7 Δεκ 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΧΑΝΑ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ:


Θέλουμε τη γη μας πίσω»
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη μαρξιστική ανάλυση της ιστορίας και της σημερινής κατάστασης των Αυστραλών Αμπορίτζινες. Οι Αμπορίτζινες έχουν ζήσει στην Αυστραλία για τουλάχιστον 40.000 χρόνια, ενώ οι λευκοί λιγότερο από 200. Στο βιβλίο αναλύονται η ισορροπημένη και συνεργατική φύση της παραδοσιακής κοινωνίας τους, η κτηνώδης και τραγική ιστορία του λευκού αποικισμού και η ανάπτυξη της οργανωμένης μαύρης αντίστασης στις διακρίσεις και στην εκμετάλλευση.
Στο τελευταίο μέρος παρουσιάζεται η θέση της εθνικής μειονότητας των Αμπορίτζινες στο αυστραλιανό έθνος και ξεσκεπάζεται ο ρόλος του καπιταλιστικού κατεστημένου, των μέσων ενημέρωσης και της αριστερίστικης ιδεολογίαςστην καταστροφή του αποφασιστικού αγώνα για δικαιώματα στη γη και στο διαχωρισμό των Αμπορίτζινες από τους λευκούς συμμάχους τους στην εργατική τάξη. Τελειώνει με μια εκτίμηση για το μέλλον των πρώτων Αυστραλών και μια έκκληση για ενότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά τους (280 σελ., 12,30 ευρώ).
ΕΛΙΣΑΙΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ: «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας»
Ο μεγάλος Σοβιετικός ψυχολόγος Λεβ Βιγκότσκι έγραφε σ' ένα άρθρο για τα λεγόμενα δύσκολα παιδιά: «Η λογική της ανάπτυξης του χαρακτήρα είναι η ίδια, όπως και η λογική οποιασδήποτε ανάπτυξης. Ο,τι αναπτύσσεται, αναπτύσσεται από αναγκαιότητα...
Σε ποια, όμως, αναγκαιότητα - συνεχίζει ο Βιγκότσκι - είναι τοποθετημένες οι κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης του χαρακτήρα; Σ' αυτήν την ερώτηση μπορεί να υπάρξει μόνο μια απάντηση: Σ' εκείνη που είναι βασική και καθοριστική αναγκαιότητα για όλη την ανθρώπινη ζωή, στην αναγκαιότητα να ζει αυτή στο ιστορικό, κοινωνικό περιβάλλον και να αναπροσαρμόζει όλες τις οργανικές λειτουργίες με βάση τις απαιτήσεις που αξιώνει αυτό το περιβάλλον».

Στην κοινωνία, λοιπόν, θα πρέπει να ψάξουμε. Στις σχέσεις που διαμορφώνει το παιδί με αυτήν την κοινωνία. Κι είναι αλήθεια ότι η κοινωνία μας όλο και λιγότερα έχει να προσφέρει στο παιδί, στον εκπαιδευτικό, στο γονιό, γενικά στον εργαζόμενο. Μια κοινωνία που όλο και περισσότερο στηρίζεται στο «ο θάνατός σου η ζωή μου!», μια κοινωνία ανταγωνισμού και κυνηγητού του κέρδους πέρα από κάθε υλικό ή ηθικό εμπόδιο. Σ' αυτήν την κοινωνία καλούνται να μεγαλώσουν τα παιδιά, οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα όλο και συχνότερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι η καπιταλιστική κοινωνία της σήψης, στην οποία ζούμε, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο (176 σελ., 9,20 ευρώ).
Δ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «Στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων»
Οσο κι αν ηχεί περίεργα, ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση. Εχθρός είναι η «τρομοκρατία», μια αόρατη, απροσδιόριστη απειλή που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη. Σήμερα ο εχθρός είναι η «Αλ Κάιντα», αύριο θα είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν, μεθαύριο τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, και πάει λέγοντας (136 σελ., 5 ευρώ).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΛΛΑΣ: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
Ο Δημήτρης Μόλλας, διαλεχτός καραγκιοζοπαίχτης ο ίδιος, αλλά και προικισμένος ζωγράφος, ανταποκρίνεται επάξια στις καλλιτεχνικές παραδόσεις του πατέρα του, του Αντώνη Μόλλα.
Είναι ένας λαϊκός φιλόσοφος, γεγονός άλλωστε που αντανακλάται σ' αυτή του την εργασία για το Ελληνικό Θέατρο Σκιών.
Επιχειρεί να αναδείξει την καταγωγή του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, τη γέννηση, ανάπτυξη, διαφοροποίησή του. Ανατέμνει τα πρόσωπα του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών. Αναφέρει τις παραστάσεις-μήτρες, εξετάζει τις διάφορες σχολές.
Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι απόρροια των θεωρητικών αναζητήσεων του συγγραφέα, αποτέλεσμα των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σχετικά με τον Καραγκιόζη και το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, που βρίσκονταν στο προσκήνιο την περίοδο εκείνη. Εκφράζουν με μαχητικότητα την υπεράσπιση του Καραγκιόζη και των καραγκιοζοπαιχτών. Αλλωστε, όπως τονίζει και ο ίδιος στον πρόλογό του, μας καλεί να τον εμπιστευτούμε να μας οδηγήσει για λίγο μέσα απ' τα μονοπάτια της εμπειρίας πάνω στην τέχνη τους, ώστε να φτάσουμε στο «υπάρχω» της (136 σελ., 5 ευρώ).

ΝΕΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΤΑΝΙΑ ΡΑΧΜΑΤΟΥΛΙΝΑ: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
Το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε συνεντεύξεις διάρκειας δέκα ωρών, που μας έδωσε με προθυμία ο Δερβενιώτης το Μάη του 1999, ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Ο προφορικός λόγος του συνθέτη είναι κάπως τραχύς, ελλειπτικός, αλλά με χιούμορ, ζωηρές εκφράσεις και δυνατές, παραστατικές εικόνες.
Σ' αυτή τη βιογραφία-μελέτη γίνεται για πρώτη φορά τόσο εκτενής αναφορά στα ανθρώπινα και στα οικονομικά παρασκήνια των δισκογραφικών εταιριών αλλά και των υπηρεσιών της λογοκρισίας. Με αυτό τον τρόπο ρίχνεται φως σε κάποιους χώρους του τραγουδιού που ήταν μέχρι τώρα αρκετά σκοτεινοί.
Το κείμενο συνδέει τα γεγονότα της ζωής και της δισκογραφίας με τα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, εντάσσοντάς τα έτσι στο φυσικό τους πλαίσιο, για να γίνουν πλήρως κατανοητά και να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο το βαθύτερο νόημά τους. Η κριτική προσέγγιση στο έργο του Δερβενιώτη και των συνεργατών του ήταν απαραίτητη, για να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση των τραγουδιών του (344 σελ., 17 ευρώ).
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: «Στη γροθιά του Σούπερμαν»
Ο υπεράνθρωπος στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας έχει πλέον χίλια πρόσωπα: Είναι ασφαλώς ο γνωστός Σούπερμαν με τη στολή στα χρώματα της αστερόεσσας. Είναι όμως επίσης ο μαυροντυμένος Μπάτμαν, ο ημίγυμνος Ράμπο, ο άψογος Τζέιμς Μποντ, ο Ταρζάν, ο Ηρακλής και εκατοντάδες άλλοι, που τους διαβάζουμε στα κόμικς ή στην παραλογοτεχνία και τους βλέπουμε σε κινούμενα σχέδια, σε τηλεοπτικές σειρές ή στον κινηματογράφο.
Περιέργως, το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ολοκληρωμένα στις δεκαετίες της ανάπτυξής του. Το σχετικό κενό προσπαθεί να καλύψει το παρόν βιβλίο, με την ελπίδα να φανεί χρήσιμο σε κείνη τη μερίδα των ανθρώπων που μελετούν την εξέλιξη του μύθου γενικά, ή που ενδιαφέρονται για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, την αισθητική τους ή τον κοινωνικό τους ρόλο, τη σχέση τους με το παρελθόν της μυθοπλασίας κλπ. Φυσικά, το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο αναγνώστης (480 σελ., 22,00 ευρώ).

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ν. ΧΑΡΙΣΗΣ: «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα»
Στο βιβλίο αυτό εξετάζονται ορισμένες πτυχές της σχέσης θρησκείας και πολιτικής στην Ελλάδα και στον κόσμο σήμερα. Παρουσιάζεται συνοπτικά η λογική της εμφάνισης και εξέλιξης του θρησκευτικού φαινομένου και παρακολουθείται η διαδικασία της εμφάνισης και διαμόρφωσης της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκευτικής συνείδησης και εκκλησίας. Αναλύονται συγκεκριμένες πλευρές της θρησκευτικής ψυχολογίας και ιδεολογίας, σχετικές τόσο με την κατανόηση του φαινομένου της θρησκείας συνολικά όσο και με τη διερεύνηση της σχέσης θρησκείας και πολιτικής σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς. Η μελέτη προσεγγίζει το ζήτημα της σχέσης θρησκείας και πολιτικής στη βάση της κριτικής επισκόπησης της ιστορικής, ψυχολογικής, φιλοσοφικής, πολιτικο-κοινωνιολογικής βιβλιογραφίας πάνω στο θρησκευτικό φαινόμενο, καθώς και της τρέχουσας πολιτικής πρακτικής και ιδεολογίας στην Ελλάδα και διεθνώς (288 σελ., 12,30 ευρώ).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ