24 Ιαν 2020

Μη δολοφονικό το καδρόνι; – Κι ο Λαμπράκης με ξύλινο λοστό δολοφονήθηκε: Συνεχίζονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων του ΠΑΜΕ


Ιστορικές αναφορές είχε το πρώτο μέρος της αγόρευσης του τρίτου κατά σειρά συνηγόρου υπεράσπισης των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Παναγιώτη Σαπουντζάκη, καθώς με ένα πασίγνωστο παράδειγμα πολιτικής δολοφονίας κατέρριψε τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας περί μη ανθρωποκτόνου πρόθεσης των χρυσαυγιτών του τάγματος εφόδου στο Πέραμα. Ανέφερε ότι από καθαρή τύχη, λόγω αιφνίδιας στροφής του κεφαλιού του Πουλικόγιαννη δεν το βρήκε κάποια από τις αιχμηρές απολήξεις που είχαν προσθέσει στα στειλιάρια τους οι χρυσαυγίτες. Αυτό δε σημαίνει ότι με το ξύλινο τμήμα που τον βρήκε και τον άφησε αιμόφυρτο στο έδαφος δε θα μπορούσε να έχει επέλθει ο θάνατος. Όπως υπενθύμισε ο δικηγόρος, και ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε από ξύλινο λοστό παρακρατικών στο κεφάλι: “Θεωρείτε ακίνδυνο το χτύπημα με λοστό; Και ο Λαμπράκης από λοστό του παρακράτους χτυπήθηκε και δολοφονήθηκε”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως και τότε και τώρα οι παρακρατικές δυνάμεις ήθελαν να κυβερνήσουν αλλά δεν τους επιτράπηκε και δε θα τους επιτραπεί.
Η ανθρωποκτόνος πρόθεση φαίνεται και από τις μαρτυρίες των θυμάτων, που έκαναν λόγο, πριν ακόμα τους δουν οι νομικοί σύμβουλου, για επίθεση “ταχύτατη, απερίγραπτα βίαιη” που είχε σκοπό να αφαιρέσει ζωές. Δικαιολογημένα λοιπόν ο Π. Σαπουντζάκης χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας την εισαγγελική πρόταση.
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του, ο συνήγορος μίλησε αναλυτικά για τα κίνητρα των δραστών, δηλαδή η εξάλειψη της επιρροής του ταξικού συνδικάτου στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ακόμα και μέσω της φυσικής εξόντωσης των μελών του. Σημείωσε πως οι φασίστες ούρλιαζαν “είστε λακέδες, διαλύσατε τη ζώνη του Περάματος, θα σας εξαφανίσουμε.” Εξηγώντας τις κραυγές μίσους, ο Π. Σαπουντζάκης είπε: “Γιατί όμως το έλεγαν αυτό; Γιατί διεκδικούσαν υψηλότερα μεροκάματα. Αυτό είναι ανήκουστο! Ακόμα και το πιο δεξιό σωματείο στα λόγια τουλάχιστον διεκδικεί τα δικαιώματα των μελών του, καλύτερες συνθήκες. Και αυτό που είναι τίτλος τιμής, το προσάπτουν ως κατηγορία. Είναι καταφανές ποιον υπηρετούν και γιατί τον κάνουν. Λένε τα ίδια ακριβώς με τους εφοπλιστές”.
Ο ανθρωποκτόνος σκοπός των χρυσαυγιτών, αλλά και ο ρόλος των ηγετικών στελεχών, που όχι απλά ήξεραν και ενέκριναν, αλλά και οργάνωσαν την επίθεση διακρίνεται από τη φρασεολογία των μηνυμάτων που αντάλλαξαν μεταξύ τους πριν και αμέσως μετά από το περιστατικό, όπου μεταξύ άλλων αναφέρετε στα μηνύματα που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, λένε μεταξύ άλλων “τους μακελέψαμε”.
“Ξέρουμε να μιλάμε Νέα Ελληνικά.” σημείωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, αφού το  “μακελέψαμε” δε σημαίνει απλά τους εκφοβίσαμε, αλλά παραπέμπει σε σκοτωμό. Απόδειξη για το ότι πρόκειται για συλλογικά οργανωμένη πράξη, χρησιμοποιούν πρώτο πληθυντικό και αυτοί που δε μετέχουν στην επίθεση, γιατί αναφέρονται στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Το γεγονός πως η επίθεση έγινε με έγκριση της ηγεσίας της οργάνωσης φαίνεται και από το γεγονός ότι στοχοποιήθηκαν συνδικαλιστές και στελέχη του ΚΚΕ, και μια τέτοιου είδους ενέργεια με αυτή την πολιτική βαρύτητα θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί από τα απλά μέλη με δική τους πρωτοβουλία, αφού, όπως σημείωνε και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης στην κατάθεσή του, αυτοί “δεν πάνε ούτε στο φούρνο για φρατζόλα χωρίς να ρωτήσουν”.
Η στρατιωτικού τύπου προπαρασκευή και εκτέλεση της επίθεσης αποδεικνύεται και από τον τρόπο με τον οποίο έδρασε το τάγμα εφόδου:
Είναι καλοκαίρι κι όμως οι επιδρομείς φορούν σκούφους, κράνη, μαύρα ρούχα όλοι, κάποιοι έχουν καλυμμένα πρόσωπα. Επικεφαλής τους είναι ο Πανταζής. Ο «Τάσος» ο «Μπαλονάς», πυρηνάρχης Περάματος και ο Χατζηδάκης. Και δηλώνουν εξ’ αρχής. «Είμαστε η ΧΑ, εμείς κάνουμε κουμάντο στη Ζώνη, θα σας εξαφανίσουμε». Και μετά ζητούν τον Πουλικόγιαννη που τον ξέρουν. Γιατί τον ζητούν; Για να τον αναγκάσουν να βγει μπροστά και να τον απομονώσουν. Μόλις έκανε ένα βήμα εμπρος, οι επιδρομικές ομάδες που είχαν ενωθεί επιτέθηκαν, καταφέρνοντάς του χτύπημα, που θα μπορούσε να αποδειχθεί ανθρωποκτόνο. Τον βρήκε στο κεφάλι, του έσκισε το κεφάλι, γέμισε αίματα. Η επίθεση έγινε κατόπιν παραγγέλματος κατά στρατιωτικό τρόπο.
[…]
Παρόμοια τακτική ακολούθησε η ΧΑ και με τον Παύλο Φύσσα. Διάφοροι μπαίνουν και βγαίνουν από την επίθεση, μέχρι να αποδυναμώσουν το θύμα και έρχεται ο Ρουπακιάς να αποτελειώσει τον αποδυναμωμένο Φύσσα. Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της εντεταλμένης, συντεταγμένης επίθεσης τότε ποιος;»
Με πληροφορίες από reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ