9 Ιουλ 2020

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η ορμητική είσοδος όλων στον αγώνα



Σε σύσκεψη με σωματεία και φορείς στη Ζάκυνθο μίλησε χτες το απόγευμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την εισηγητική ομιλία του στη σύσκεψη με σωματεία και φορείς, αναφέρθηκε στη νέα καπιταλιστική κρίση, στα προβλήματα των εργαζομένων αλλά και των αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του Τουρισμού, στο λεγόμενο «άνοιγμά» του μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά και στις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος.
Οι εργαζόμενοι να μη δεχτούν να πληρώσουν και τη νέα κρίση
Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «και εδώ, στη Ζάκυνθο, οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό και οι οικογένειές τους, ιδιαίτερα οι νέοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες στον Τουρισμό, οι φτωχοί αγρότες πλήρωσαν πολλά και δεν πρέπει να πληρώσουν ξανά. Η οργάνωση της πάλης μπροστά στα δύσκολα που ξεκίνησαν να έρχονται, είναι μονόδρομος.
Και τα δύσκολα είναι μπροστά, γιατί μια νέα καπιταλιστική κρίση, την οποία κανείς πλέον δεν αμφισβητεί, έχει ήδη εκδηλωθεί. Η πανδημία του κορονοϊού με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην παραγωγή, στις Μεταφορές, στο Εμπόριο δεν ήταν η αιτία, αλλά η θρυαλλίδα για την εκδήλωσή της.
Η προσπάθεια βέβαια των αστικών κυβερνήσεων να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, για να βγάλουν λάδι το σύστημα που υπηρετούν, δεν είναι καινούργια. Το 1973 μιλούσαν για "πετρελαϊκή κρίση", το 2008 για "κρίση χρέους", για να μην φτάσει ο λαός να δει τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος που πλέον το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κρίσεις, ανεργία και πολέμους.

Μπορεί πριν από έξι μήνες να εκτιμούσαμε ότι η χώρα μας είχε περάσει σε φάση αναιμικής ανάκαμψης, όμως από τότε επισημαίναμε τα σημάδια ύφεσης στην Ευρωζώνη, επιβράδυνσης σε άλλες ισχυρές οικονομίες διεθνώς, όπως στις ΗΠΑ, τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα.
Και παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιστροφή στην ανάπτυξη, εμείς προειδοποιούσαμε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη λόγω της διασύνδεσής της με αυτές τις οικονομίες, ιδιαίτερα στον τουριστικό και ναυτιλιακό τομέα. Είναι αυτό που πολλές φορές λέμε πως η ελληνική οικονομία στηρίζεται στα πήλινα πόδια του Τουρισμού και των Μεταφορών.
Τώρα, λοιπόν, όλοι είναι αναγκασμένοι να παραδεχτούν πως η νέα κρίση θα είναι βαθιά, χωρίς να μπορούν να εγγυηθούν τη διάρκειά της. Το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι ποιος θα πληρώσει την κρίση. Ηδη έχουν ξεκινήσει να στέλνουν το λογαριασμό στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, όπως έκαναν και με την προηγούμενη δεκαετή κρίση. Ξεκίνησαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στην πανδημία, δίνοντας στη μεγαλοεργοδοσία πλήθος αντεργατικών εργαλείων, για να ξεφορτωθούν εργατικό δυναμικό ή για να το απασχολούν όποτε και όπως θέλουν».
Η καταλήστευση των εργαζομένων στον Τουρισμό έδωσε τα απανωτά ρεκόρ κερδών
«Οι εξελίξεις στον Τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα για την "εξωστρέφεια" της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε συνεχίζοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «τα στοιχεία και από εδώ, από τη Ζάκυνθο, μιλούν από μόνα τους:
Ολα τα τελευταία χρόνια οι τουριστικοί όμιλοι θησαύριζαν από τον Τουρισμό. Τη 2ετία 2016 - 2018 μόνο στη Ζάκυνθο κατασκευάστηκαν 13 5άστερα ξενοδοχεία, 24 4άστερα, 4.000 κλίνες επιπλέον!
Ο Τουρισμός έχει γίνει "μονοκαλλιέργεια" και στη Ζάκυνθο, όλη η οικονομική δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από τον Τουρισμό. Την ίδια στιγμή που οι τουριστικοί όμιλοι είχαν τεράστια κέρδη, το εισόδημα των εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό καταληστεύτηκε με τα περίφημα πακέτα πληρωμών που καταστρατηγούν την κλαδική Σύμβαση Εργασίας.
Με τα μέτρα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό πρέπει να ζήσουν με 1.500 ευρώ για 18 μήνες, ενώ οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, τους οποίους σήμερα ενισχύει και με άλλα μέτρα, είχαν έσοδα 22 δισ. ευρώ το 2019 και συνολικά 120 δισ. σε διάστημα 6 χρόνων, από τον κόπο και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις εργάστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες είτε στις κουζίνες, είτε ως καμαριέρες με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και πολλά ατυχήματα. Τα ωράρια αλλά και τα ρεπό καταπατήθηκαν συστηματικά με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να εργάζονται ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς ρεπό με πάνω από 10 ώρες εργασίας τη μέρα, ενώ οι εργοδότες έβαζαν επί το πλείστον 4ωρα ένσημα σε 8ωρη - 10ωρη εργασία.
Η περίφημη μαθητεία έσπαγε κόκαλα, μια φάμπρικα με μαθητευόμενους φθηνούς εργάτες. Η δήθεν "εκμάθηση" ουσιαστικά ήταν σκληρή κακοπληρωμένη δουλειά με τους χειρότερους όρους εργασίας.
Παράλληλα, η μεγαλοεργοδοσία απαιτούσε την επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων και μέρος των χρημάτων του μισθού και της αποζημίωσης απόλυσης, που συνήθως επιστρέφονταν χέρι με χέρι μετά την καταβολή τους στον λογαριασμό.
Αυτή λοιπόν η εκμετάλλευση, η καταλήστευση των εργαζομένων στον Τουρισμό έδωσε τα απανωτά ρεκόρ κερδών για τους τουριστικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Εδώ όμως στη Ζάκυνθο, η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη περνάει μέσα και από την πώληση 15.000 στρεμμάτων γης στα ορεινά του νησιού στον όμιλο του εμίρη του Κατάρ, για την οποία όλοι έβαλαν πλάτη, και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση.
Ενας πανέμορφος τόπος, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί προς όφελος του λαού του νησιού και τις ομορφιές του να τις απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι επισκέπτες, παραδίδεται στους κάθε λογής ντόπιους και ξένους "επενδυτές" που θέλουν να βάλουν στο χέρι όλη την ορεινή και νότια Ζάκυνθο για τα κέρδη τους».
Για το «άνοιγμα του Τουρισμού»
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «άνοιγμα του Τουρισμού», ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό ιατρικό έλεγχο, ενώ στα αεροπλάνα και στα πλοία δεν εφαρμόζονται συστηματικά και καθολικά τα αναγκαία μέτρα. Πώς λοιπόν να νιώθουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι και οι νησιώτες;
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα επιδημίας στα νησιά είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα.
Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν σε νοσοκομεία, όπως και στο νοσοκομείο της Ζακύνθου, σε Κέντρα Υγείας και σε ιατρεία είναι τραγικές, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των νησιωτών το χειμώνα, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Οταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και ιατρείων.
Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων στα νησιά και τις άλλες τουριστικές ζώνες, μέτρα που αφορούν τόσο τη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών Υγείας, όσο και τον προληπτικό έλεγχο σε επισκέπτες, εργαζόμενους και μόνιμους κατοίκους.
Με τις θέσεις και τη δράση του, στέκεται με ευθύνη δίπλα στους κατοίκους, στους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους των νησιών, γι' αυτό βρίσκεται σταθερά απέναντι στην πολιτική που υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και τις επιλογές της ΕΕ.
Το ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα συνεχίσει να μάχεται και να στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις του λαού των νησιών για την εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και του εισοδήματός τους».
Κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα
«Η απαίτηση σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλη από το να μην μείνει κανένας από τους περίπου 20.000 εργαζόμενους στον Τουρισμό στη Ζάκυνθο χωρίς εισόδημα», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε την απαίτηση «να μπει σε κάθε σπίτι εργαζόμενου που έμεινε χωρίς δουλειά ο μισθός που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς του και όχι τα ψίχουλα των 9 ευρώ τη μέρα μέσω των απαράδεκτων επιδομάτων.
Ο,τι μέχρι τώρα έχει αποσπαστεί, όπως η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και η ένταξη στο καθεστώς αναστολής, είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων πανελλαδικά και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί η διεκδίκηση, να δυναμώσουν τα σωματεία.
Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη για:
-- Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας.
-- Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.
-- Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ, καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία.
-- Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους για το 2020 - 2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.
-- Για όλο το διάστημα των μέτρων να μη χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί.
-- Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μη χαθούν ζωές εργαζομένων στον Τουρισμό και παντού».
Παλεύουμε στο πλάι αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, φτωχών αγροτών
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων, που βιώνουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και της νέας οικονομικής κρίσης, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς για την κατάσταση και παλεύουμε στο πλάι τους.... Η προστασία των αυτοαπασχολουμένων, των οικογενειακών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, είναι βασικό ζήτημα. Και προστασία σημαίνει και φοροαπαλλαγές και απαλλαγή από χρέη και μία σειρά ζητήματα για να μην πληρώνουν όλα αυτά που συσσωρεύονται όπως είναι οι λογαριασμοί από το ρεύμα, να διατηρήσουν αυτά τα καταλύματα που είχαν, την εστίαση.
Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, όπως αντίστοιχα ισχύει και για τις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων, μιλά για οριζόντια μέτρα στήριξης του "επιχειρηματικού κόσμου", ωστόσο τα παχυλά προγράμματα χρηματοδότησης, οι εγγυήσεις, οι φοροαπαλλαγές και άλλες "διευκολύνσεις" έχουν αποδέκτη πρώτα και κύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους ή και ορισμένες πιο δυναμικές, μεγαλύτερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.
Ελάχιστοι είναι οι αυτοαπασχολούμενοι που θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν και όσοι τελικά τα καταφέρουν περνώντας το face control των τραπεζών και των προβλεπόμενων προϋποθέσεων - θυμίζουμε πως οι κυβερνητικές αποφάσεις απέκλεισαν τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό από την πρώτη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής - ελάχιστο αντίκρισμα θα έχουν μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν να αντιμετωπίσουν. (...)
Γνωρίζουμε πως στο νησί σας το κύριο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων στηρίζεται στον Τουρισμό με την πλειοψηφία να δουλεύει αποκλειστικά εποχικά, όπως π.χ. δωμάτια, εστιατόρια, καταστήματα με σουβενίρ κ.τ.λ. Και έμμεσα, απ' αυτούς που εξυπηρετούν τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως οικοδόμοι, συνεργεία καθαρισμού, συνεργεία αυτοκινήτων κ.τ.λ. Η καπιταλιστική τουριστική ανάπτυξη στο νησί οδήγησε σε δημιουργία πολλών τέτοιων μικρών επιχειρήσεων.
Επίσης, υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, ειδικά σε αυτούς που νοικιάζουν κτίρια και έχουν μείνει κλειστά και αναγκαστικά θα πρέπει να πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ενοικίου αν όχι όλο. Μεγάλη είναι η απογοήτευση από την κυβέρνηση που έχει πάρει ελάχιστα μέτρα βοήθειας για να πληρωθούν τα ενοίκια. Είναι διάχυτη η αγωνία για την κατάσταση και τη μη δυνατότητα πληρωμής των ενοικίων.
Οσο για τους ιδιοκτήτες των μικρών καταλυμάτων, τα μικρά συγκροτήματα έχουν υποβαθμιστεί και έχουν χτυπηθεί εδώ και χρόνια από τους tour operators με χαμηλές τιμές και μη πληρότητα και μετά την χρεοκοπία της "Thomas cook" έχουν μείνει απλήρωτοι και χωρίς tour operator που ελέγχουν τη ροή των τουριστών, για τη φετινή χρονιά.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί αγρότες σε ένα νησί που η αγροτική παραγωγή με το λάδι και τη σταφίδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που χρόνια τώρα έχει βάλει στο στόχαστρο τη φτωχή αγροτιά».
Στο στόχαστρο να μπει ο πραγματικός ένοχος, το ίδιο το σύστημα
«Είναι ώρα λοιπόν να σκεφτούμε τι πραγματικά φταίει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς», σημείωσε κλείνοντας την εισηγητική του ομιλία ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η ορμητική είσοδος στον αγώνα. Η ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο: Το μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του.
Η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα.
Γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό.
Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ' όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ