10 Μαρ 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Καλύπτει τις ασκήσεις των παραστρατιωτικών


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύπτει τις ασκήσεις των παραστρατιωτικών
«Ιδιωτικών συμφερόντων» χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός την εκπαίδευση ομάδων για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε κατοικημένες περιοχές
Εφεδροι καταδρομείς σε παλιότερη άσκηση σε αστικό περιβάλλον. Τη δράση τους η κυβέρνηση την καλύπτει σαν «ιδιωτική»...
Η Ελλάδα δεσμεύεται για την συμμετοχή της στους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς καταστολής, ακόμη και σε αυτούς που -με διάφορα προσχήματα- είναι δομημένοι για την καταστολή του εργατικού κινήματος. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έλαβε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ,Σπύρος Χαλβατζής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, σε Ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τις ασκήσεις στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, για την ανάληψη δράσης σε αστικό περιβάλλον.
Η Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούσε συγκεκριμένα τη διενέργεια ΝΑΤΟικής άσκησης, με τον τίτλο «Σχολείο προχωρημένης εκπαίδευσης άμυνας - φρούρησης» και ανάλογο σεμινάριο που προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή στελεχών των ειδικών δυνάμεων του Βρετανικού Στρατού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρά» και «επικίνδυνα» ζητήματα.
Απαντώντας στην Ερώτηση, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κ. Σπηλιόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην ΝΑΤΟική άσκηση, λέγοντας πως «η στρατιωτική άσκηση στο πλαίσιο του Σχολείου Προχωρημένης Αμυνας - Φρούρησης, δεν υφίσταται επί του παρόντος, καθ' όσον δεν έχει ενταχθεί στον 5ετή προγραμματισμό ασκήσεων 2012-2016 και δεν έχει προβλεφθεί καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων». Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι ασκήσεις αυτού του είδους προβλέπονται σε μνημόνιο συνεργασίας που έχει ψηφιστεί από την Βουλή, το 2011.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν σχετίζεται με τον ελληνικό στρατό το σεμινάριο που διοργανώνεται με την συμμετοχή Βρετανών - μελών των ειδικών δυνάμεων, νομιμοποιώντας ωστόσο τη δράση τέτοιων ομάδων, τις οποίες ούτως η άλλως το ΝΑΤΟ έχει εντάξει οργανικά στους γενικότερους σχεδιασμούς του ενάντια σε λαούς και κινήματα. Οπως είπε, «η αναφερόμενη δραστηριότητα - σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη από εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων δε σχετίζεται με τον τομέα της άμυνας, ουδεμία σχέση έχει με τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς είναι προφανές ότι αφορά εκπαίδευση προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και φρούρησης».
Ανταπαντώντας, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού, τονίζοντας ότι σήμερα «υπάρχουν και αναπτύσσονται κατασταλτικοί μηχανισμοί, σχέδια για την καταστολή των εργατικών, λαϊκών αγώνων.Διαμορφώνεται και προετοιμάζεται ένα κατασταλτικό σχέδιο και εδώ μπαίνουν μέσα στρατιωτικές, παραστρατιωτικές ακόμη και παρακρατικές οργανώσεις με την προβιά των μη κυβερνητικών οργανώσεων».
Συνέχισε λέγοντας συγκεκριμένα ότι «το σεμινάριο έχει ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων τεράστιο: Τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, προστασία αυτοκινητοπομπών, διαχείριση προσωπικού. Και εδώ συμμετέχουν στελέχη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων. Τι είναι αυτές οι ειδικές δυνάμεις; Και εκεί ιδιωτικές είναι και έρχονται στην χώρα μας να κάνουν σεμινάρια; Επί του παρόντος λέτε ότι δεν υφίσταται. Το παρόν αλλάζει και αλλάζει δυστυχώς πολύ επικίνδυνα».
Παράλληλα ανέφερε ότι όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο των συνολικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αφού «το ΝΑΤΟικό δόγμα το οποίο επικυρώθηκε στην Σύνοδο της Λισαβόνας το 2010 περιλαμβάνει "μη στρατιωτικές", "μη πολεμικές" απειλές. Τι είναι αυτές οι μη πολεμικές, μη στρατιωτικές απειλές. Αυτές βεβαίως μπορούν να αξιοποιηθούν στο εσωτερικό των χωρών ως πρόσχημα, όπως η κάθε είδους "τρομοκρατία", η εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος, η μετανάστευση», ώστε «στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις από διάφορες χώρες θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ