Κοιτάξτε με προσοχή το διπλανό ιστόγραμμα. Η κάθε στήλη του φανερώνει το εισόδημα του ενός δεκάτου του πληθυσμού της Ελλάδας. Τα στοιχεία, με τα οποία δημιουργήθηκε, περιέχονται σε έρευνα της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν και δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση από τους αρμοδίους. Χειρότερα μπορεί να είναι, καλύτερα όχι. Δημοσιοποιήθηκαν δε από τον Γ. Ρωμανιά, επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Εργασίας.
Ας έρθουμε, όμως, στα βασικά συμπεράσματα του ιστογράμματος. Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει μόνο το 2,2% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 10% το 26,3%. Το φτωχότερο 30% του πληθυσμού (τρεις πρώτες στήλες) απολαμβάνει το 10,6% του εισοδήματος, ενώ το 50% - ο μισός δηλαδή πληθυσμός της χώρας, όπως φαίνεται από τις πέντε πρώτες στήλες - παραμένει φτωχότερο από το πλουσιότερο 10%, αφού το εισόδημα, που απολαμβάνει μόλις φτάνει στο 22,7%. Τέλος, αν κάνετε τους λογαριασμούς, θα δείτε ότι το εισόδημα του πλουσιότερου 30% (περί τα 3 εκατ. Ελλήνων και λιγότερο από το ένα τρίτο του συνόλου) είναι αρκετά μεγαλύτερο, από το εισόδημα του υπόλοιπου 70% (περί τα 7 εκατ. και περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνόλου). Οι πρώτοι απολαμβάνουν το 54,1% του εθνικού εισοδήματος, ενώ οι δεύτεροι μόνο το 42,3%.
Χρειάζεται, άραγε, να θυμίσουμε, τις πάμπολλες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, ότι οι «μονόδρομοι» της ΟΝΕ, είτε «πράσινοι» είτε «γαλάζιοι», οι «νόμοι της αγοράς» κλπ., κλπ., οδηγούν κατ' ευθείαν στην κοινωνία του ενός τρίτου;
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
27/7/2001
-- «Αναστήλωση» των νοικοκυριών με λόγια
25/7/2001
-- ... στον οικονομικό τομέα
27/6/2001
-- Η πραγματική αιτία
17/5/2001
-- ... και οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
19/3/2000
-- ...και τα στοιχεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου