4 Ιουλ 2020

“Νόμιμη” ληστεία – Η Τράπεζα της Αγγλίας κόβει την πρόσβαση της κυβέρνησης Μαδούρο στα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας!


Η τράπεζα της Αγγλίας, δεύτερος μεγαλύτερος χώρος φύλαξης χρυσού στον κόσμο, μετά τo Νew York Federal reserve, με 400.000 μπάρες χρυσού στα θησαυροφυλάκιά της, καμαρώνει ότι ποτέ δεν έχει πέσει θύμα ληστείας στην 320χρονη ιστορία της, λόγος για τον οποίο την προτιμούν κράτη σε όλο τον κόσμο για τη φύλαξη των αποθεμάτων χρυσού τους.
Τίποτε όμως δεν εμποδίζει την τράπεζα, με τις ευλογίες της βρετανικής δικαιοσύνης να λειτουργεί η ίδια ως ληστής του πλούτου ολόκληρων λαών που τυγχάνει να έχουν εκλέξει μη αρεστές κυβερνήσεις.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποφάσισε να δικαιώσει την Τράπεζα της Αγγλίας για την παρακράτηση χρυσού αξίας 1 δις δολαρίων, μετά την επιβολή κυρώσεων από Βρετανία και ΗΠΑ κατά της κυβέρνησης Μαδούρο. Η νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας κινήθηκε νομικά κατά της απόφασης, ενώ οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση για λογαριασμό της δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση.
Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο “αδιαμφισβήτητα έχει αναγνωρίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό”. Ο Γκουαϊδό, ποντάροντας στο ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός θα οδηγήσει σε αναταραχή που θα μπορούσε να τον φέρει στην εξουσία, μετά τις επανειλημμένες αποτυχημένες απόπειρες πραξικοπηματικής κατάληψής της με τη βοήθεια των ΗΠΑ, έχει ζητήσει από την τράπεζα να μην παραδώσει το χρυσό στην εκλεγμένη κυβέρνηση, ισχυριζόμενος πως “θα διατεθεί για διεφθαρμένους σκοπούς”. Αν κάποιος θεωρεί ειρωνικό ο Γκουαϊδό να μιλάει για διαφθορά, αρκεί να σκεφτεί ότι η Βρετανία που καμαρώνει για τη μακραίωνη κοινοβουλευτική της παράδοση, αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο κάποιον ο οποίος δεν έχει εκλεγεί ποτέ κι από κανέναν στο συγκεκριμένο αξίωμα.
Όσο για τους “διεφθαρμένους” σκοπούς που επικαλείται η μαριονέτα των ΗΠΑ, πρόκειται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, σε μια χώρα που υποφέρει από τις οικονομικές κυρώσεις του βόρειου γείτονά της και της ΕΕ, με ιδιαίτερα βαριές συνέπειες στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα ωστόσο με το δικαστή Νάιτζελ Τίαρ: “Η κυβέρνηση της αυτού Μεγαλειότητας αναγνωρίζει τον κύριο Γκουαϊδό με την ιδιότητα του συνταγματικού μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, κι ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζει τον κύριο Μαδούρο ως συνταγματικό μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας”, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει “χώρος για αναγνώριση του κ. Γκουαϊδό ως de jure προέδρου και του κ. Μαδούρο ως de facto προέδρου”.
Η πραγματικότητα είναι βέβαια πιο περίπλοκη, όπως κατέδειξε κι ένας από τους δικηγόρους της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, που ελέγχεται πλήρως από το Μαδούρο. Κι αυτό γιατί ενώ πράγματι η βρετανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το Γκουαϊδό, διατηρεί ντε φάκτο και την αναγνώριση της παρούσας κυβέρνησης, αφού η διορισμένη από το Μαδούρο πρέσβειρα της Βενεζουέλας στο Λονδίνο παραμένει στη θέση της.
Η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στη Βενεζουέλα λόγω κυρώσεων, αλλά και της κατρακύλας του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της, δηλαδή του μαύρου χρυσού, καθιστά την προσφυγή στον κανονικό χρυσό της χώρας έκτακτη λύση ανάγκης, καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα στερεύουν. Η Βενεζουέλα πουλάει χρυσό σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ωστόσο σοβαρά είναι τα εμπόδια που θέτουν οι ΗΠΑ, που προειδοποίησαν πέρσι “τραπεζίτες, μεσίτες, εμπόρους και μεσάζοντες” να μην εμπορεύονται “χρυσό, πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα της Βενεζουέλας που ληστεύει από το λαό η μαφία του Μαδούρο”.
Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι τα χρήματα από το χρυσό στην Τράπεζα της Αγγλίας να διοχετευθούν στο πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) προκειμένου να διευκολυνθούν αγορές όπως ιατρικός εξοπλισμός για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Με πληροφορίες από bbc.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ