Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Ήπειρος
Η Ήπειρος αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όσον αναφορά τον ρόλο που παίζει η παράδοση, όχι μόνο στην καθημερινότητα και την ζωή των κατοίκων της, αλλά και στις εκλογικές τους προτιμήσεις και την ιδεολογική τους κατεύθυνση. Πράγμα που όπως καταλαβαίνετε απο την μια αποτελεί αρνητική παράμετρο στις κοινωνικές διεργασίες και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, απο την άλλη όμως αποτελεί και την αιτία που παρέμειναν - σε δύσκολες εποχές - αρκετές κόκκινες κουκκίδες, στον χάρτη της περιοχής.
Ο δικομματισμός, βρίσκεται στην Ήπειρο σταθερά τα τελευταία χρόνια, λίγο πάνω απο τον εθνικό μέσο όρο. Δεν υπάρχουν όμως εκλογικά κάστρα στην περιοχή (εκτός ίσως από τον νομό Άρτας, ο οποίος και αυτός όμως, βάφτηκε πράσινος στις τελευταίες εκλογές) και τα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα εναλλάσονται στην πρώτη θέση, με μια σχετική μακροχρόνια ισοδυναμία.
Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί παραδοσιακά στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας (αν και στις τελευταίες εκλογές έπεσαν και αυτοί οι νομοί στα χέρια του ΠΑΣΟΚ), στα ορεινά (Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Κόνιτσα) του νομού Ιωαννίνων, ενώ διατηρεί υψηλά ποσοστά και στα τουριστικά παράλια της Θεσπρωτίας (Σύβοτα κλπ). Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα είναι ιδιαίτερα δυνατό στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, αλλά και στα αστικό κέντρο της Πρέβεζας.
Το υψηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 16 χρόνια, επιτεύχθηκε στις εκλογές του 2009 στον νομό Θεσπρωτίας με 48,75%, αντίθετα το χαμηλότερο στις εκλογές του 2004 στον νομό Άρτας με 37,47%. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της το 2004 στον νομό Άρτας με 50,24% ενώ το χαμηλότερο στον νομό Ιωαννίνων στις τελευταίες εκλογές του 2009 με 36,12%.
Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Η παρουσία του ΚΚΕ
Ορεινή περιοχή, μικρά αστικά κέντρα, μικρή ιδιοκτησία, παράδοση και έντονο ιστορικό και πολιτικό παρελθόν, συνθέτουν έναν χάρτη με έντονες διαβαθμίσεις ανα περιοχή, ανα δήμο, ανα χωριό. Γενικά το ΚΚΕ διατηρεί στην Ήπειρο μέτρια ποσοστά, λίγο κάτω από τα εθνικά ποσοστά του, με τις αστικές περιοχές όμως να μην παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωσή τους, όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στις εκλογές του 2009, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 6,85% σε ολόκληρη την Ήπειρο, το οποίο διαμορφώθηκε από 18.113 ψήφους, σημειώνοντας ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2007 (7,12%, 19.607 ψήφοι)
Όπως βλέπετε, η κομμουνιστική καρδιά της Ηπείρου, χτυπάει στην Ζίτσα και την ευρύτερη περιοχή από το Καλπάκι μέχρι τα Γιάννενα, ενώ το Κόμμα διατηρεί μεγάλα ποσοστά στα Μαστοροχώρια νότια του Γράμμου, στα χωριά της Τζουμέρκα και στην πεδιάδα της Πρέβεζας και του Αμβρακικού. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ζίτσα (22,48%), η οποία αναμένεται να κοκκινήσει σε αυτές τις εκλογές, τους Καλαρίτες (16,15%) και τα Μαστοροχώρια (15,91%), ενώ ποσοστά άνω του 12% καταγράφεται σε πολλές ακόμα περιοχές μεταξύ των οποίων η Κρανέα της Πρέβεζας (15,38%), ο δήμος Πασσάρωνα των Ιωαννίνων (14,02%), οι Μελισσουργοί της Άρτας (13,81%), το Δίστρατο Ιωαννίνων (13,81%) και άλλες.
Αντιθέτως, ολόλευκο τοπίο (όσον αναφορά τον παραπάνω χάρτη, διότι πολιτικά μιλάμε για ολόμαυρο τοπίο) συναντάμε στο Ανώγειο της Πρέβεζας (0,68%), το Κομμένο της Άρτας (1,14%) και την Αετομηλίτσα του Γράμμου (2,04%), απέναντι δηλαδή στα Μαστοροχώρια που αναφέραμε παραπάνω.
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Προβλέψεις - εκτιμήσεις
Δύσκολη περιοχή. Πραγματικά δύσκολη, διότι είναι απροσδιόριστο σε μεγάλο βαθμό απο τα μακροχρόνια δεδομένα, το τι θα κάνει αυτός ο κόσμος που παραδοσιακά χρόνια τώρα ακολουθεί 2 κόμματα, τα οποία είναι δεδομένο πως θα χάσουν μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης τους. Λίγο πιο συντηρητική η οδός που διάλεξα, και με δεδομένο πως θα πέσω έξω στην περιοχή αυτή, σας παραθέτω τις εκτιμήσεις μου. ;-)
Σχετικά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου