28 Ιουν 2012

Παζάρια για νέο ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Παζάρια για νέο ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό





Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει των διαβουλεύσεων σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες


Οποιος συμβιβασμός κι αν γίνει στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, οι λαοί θα βρεθούν μπροστά σε νέα επίθεση και μέτρα για λογαριασμό των μονοπωλίων
Μέσα σε κλίμα έντασης των εσωτερικών ανταγωνισμών στους κόλπους της ΕΕ και με την κρίση στην Ευρωζώνη να βαθαίνει, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής. Στόχος της είναι να προετοιμάσει τον επόμενο πρόσκαιρο συμβιβασμό ανάμεσα στα κράτη - μέλη και κυρίως ανάμεσα στις ομάδες των κρατών που εκφράζονται μέσα από τις συμμαχίες τους με τις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες, της Γερμανίας και της Γαλλίας.




Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, χθες το απόγευμα συναντήθηκαν στο Παρίσι η Α. Μέρκελ με τον Φ. Ολάντ. Η μεταξύ τους συνάντηση είναι συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας, που βρίσκονται στην δίνη της βαθιάς κρίσης και αντιμετωπίζουν το ζήτημα του ακριβού δανεισμού από τις καπιταλιστικές αγορές. Βασικό σημείο τριβής με τη Γερμανία είναι η λεγόμενη «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, την οποία επιδιώκουν οι χώρες που καταγράφουν μεγάλη κρίση και οι οποίες εξαναγκάζονται σε ακριβό δανεισμό για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.


Για το συγκεκριμένο θέμα, η Α. Μέρκελ δήλωσε χτες: «Οταν σκέφτομαι τη Σύνοδο Κορυφής, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θα διατυπωθούν κάθε είδους ιδέες αμοιβαιοποίησης των εγγυήσεων και υπερβολικά λίγες ιδέες για την ενίσχυση του ελέγχου». Επί της ουσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση ότι φθηνότερος δανεισμός για τις υπερχρεωμένες οικονομίες που βρίσκονται σε κρίση, σημαίνει και νέες παραχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως προβλέπει το επόμενο βήμα στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ, την οποία προωθεί η Γερμανία.


Πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την θέσπιση μιας τραπεζικής ένωσης, που θα περιλαμβάνει πιο στενή εποπτεία και εγγύηση των καταθέσεων, θα κινηθούν οι 27 στη Σύνοδο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έχει ήδη καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο προτείνει την ενίσχυση του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λεγόμενη «αμοιβαιοποίηση» του χρέους. Το σχέδιο, το οποίο έχει διαβιβασθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θα αποτελέσει τη βάση εργασίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου.


Δίνοντας το στίγμα των κλιμακούμενων ανταγωνισμών, η Α. Μέρκελ μίλησε χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο για «οικονομικό λάθος» και «αντιπαραγωγική επιλογή», αναφερόμενη στην έκδοση ευρωομολόγου. Η ίδια ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη», με συνδυασμό «ευθύνης και ελέγχου», δηλαδή ενίσχυση των εξουσιών των ευρωπαϊκών θεσμών επί των εθνικών δημοσιονομικών και της λειτουργίας των τραπεζών.


«Δεν υπάρχουν εύκολες, γρήγορες λύσεις για την κρίση του ευρώ, καμιά μαγική φόρμουλα», δήλωσε, μεταξύ άλλων η καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως είπε, «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα».
Η ατζέντα της Συνόδου


Την αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το μέλλον της Ευρωζώνης εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Ρομπάι στην πρόσκλησή του για τη σύνοδο. «Η πρόκληση για αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να δείξουμε κατά τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, ότι κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης», αναφέρει στην επιστολή του.


«Αυτό σημαίνει την έγκριση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων για τις πολιτικές και τους προϋπολογισμούς, την υιοθέτηση του "Συμφώνου για την ανάπτυξη και τις εργασίες", την έναρξη της τελικής φάσης της εργασίας προς ένα νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) με στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τον καθορισμό της νέας πορείας για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση», προσθέτει ο ίδιος, παρουσιάζοντας όλη την ατζέντα της Συνόδου.


Την ανησυχία του για το βάθεμα της κρίσης στην Ευρωζώνη εκφράζει και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Α. Γκούρια, ο οποίος ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία για την «προστασία» της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οπως είπε, «είναι πλέον ώρα να χρησιμοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης και της τραπεζικής κρίσης που απειλεί να καταπιεί τη ζώνη του ευρώ».


Προειδοποίησε ακόμα ότι από μόνα τους τα «ταμεία διάσωσης» της Ευρωζώνης δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους για να στηρίξουν τόσο τα κράτη όσο και τις τράπεζες, ζητώντας έμμεσα από χώρες όπως η Γερμανία να αποδεχτούν αύξηση της συνεισφοράς τους στη διαχείριση της κρίσης, φυσικά με το αζημίωτο.


Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, επισήμανε χθες ενόψει της συνόδου ότι πρέπει η Ευρώπη να επιδείξει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της. Είναι λάθος, πρόσθεσε, να πιστεύουμε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να επιλύσει ως δια μαγείας την κρίση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, προαναγγέλλεται μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κάτω από το 1%. Δεν υπάρχει κανένα δόγμα που να απαγορεύει τα επιτόκια να μειωθούν από το 1% που είναι σήμερα, δήλωσε χθες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Π. Πρετ.


Στο μεταξύ, υπό συζήτηση βρίσκεται η σκέψη της πραγματοποίησης μιας άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Ιούλη, με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σε μνημόνιο Ισπανία και Κύπρος


Χτες, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τα αιτήματα Ισπανίας και Κύπρου για ένταξη στους μηχανισμούς δανειοδότησης της ΕΕ. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Γιούρογκρουπ χαιρέτισε το αίτημα της Ισπανίας, λέγοντας ότι η χώρα πιθανόν να λάβει μεταξύ 51-62 δισ. ευρώ, μαζί με ένα επιπλέον «περιθώριο ασφαλείας». Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι «η παροχή βοήθειας στην Ισπανία κρίνεται αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη».


Η οικονομική στήριξη δεν θα υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ και αρχικά θα παρασχεθεί από τον EFSF, μέχρι να καταστεί λειτουργικός ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM. Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί μετά την πλήρη καταγραφή των αναγκών του κάθε χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Τα κεφάλαια στήριξης θα δοθούν στο ισπανικό ταμείο για την αναδιάρθρωση των τραπεζών (FORB) και από εκεί θα διοχετευθούν στα ισπανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το Γιούρογκρουπ τονίζει τέλος ότι η Ισπανία θα ζητήσει «τεχνική βοήθεια» από το ΔΝΤ.


Η κυβέρνηση Ραχόι εξετάζει την αύξηση της φορολογίας για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Μεταξύ των νέων μέτρων που εξετάζονται, είναι η κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, την οποία καθιέρωσε πριν από έξι μήνες ο πρωθυπουργός Μ. Ραχόι για να υλοποιήσει σχετική προεκλογική δέσμευσή του.


Στο μεταξύ, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε και επίσημα χτες πως παρέλαβε αίτημα της Κύπρου για την παροχή δανείου και πρόσθεσε ότι αναμένεται να στείλει μια ομάδα στην Κύπρο για να αποτιμήσει την κατάσταση το συντομότερο δυνατό. Από την πλευρά της ΕΕ γίνεται λόγος για δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ από το «μηχανισμό στήριξης» προς την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ