10 Φεβ 2021

Σιγή ασυρμάτου


Η «σιγή ασυρμάτου» της κυβέρνησης για τις προθέσεις της σχετικά με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», που απέπλευσε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις «επ' ευκαιρία Διεθνών Εκθέσεων Αμυντικού Υλικού», πρέπει να ανησυχήσει σοβαρά τον λαό. Πολύ περισσότερο που ορισμένες πηγές συνδέουν αυτήν την αποστολή με την επικείμενη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» στην περιοχή του Κόλπου, με συνοδεία πλοίων από διάφορες «σύμμαχες» χώρες.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αίτημα των ΗΠΑ να συμμετέχει η Ελλάδα με πολεμικό πλοίο σε αποστολές επιτήρησης των Στενών του Κόλπου. Αντίστοιχη πρόταση υπήρξε και από τη Γαλλία, που επιδιώκει να ηγηθεί πανευρωπαϊκής δύναμης γι' αυτόν το σκοπό.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ότι δεν έχει διαθέσιμο πλοίο για τέτοιες αποστολές, εξαιτίας της «αγκίστρωσης» του στόλου στην Ανατ. Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της συμμετοχής της σε άλλες θαλάσσιες ΝΑΤΟικές αποστολές. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να συμμετέχει, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Από τότε κύλισε πολύ νερό στ' αυλάκι. Με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εμπλοκή της χώρας στη «νέα (ευρωατλαντική) στρατηγική ασφαλείας» που διαμορφώνεται στην περιοχή, έχει κάνει άλματα, τόσο με την εμβάθυνση των στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ όσο και με αραβικά κράτη - συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της νέας «αρχιτεκτονικής»; Να θωρακιστούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα απέναντι στους ανταγωνιστές, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα, που συγκροτούν το δικό τους οικονομικό και στρατιωτικό «προγεφύρωμα» στην περιοχή, αναπτύσσοντας βαθύτερες σχέσεις συνεργασίας κυρίως με το Ιράν.

Εκεί βρίσκεται το «κλειδί» της υπόθεσης. Η ένταση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, δρόμων του Εμπορίου και της Ενέργειας, σε συνθήκες που η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ αμφισβητείται στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο των Στενών του Ορμούζ και συνολικά του Περσικού Κόλπου και επιβάλλει αναπροσαρμογές στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Θυμίζουμε ότι από το σημείο αυτό διακινείται σήμερα το 1/5 των εξαγωγών αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί τμήμα και του σημαντικότερου μέχρι σήμερα διαύλου στο παγκόσμιο εμπόριο. Αποτελεί επίσης «σταυροδρόμι» για τον θαλάσσιο «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», με την Κίνα να αναπτύσσει κατά μήκος της διαδρομής σημαντικές λιμενικές υποδομές, για εμπορική και στρατιωτική χρήση.

Θυμίζουμε επίσης ότι οι ΗΠΑ διατηρούν σε μόνιμη βάση αεροναυτική παρουσία στον Περσικό, με τελευταίο παράδειγμα το αεροπλανοφόρο «USS Nimitz» που αποχώρησε μόλις πριν από λίγες μέρες, μετά από αποστολή πολλών μηνών στην περιοχή. Και βέβαια, η Γαλλία ετοιμάζεται σε λίγες βδομάδες να καταπλεύσει με το δικό της αεροπλανοφόρο.

Ανεξάρτητα λοιπόν από το τι θα κάνει η ελληνική φρεγάτα στα ΗΑΕ, η αποστολή της εντάσσεται στον γενικότερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και επιβεβαιώνει το μεγάλο εύρος της επικίνδυνης για τον λαό ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Στόχος είναι η πιο στενή ΝΑΤΟική επιτήρηση της περιοχής και η δημιουργία ισχυρών «συμμαχικών» αναχωμάτων στα ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Σ' αυτόν τον στόχο, που καμιά σχέση δεν έχει με την άμυνα και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, διατάσσονται και οι Ενοπλες Δυνάμεις, στρατιωτικό και έμψυχο υλικό. Για τους ίδιους στόχους η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δαπανούν δεκάδες δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αυτό που ψηφίστηκε πριν από έναν περίπου μήνα στη Βουλή με συναίνεση των αστικών κομμάτων.

Οι Ελληνες φαντάροι και οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά 3.500 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας σε επικίνδυνες και δαπανηρές ΝΑΤΟικές αποστολές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επικαλείται τις «αντοχές της οικονομίας» για να απορρίψει τις διεκδικήσεις υγειονομικών, σωματείων και φορέων για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας του λαού.

Η ιμπεριαλιστική εμπλοκή μετατρέπει τον λαό σε στόχο, υπονομεύει και δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Υπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που συνδέονται άμεσα με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και όχι του λαού, που οι ανάγκες του συνθλίβονται από την αστική πολιτική μέσα κι έξω από τη χώρα. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να επιστρέψουν όλοι οι φαντάροι από τις ΝΑΤΟικές αποστολές, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και τις άλλες συμμαχίες της αστικής τάξης, παλεύοντας ενάντια στην εξουσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ