Η επιθυμία ξεκινούσε από περιγραφές για μοναχικές παραλίες, πλούσιους ψαρότοπους, ήσυχες διακοπές και μια περιέργεια να γνωρίσουμε το νησί, που από τη δεκαετία του '30 έως και του '60, όλες οι κυβερνήσεις, δεξιές και «δημοκρατικές», είχαν επιλέξει για να εκτοπίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, κυρίως τους κομμουνιστές.
Το νησί βρίσκεται στο κεντρικό Αιγαίο, έχει τριγωνικό σχήμα και έκταση 50 τ.χλμ. Στη δυτική του πλευρά υπάρχει ο μοναδικός οικισμός. Τόπος τραχύς, που δύσκολα μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους της, γι' αυτό από παλιά οι Αηστρατήτες μετανάστευαν πρώτα για Αίγυπτο και Β. Αφρική, μετά για Αυστραλία και Ν. Αφρική. Αυτοί που έμεναν πίσω ασχολιούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την αλιεία και όσο περνούσαν τα χρόνια αυτοί που έμεναν πίσω ήταν όλο και πιο λίγοι. Από 1.300 άτομα το 1900 έχουν μείνει γύρω στους 200 σήμερα.
Την πορεία της σταδιακής συρρίκνωσης του πληθυσμού του νησιού, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης, ήρθε να συμπληρώσει ο σεισμός του 1968 και η απόφαση της χούντας να ισοπεδώσει όλο τον παλιό παραδοσιακό οικισμό, που επί αιώνες δέσποζε αμφιθεατρικά χτισμένος στην πλαγιά ενός λόφου πάνω από το λιμάνι, και να μεταφέρει τους κατοίκους στη μοναδική πεδινή έκταση που είχανε τα χωράφια τους, μέσα σε τσιμεντένια προκατασκευασμένα κλουβιά, που, όπως λένε αυτοί που τα κατοικούν, έχουν εξασφαλίσει ζέστη το καλοκαίρι και δροσιά το χειμώνα.
Ακόμα και αν δεν πιάσετε ψάρια, μη στεναχωριέστε, μια επίσκεψη σε ένα από τα δύο ψυγεία όπου δίνει τα ψάρια του ο συνεταιρισμός των ψαράδων του νησιού και θα αγοράσετε φρέσκα και φθηνότερα από οπουδήποτε αλλού τα ψάρια που θέλετε να φάτε. Αν βαριέστε να τα καθαρίσετε, τη δουλιά την αναλαμβάνει ο Νικόλας με ένα μικρό χαρτζιλίκι και για το μαγείρεμα υπάρχουν δύο πρόθυμες ταβερνιάρισσες για να σας τα φτιάξουν όπως θέλετε.
Το νησί του ΑηΣτράτη έχει μια ιδιαίτερη θέση στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού κινήματος. Από εδώ έχουν περάσει σαν εξόριστοι ο «ανθός» της προοδευτικής διανόησης: Βάρναλης - Ρίτσος, Κατράκης - Καρούζος, πολιτικοί ηγέτες Γαβριηλίδης - Σαράφης, αλλά και χιλιάδες ανώνυμοι αγωνιστές, που έθεσαν την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των ιδανικών της.
Εδώ ήταν η μεγάλη σκηνή του θεάτρου. Εδώ ο Κατράκης έπαιξε τον Προμηθέα Δεσμώτη. Αυτό ήταν το νοσοκομείο μας, όπως βλέπετε έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο.
Εδώ πέρα μέσα, στο παλιό σχολείο, ο φασίστας διοικητής της Χωροφυλακής το 1942 έκλεισε γύρω στους 40 εξόριστους και άφησε να πεθάνουν 26 από αυτούς από ασιτία. Κάποιοι άλλοι κατάφεραν να το σκάσουν και με τη βοήθεια του ΕΛΑΝ να περάσουν στη Χαλκιδική».
Τελευταίος σταθμός ο λόφος του Αγ. Μηνά, πίσω ακριβώς από τον οικισμό. Εκεί υπάρχει ένα μισοεγκαταλειμμένο κενοτάφιο όπου φυλάσσονται τα λείψανα των 26 αγωνιστών που καταδικάστηκαν από το φασίστα δήμιό τους να πεθάνουν από την πείνα.
Φεύγουμε όμως και πικραμένοι, γιατί όσο και να ψάξεις δε θα βρεις ούτε μια πλάκα με δυο λόγια γραμμένα γι' αυτά που γίνανε. Δε θα βρεις ούτε ένα μνημείο με δυο λόγια αφιερωμένα σε αυτούς που μαρτύρησαν. Ούτε δυο λόγια ευγνωμοσύνης για όλα αυτά τα παλικάρια που κράτησαν ψηλά την τιμή και την υπόληψη της γενιάς τους και της πατρίδας μας.
Αυτό είναι ένα χρέος και κάποια στιγμή πρέπει η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι σύλλογοι των αγωνιστών να το εκπληρώσουν.
Ι. Μ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
23/7/2006
-- Καθ' οδόν: Στη Λέσβο
22/1/2006
-- Καθ' οδόν: Στη Λέρο
30/9/2001
-- Καθ' οδόν... στους Λειψούς
4/6/2000
-- Καθ' οδόν ... Στο Τρίκκερι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου