24 Αυγ 2020

Θα κοιτάμε τον ήλιο και θα κρυφογελάμε…


Πηγή: Eurokinissi

Όλο  το καλοκαίρι μας κατηγορούσαν ότι διασπείραμε τον ιό επειδή βγήκαμε στις παραλίες δημιουργώντας συνωστισμό. Αλλά εμείς θυμόμαστε πως κρούσματα δεν είχαμε πριν ανοίξουν τα σύνορα ανεξέλεγκτα για λίγους τουρίστες.
Κι όταν μεθαύριο έρθει το φθινόπωρο θα στοιβάξουν τα παιδιά μας στις σχολικές αίθουσες των 20 τετραγωνικών μέτρων ανά 25 μαθητές . Αυτό δε θεωρείται συνωστισμός.
Έχοντας 4 μήνες στη διάθεση τους να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή επιστροφή μας στα σχολεία τελικά συνεδριάζοντας και ξανασυνεδριάζοντας κατέληξαν στο ένα και μοναδικό ανέξοδο μέτρο της χρήσης μάσκας. Μόνο που η μάσκα αποτελεί ένα προσωπικό είδος όπως δήλωσε η Υπουργός  και δε θα τις διανέμουν δωρεάν στα σχολεία. Η χρήση της μάσκας είναι ατομική ευθύνη  μπορεί να μας   ράψει  η μάνα μας , μια να φοράμε και μια να έχουμε στη τσάντα μας αν δεν μπορεί να μας αγοράσει. Όμως στη Βουλή η μάσκα δεν αποτελεί προσωπικό είδος και τις διανέμουν δωρεάν στους βουλευτές ίσως γιατί η μάνα τους δεν ξέρει να ράβει;
Μπορεί μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι παραπάνω δηλώσεις της υπουργού παιδείας να αναγκάστηκε ο υπουργός εσωτερικών να δηλώσει ότι θα διανείμουν μάσκες δωρεάν οι δήμοι αλλά και πάλι μισές αλήθειες μεγάλα ψέματα που λέει κι ο παππούς μου. Οι κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί των δήμων οδηγούν κάθε λίγο και λιγάκι σε αυξήσεις των δημοτικών τελών για εμάς τους πολίτες. Επομένως τις  μάσκες που θα δώσουν, αν δώσουν οι δήμοι, τις έχουμε χρυσοπληρώσει.
 Δε θα  γίνουν τεστ ούτε στους μαθητές ούτε στους δασκάλους. Αν στο σχολείο παρουσιάσουμε συμπτώματα δε θα υπάρχει καμιά Σχολιατρική Υπηρεσία για τον έλεγχο των κρουσμάτων  και την ευθύνη για τον έλεγχο της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων. Όποιος μαθητής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να παρακολουθήσει την περίφημη τηλεκπαίδευση που όμως βάζει σε κίνδυνο τους συμμαθητές και το δάσκαλο  και που φτιάχτηκε κάτω από τις πιέσεις των σχολαρχών για να μη χάσουν τα δίδακτρα. Όμως μια χαρά πέρασαν το νόμο όπου τους αφήνει ελεύθερους να απολύουν τους εκπαιδευτικούς  τους  για οποιοδήποτε λόγο και αν αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν κάμερες.
Δεν πρόλαβαν ακόμα να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θα γίνει με τις σχολικές καθαρίστριες αλλά πρόλαβαν να ορίσουν επιτροπή που θα διόριζε τους διευθυντές Εκπαίδευσης και «κουράστηκε» πολύ η επιτροπή για μήνες γιατί έπρεπε να εφαρμόσει μόνο κομματικά κριτήρια.
Δεν θα διοριστούν δάσκαλοι και καθηγητές όμως μετά από δέκα χρόνια διόρισαν μόνο κάποιους ειδικής αγωγής και μόνο βεγγαλικά δε ρίξαμε από τη χαρά μας. Ίσως βέβαια ως τον Φλεβάρη να έχουμε καθηγητή Γερμανικών γιατί πέρυσι ήρθε τον Απρίλιο και πρόπερσι δεν ήρθε ποτέ.
Στην τάξη θα είμαστε 25 αλλά στην αυλή θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, αλλά όταν παίρνουμε μετρό   ή  λεωφορείο μπορούμε ελεύθερα να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον. Δεν περίσσεψαν  χρήματα για να δημιουργηθούν νέες αίθουσες διδασκαλίας αφού δόθηκαν πολλά εκατομμύρια στους καναλάρχες  για να παρουσιάζουν τα πράγματα όπως εξυπηρετούν αυτούς που κυβερνούν. Αυτοί φαίνεται κάνουν πολύ σπουδαία δουλειά γιατί είναι πολλοί που τους πιστεύουν και ο παππούς  σ ένα παγκάκι στην πλατεία  προχθές έλεγε τα ίδια με τις ειδήσεις. 
Εμείς θα φορέσουμε τη μάσκα μας αλλά δε θα κλείσουμε τα στόματα μας διεκδικώντας τη θέση μας στον ήλιο και στο δίκιο  που μας αξίζει.
«Τώρα έχουν κλείσει τα σχολεία. Έχουμε καλοκαίρι. Μαζεύουμε λουλούδια και τζιτζίκια και γεμίζουμε το γραφείο του πατέρα και τα τραπέζια, όπου σκύβαμε τις νύκτες του χειμώνα διαβάζοντας λατινικά. Αντί για αλάτι ρίχνουμε κρυφά δυο φούκτες ήλιο στο φαΐ που μαγειρεύει η μάνα μας. Το μεσημέρι δε θα φάει κανένας. Μέσα στα πιάτα θα γυαλίζει ο ήλιος. Ο πατέρας θα’ ναι σοβαρός. Η μητέρα λυπημένη. Εμείς θα κάνουμε πως δεν ξέρουμε τίποτα. Θα κοιτάμε τον ήλιο και θα κρυφογελάμε… Κι όταν έρθει μεθαύριο ο χειμώνας, ακόμα ο ήλιος θα φέγγει στην καρδιά μας.»
Γ. Ρίτσος, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού
Ρούλα Καραγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ