Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Η γονατισμένη οικονομικά επαρχία της τεράστιας έκτασης της Σουηδίας που είναι 3 φορές πιο μεγάλη από την Ελλάδα βρήκε στις ανεμογεννήτριες την “σωτηρία” της.
Καλοδεχόταν και κάπου ακόμη παρακαλάει με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να γίνουν επενδύσεις σε αιολική ενέργεια που κατά τα άλλα είναι φιλική στο περιβάλλον ή πιο φιλική από τις ορυκτές πηγές ενέργειας. Με την ψευδαίσθηση ότι θα φέρει απασχόληση και έσοδα. Σε ποια κοινωνία όμως είναι πιο φιλική;
Εκατοντάδες χιλιόμετρα δρόμων ξέσκισαν την φύση, εκατοντάδες χιλιόμετρα δικτύων έσκαψαν την γη και συνεχίζουν. Εκατοντάδες γεωτρήσεις και τσιμεντενέσεις στο βυθό της θάλασσας. Ο στόχος μεγάλος: σε 20 χρόνια το 50% της ενέργειας να προέρχεται από καθαρές πηγές. Μόνο που μεγάλοι εργολάβοι ανέλαβαν τις κατασκευές. Έφεραν οικοδόμους και τεχνικούς από την Πολωνία, από την Εσθονία και αλλού με μεροκάματα της ξεφτίλας και μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες που ζούσαν και ζουν σε εγκαταλειμμένα ερείπια. Πολλοί είναι απλήρωτοι ακόμη.
Όταν χτιστεί το πάρκο χρειάζονται μόνο 2-3 άτομα προσωπικό για να το συντηρεί. 
Η υπόλοιπη Σουηδία δεν έχει ιδέα τι γίνεται στα δάση της. Το κράτος επιδοτεί τους επιχειρηματίες με “πράσινα” δισεκατομμύρια και τους χτίζει και τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Ο επιχειρηματίας μοιράζει το 0,5% του κέρδους στην τοπική κοινωνία.
Ποτέ δεν παρουσιάζουν κέρδος οι οφ-σορ που στήνουν οι μεγάλοι εργολάβοι ενέργειας. Είναι άλλωστε οι ίδιες μεγάλες εταιρείες- μονοπώλια που κατέχουν και την “βρώμικη” και την “καθαρή” ενέργεια.
Ταυτόχρονα ο καταναλωτής πληρώνει ακριβότερα το ρεύμα όταν διαλέγει “καθαρή” ενέργεια στο συμβόλαιο. Έτσι χρηματοδοτεί άμεσα την επένδυση και την κερδοφορία.
 Δεν θα αναφέρουμε ότι και η αιολική ενέργεια προκαλεί επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ότι κρατάει μόνο 20-25 χρόνια μια ανεμογεννήτρια και πρέπει να αντικατασταθεί.
Θα αναφέρουμε μόνο πως οι ειδικοί εκτιμούν πρέπει να χτιστούν 500 με 1000 αιολικά πάρκα για να αντικαταστήσουν ένα υδροηλεκτρικό φράγμα ή μια μονάδα άλλης ενέργειας.
Καταλαβαίνουμε τι γίνεται και τι θα γίνει στο μέλλον και με ποιο τρόπο στα βουνά μας, στη θάλασσα, στο φυσικό περιβάλλον αν πετύχουν τα Σχέδια των “πράσινων” επιχειρηματιών, της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Το είδαν πρόσφατα και οι κάτοικοι της Τήνου άλλωστε.