Σκηνές αστυνομοκρατίας και βίας από τις δυνάμεις καταστολής επικράτησαν έξω από το υπουργείο Υγείας, όπου πραγματοποιούν διαμαρτυρία μέλη της ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, η αστυνομία αρνήθηκε να κλείσει τον δρόμο ώστε να μπορέσει η ΠΟΕΔΗΝ να κάνει την προγραμματισμένη διαμαρτυρία της και ακολούθησε επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο.
Tα ΜΑΤ απώθησαν τους εργαζόμενους προς το πεζοδρόμιο, ακόμη και με τη χρήση γκλομπ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος, βρέθηκε στο έδαφος, έχοντας – πιθανότατα τραυματιστεί.
Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση πραγματοποίηθηκε στα πλαίσια της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) από τις 7πμ μέχρι τις 10πμ.
Η κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ γίνεται για την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία του έκτακτου προσωπικού στα νοσοκομεία.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις υγειονομικές δομές που εποπτεύονται από τη 2η ΥΠΕ, απειλούνται με διαδοχικές απολύσεις από τις 8 Οκτώβρη και μετά εκατοντάδες επικουρικοί όλων των ειδικοτήτων.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο «Αττικόν», που όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων «Η Αναγέννηση», «τις αμέσως επόμενες ημέρες δεκάδες επικουρικοί εργαζόμενοι της διοικητικής, τεχνικής υπηρεσίας και του ιματισμού στο Νοσοκομείο “Αττικόν” απολύονται».
Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ:
«300 – 400 συνάδελφοί μας Επικουρικό προσωπικό παρότι εργάζονται πολλά χρόνια στα Νοσοκομεία, βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου (απολύονται) εάν δεν υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση και μάλιστα απολύονται εν’ μέσω πανδημίας. Συμμετείχαν στο διαγωνισμό 2Κ και παρότι δικαιούνταν αυξημένη μοριοδότηση είναι στους αποτυχόντες.
Επικουρικό προσωπικό περί τις 2000 λήγουν οι συμβάσεις από 1 Οκτώβρη έως τέλος του έτους και απολύονται. Παρά τις δεσμεύεις δεν υπήρξε νομοθετική πρωτοβουλία έστω παράτασης τα συμβάσεων.
Οι συμβασιούχοι που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς των Νοσοκομείων για τις νέες Συμβάσεις Εργασίας ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και δεν είναι στους επιτυχόντες απολύονται. Δεν δικαιούνται την παράταση που προβλέπει ο νόμος.
Είναι εξειδικευμένο και έμπειρο
προσωπικό εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
και «φεύγουν από το σύστημα σε περίοδο που «τους έχει ανάγκη
περισσότερο από ποτέ».
Διεκδικούμε αφενός την παράταση των
συμβάσεων και αφετέρου την μονιμοποίησή τους. Οι έκτακτες ανάγκες είναι
πάγιες και διαχρονικές στην Δημόσια Υγεία και την Πρόνοια.
Τα Νοσοκομεία θα καταρρεύσουν με 45000 κενές οργανικές θέσεις εάν φύγουν και οι 12000 έκτακτοι υπάλληλοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου