Αν είστε από αυτούς τους δύσπιστους, που δε δίνουν βάση στις καλές προθέσεις της κυβέρνησης για το οκτάωρο, μπορείτε να μείνετε ήσυχοι -και μετά να το δείτε να καταργείται στην πράξη. Γιατί όπως λέει ο υπουργός εργασίας, ακόμα κι αν μια κυβέρνηση ήθελε να το καταργήσει, γιατί είμαστε στην ΕΕ και έχουμε ευρωπαϊκό εργασιακό χάρτη. Συνεπώς, όσοι το λένε είναι παντελώς άσχετοι ή ψεύτες χωρίς χαλινάρι. Και ο νόμος θα έχει ειδικό άρθρο για την κατοχύρωση του 8ώρου, μολονότι αυτό δε χρειάζεται -όλοι ξέρουμε εξάλλου πως κανείς εργοδότης δεν τολμά να παραβιάσει τα ωράρια των υπαλλήλων του, γιατί τρέμει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και τις αυστηρές ποινές.
Το βασικό επιχείρημα του Χατζηδάκη, στη σημερινή του εμφάνιση στη συχνότητα του ΣΚΑΪ -πού αλλού;- ήταν τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, που ασφαλώς δεν άγγιξε το νομικό πλαίσιο περί διευθέτησης που κάνει λάστιχο τον χρόνο εργασίας, και μια υπογεγραμμένη σύμβαση από τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ίσως κάποιοι διαπιστώσουν μια ελαφρά ειρωνεία στο παράδειγμα ενός κλάδου που είναι ο ορισμός της γαλέρας, όπου οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν ανάσα, χωρίς ρεπό και ασφάλιση ή δικαιώματα, αλλά ας μην κολλάμε σε τέτοιες λεπτομέρειες.
Ένας από τους δύο οικοδεσπότες επέμεινε να ρωτάει τον Χατζηδάκη αν θεωρεί δηλαδή τελικά φιλεργατικό το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση. Και αφού ο υπουργός κρύφτηκε πίσω από το φάντασμα της ΓΣΕΕ, λέγοντας πως ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημά της με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αφού τόνισε με θράσος πως το νομοσχέδιο δίνει δύναμη και παραπάνω επιλογές στον εργαζόμενο -μόνο πως δένει τα χέρια των εργοδοτών δε μας είπε.
Και εκεί, άφησε επιτέλους τα προσχήματα, και πέρασε επιτέλους στην ουσία.
-Άρα είναι φιλεργατικό το νομοσχέδιο, λέτε;
Είναι ένα νομοσχέδιο που από τη μια πλευρά δίνει ευκαιρίες στον εργαζόμενο, από την άλλη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια παραγωγική Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που διευρύνονται τα δικαιώματα του εργαζόμενου, προβλέπουμε -και αυτό είναι προς όφελος συνολικά της οικονομίας- πως σε ορισμένους κλάδους που σήμερα απαγορεύεται, όπως είναι τα logistics και οι φαρμακοβιομηχανίες, μπορεί να υπάρχει λειτουργία και τις Κυριακές, με αυξημένη πληρωμή κατά 75%, γιατί θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική.
Δεν μπορεί να θέλουμε τον Πειραιά το πρώτο λιμάνι στην Ευρώπη και να είναι τα logistics κλειστά. Το ίδιο ισχύει για την πληροφορική, για τα data center. Προσπαθούμε να βάλουμε μια ισορροπία για μια Ελλάδα ανταγωνιστική και στην προστασία των εργαζομένων.
Προς το παρόν, ο Χατζηδάκης μας λέει πως την Κυριακή θα πληρώνονται υπερωρίες, δε χρειάζεται όμως να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αφού μπορεί πολλοί εργαζόμενοι να δηλώσουν προθυμία να δουλέψουν χωρίς προσαυξήσεις Κυριακάτικα, για να μαζέψουν τις ελιές τους τη Δευτέρα…
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση διασφαλίζει το οκτάωρο όσο διασφαλίζει και την Κυριακάτικη αργία, που εξακολουθεί να είναι στο στόχαστρό της. Το απόλυτο κριτήριο είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις και ο βασικός τρόπος για να το κάνουν είναι να ξεζουμίσουν τους εργαζόμενους, χωρίς περιορισμούς, ωράριο και κυριακάτικες αργίες.
Όποιος το αρνείται, είναι είτε άσχετος, είτε ψεύτης χωρίς χαλινάρι, για να δανειστούμε τη φράση του κ. Χατζηδάκη. Όσοι καταλαβαίνουν όμως τι γίνεται, έχουν χρέος να ξεσηκωθούν και να μην αφήσουν το ρολόι της ιστορίας να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω…
Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια το βίντεο με όλη την παρέμβαση του Χατζηδάκη και το επίμαχο απόσπασμα για την Κυριακάτικη αργία μετά το 11.12.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου