1 Μαρ 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Ενα διαρκές σκάνδαλο



ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Ενα διαρκές σκάνδαλο
Το καθεστώς της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο Β. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αντάλλαξαν «απόψεις πρακτικές», ενώ έκανε λόγο για κλίμα συναντίληψης και συστράτευσης. Πρόσθεσε επίσης ότι «...μετά τη συνάντηση αυτή, μπορούμε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πρακτικά πράγματα, που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα στείλουν ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία, αλλά και διεθνώς, ότι υπάρχει στη χώρα μας μια πανστρατιά, μια πραγματικά εθνική συστράτευση». Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι δε θα ισχύσει ο κανόνας των προσλήψεων 1/10 για την περίπτωση των ιερέων.
Επιφυλάξεις, ωστόσο, υπήρξαν από την πλευρά του αρχιεπισκόπου, ο οποίος, αφού υποστήριξε ότι η Εκκλησία «έδωσε ό,τι μπορούσε», ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία, κάτω όμως από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως το θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μέρος της μισθοδοσίας των κληρικών, που σήμερα καλύπτεται 100% από το κράτος, θα καλύπτεται από τα ταμεία της Εκκλησίας.
Από την άλλη, διαστάσεις σκανδάλου προσλαμβάνει η φορολογική ασυλία που προσέφερε το αστικό κράτος από το 1945 και μετά στην εκκλησιαστική περιουσία. Ειδικότερα, από το έτος αυτό το κράτος ανέλαβε την ευθύνη να χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία των κληρικών και έναντι αυτού συμφωνήθηκε η Εκκλησία να καταβάλει φόρο 25% - στη συνέχεια έγινε 35% - επί των ακαθάριστων εσόδων της, κάτι που δεν έγινε ποτέ στην πράξη. Λίγο πριν τις εκλογές του 2004, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε και τυπικά το νόμο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επίσης, το 1997 απάλλαξε την εκκλησιαστική περιουσία από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, αλλά και των καλών σχέσεων με την Εκκλησία, η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί σταδιακά τη φορολόγηση με 10% των μισθωμάτων από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών.
Το 2010 επιβλήθηκε φόρος 20% στα εισοδήματα της Εκκλησίας από μισθώματα, ενώ η κυβέρνηση πήρε πίσω τη διάταξη του νόμου που επέβαλε στις δωρεές φόρο κληρονομιάς, αλλά και φόρο δωρεάς 5% για τα ακίνητα και 10% για τα χρηματικά ποσά.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι με τον αναγκαστικό νόμο 1521/1950, η Εκκλησία εξαιρείται από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ