Σε μια χώρα, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να μάθει κανείς πόσοι σκύλοι και γάτες, πόσα δέντρα και πόσοι θάμνοι υπάρχουν σε μια πόλη, χρειάζεται μια «Νύχτα Αλληλεγγύης» για να «απογραφούν» οι άστεγοι του Βερολίνου.
Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του κρατιδίου του Βερολίνου, στέλεχος της «κυβερνώσας αριστεράς» στη Γερμανία, της «ΛΙΝΚΕ», που συγκυβερνά μαζί με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, περηφανεύεται για το ότι το Βερολίνο είναι η τρίτη πόλη στον κόσμο, μετά τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, που παίρνει μια τέτοια ρηξικέλευθη και… αξιοζήλευτη πρωτοβουλία, για να υπάρξει επιτέλους «μια ρεαλιστική στατιστική των αστέγων».
Οι 3.700 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή σ’ αυτή την «πρεμιέρα» την περασμένη εβδομάδα είχαν βέβαια και οδηγίες για «να μην θίξουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων». Για παράδειγμα, δεν επιτρεπόταν να βγάζουν φωτογραφίες τους αστέγους, να τους ξυπνάνε από τα παγκάκια και τα χαρτόκουτα ή να μπαίνουν σε γιαπιά και εισόδους πολυκατοικιών, όπου είχαν βρει καταφύγιο από το τσουχτερό κρύο της νύχτας, για να μην παραβιάσουν τον «ιδιωτικό τους χώρο».
Πέρα από τον απύθμενο κυνισμό αυτής της «δράσης», αυτό που αποσιώπησε η υπουργός είναι ότι το Βερολίνο είναι πρωταθλητής στις εξώσεις, όπου ιδιοκτήτες κατοικιών πετάνε στο δρόμο 5.000 ανθρώπους τον χρόνο. Επίσης, το ότι, μαζί με τη Βρέμη, κρατάει τα σκήπτρα της παιδικής φτώχειας: 167.000 παιδιά ζουν σε οικογένειες που συντηρούνται στοιχειωδώς με τα ψίχουλα των επιδομάτων.
Αυτά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά μόνο της γενικότερης κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα – ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ομάδα Εργασίας για τη Βοήθεια των Αστέγων (BAGW), οι άστεγοι έφτασαν σε ολόκληρη τη Γερμανία τους 680.000. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Νεολαίας υπολογίζει τον αριθμό των ατόμων κάτω των 25 που ζούνε στο δρόμο στις 37.000, μεταξύ αυτών και χιλιάδες ανήλικοι. Πριν από ένα χρόνο, το ίδρυμα «OffRoadKids» προειδοποίησε για ραγδαία αύξηση των άστεγων νέων μέχρι το 2021, που θα ξεπεράσουν τους 100.000, «εφόσον η πολιτεία συνεχίζει και μένει ανενεργή». Ομάδα ιδιαίτερα ευάλωτη θεωρούνται τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία, αφού διακόπτεται η οικονομική βοήθεια και στήριξη μόλις γίνουν 18 χρονών. Το αστικό κράτος «νίπτει τας χείρας του» μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, με συνέπεια οι νέοι αυτοί άνθρωποι κυριολεκτικά την επομένη της ενηλικίωσής τους να βρίσκονται στο δρόμο.
Είναι στοιχεία που αποτελούν ένα δυνατό χαστούκι σ’ αυτούς που διαχειρίζονται, αλλά και σ’ αυτούς που ευαγγελίζονται τον «εξανθρωπισμό» αυτού του βάρβαρου και σάπιου συστήματος. Και καμιά «Nύχτα Αλληλεγγύης» δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων αυτών, γιατί δεν είναι η έλλειψη επακριβών στατιστικών που φταίει για τις δραματικές συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά η πολιτική που εξασφαλίζει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια και αυξανόμενη φτώχεια, μισοδουλειά και μισοζωή για τα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Πολιτική που μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσα από την πάλη των λαών. Πάλη που θα έχει στόχο τα κλειδιά της οικονομίας και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων.
Πηγή: 902.gr