία του ιμπεριαλισμού και ειδικότερα τις ΗΠΑ.