7 Ιουλ 2012

ΣΟΥΗΔΙΑ Επιβεβαιώνεται το "φακέλωμα" των κομμουνιστών


ΣΟΥΗΔΙΑ
Επιβεβαιώνεται το "φακέλωμα" των κομμουνιστών
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-
Τις τελευταίες μέρες σ' όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Σουηδία, αλλά και στο εξωτερικό, δημοσιεύονται αποκαλύψεις, σε σχέση με τις παρακολουθήσεις και διώξεις κομμουνιστών σ' αυτή τη χώρα.
Στην επίσημη παραδοχή ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας χαφιέδιζε για 20 και πλέον χρόνια τους κομμουνιστές, προέβη πρώην στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης, Σβεν Αντερσον.
Ενα μήνα πριν από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, ο Αντερσον παραδέχτηκε με άρθρο του σε εφημερίδα ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ειδική σουηδική υπηρεσία επιδόθηκαν, από το 1957 έως τα τέλη της δεκαετίας του '70, σε "φακέλωμα" των Σουηδών κομμουνιστών. Το δήλωσε, μάλιστα, και απερίφραστα: "Δεν ντρεπόμαστε γι' αυτό που κάναμε"!
Οι λόγοι που προβάλλει ο Στεν Αντερσον είναι απ' τη μια ότι οι κομμουνιστές ήταν κίνδυνος για τη σουηδική δημοκρατία και απ' την άλλη, ότι ήταν απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής η εκκαθάριση της σουηδικής αμυντικής βιομηχανίας από τους κομμουνιστές, με αντάλλαγμα την παροχή αμερικανικής τεχνολογίας.
Οπως δήλωσε ο ίδιος σε άρθρο του στην εφημερίδα "Αφτονμπλάντετ" στις 17 Αυγούστου, λέει ότι ασφαλώς ήξερε και ενθάρρυνε τις παράνομες παρακολουθήσεις των κομμουνιστών και τώρα πρέπει να υπερασπιστεί τα 22.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και τα συνδικαλιστικά στελέχη που έπαιξαν τον ρόλο του χαφιέ, γιατί "υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία στη Σουηδία". Ο Σβεν Αντερσον, στο άρθρο του, παραδέχτηκε επίσης ότι οι παράνομες αυτές δραστηριότητες έγιναν σε συμφωνία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Σουηδίας, το Σύνδεσμο Σουηδών Βιομηχάνων και τους περισσότερους ηγέτες των αστικών κομμάτων, ενάντια στον κομμουνιστικό "κίνδυνο".
"Ηθελαν" (οι κομμουνιστές), λέει ο Αντερσον, "να αλλάξουν το σύστημα και να εφαρμόσουν τη δικτατορία του προλεταριάτου, γι' αυτό έπρεπε να τους σταματήσουμε".
Η παρακρατική οργάνωση "ΙΒ" είχε στόχο την καταγραφή των κομμουνιστών, στην οποία "βοήθησαν" 22.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στους χώρους δουλιάς, με αποτέλεσμα πολλοί οπαδοί του Κομμουνιστικού Κόμματος να χάσουν τη δουλιά τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μετατεθούν.
Η όλη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ήδη, από το 1973 από τους δημοσιογράφους Γιαν Γκιγιού και Πέτερ Μπραντ, οι οποίοι καταδικάστηκαν με ποινή φυλάκισης, αφού το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αρνήθηκε τότε οποιαδήποτε σχέση και συμμετοχή στην υπόθεση. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν στη σταδιακή κατάργηση της παρακρατικής αυτής οργάνωσης.
Στο άρθρο του, ο Στεν Αντερσον υποστηρίζει ότι οι κομμουνιστές και οι σχέσεις τους με τη Σοβιετική Ενωση αποτελούσαν έναν υπαρκτό και σημαντικό κίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της Σουηδίας, γι' αυτό και η καταγραφή των κομμουνιστών ήταν απολύτως αναγκαία και κάτι που έπρεπε να κρατηθεί μυστικό.
Χωρίς ενδοιασμό, ο Στεν Αντερσον υποστηρίζει ότι ήταν μια εκκαθαριστική επιχείρηση, για την οποία είναι υπερήφανος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιόραν Πέρσον, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι "η όλη υπόθεση θα πρέπει να αξιολογηθεί με τα δεδομένα και το κλίμα εκείνης της περιόδου" και δήλωσε την αντίθεσή του στη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής, που θα ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης.
Ο τέως αρχηγός του Αριστερού Κόμματος Κομμουνιστών, Λαρς Βέρνερ, ζήτησε τα δύο κόμματα μαζί να εξετάσουν όλα τα αρχεία που αφορούν την υπόθεση, κάτι για το οποίο δήλωσε την πλήρη αντίθεσή του ο Στεν Αντερσον.
ΡΩΣΙΑ
Φόβος για την οικονομική κατάσταση
ΜΟΣΧΑ.- Σε μια ακόμη ένδειξη των φόβων, που στοιχειώνουν τη ρωσική πολιτική και οικονομική ηγεσία μετά την υποτίμηση του ρουβλιού και λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ντουμπίνιν, κάλεσε χτες τους Ρώσους καταθέτες να μην προχωρήσουν σε αναλήψεις από τις τράπεζες, προσφέροντας 100% κρατική εγγύηση για τις καταθέσεις τους.
"Η Κεντρική Τράπεζα κάνει έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία", είπε ο Ντουμπίνιν σε συνέντευξη Τύπου, δίνοντας το μέτρο του φόβου κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος.
Μεμονωμένοι πελάτες από τη Δευτέρα έσπευσαν σε εμπορικές τράπεζες, για να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους και να τα μετατρέψουν σε δολάρια, με αποτέλεσμα πολλές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.
Ο Ντουμπίνιν για να διασκεδάσει τους φόβους των πολιτών υποσχέθηκε κρατικές εγγυήσεις.
"Η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να καλύψει τις καταθέσεις μεμονωμένων πολιτών σε πιστωτικά ιδρύματα με 100% κρατική εγγύηση", δήλωσε.
Χτες, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 6.995 ρούβλια.
Η Ρωσία δεν έχει σύστημα εγγυήσεων, που να καλύπτει τις καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες.
Ο Ντουμπίνιν έκανε έκκληση στη Δούμα (Κάτω Βουλή) να επιδείξει προθυμία στην ψήφιση κυβερνητικών νομοσχεδίων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Αλεξασένκο είπε χτες ότι σημειώθηκε εκροή 3,5 με 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Μάη ως τα μέσα Αυγούστου.
Η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει πως το εξωτερικό χρέος των ρωσικών τραπεζών ήταν την 1η Ιούλη 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το προσφάτως ανακοινωθέν μορατόριουμ 90 ημερών για τα χρέη καλύπτει πιστώσεις περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μιλώντας στο Ρόιτερς, ο Αλεξασένκο υποστήριξε ότι "ορισμένες από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες, ακόμη και μεταξύ των 20 κορυφαίων της Ρωσίας, θα χρεοκοπήσουν. Καταλαβαίνουμε ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Εάν θα είμαστε σε θέση να τα επιλύσουμε, θα δούμε".
ΗΠΑ
Αλλη μια πράξη διεθνούς τρομοκρατίας
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν χτες περιοχές στο Σουδάν και το Αφγανιστάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
"Χτυπήσαμε πίσω". Με τα λόγια αυτά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση των αεροπορικών επιδρομών των αμερικανικών δυνάμεων σε "τρομοκρατικές βάσεις", όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, των μουσουλμάνων στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν, σε αντίποινα για τις πολύνεκρες επιθέσεις με στόχους τις αμερικανικές πρεσβείες στην Τανζανία και την Κένυα. "Σήμερα, διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις να επιτεθούν εναντίον βάσεων τρομοκρατών στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν, εξαιτίας των απειλών για την εθνική μας ασφάλεια", δήλωσε ο Πρόεδρος Κλίντον από τον τόπο των διακοπών του, πριν επιστρέψει εσπευσμένα στο Λευκό Οίκο, από όπου αργότερα απηύθυνε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό.
Ετσι, με μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν στις ενέργειές τους άλλη μια πράξη τρομοκρατίας για την επιβολή της Νέας Τάξης. Δεν ενημερώθηκε ουδείς, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε κανένας οργανισμός, ούτε καν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών. "Υπήρξε μία επικοινωνία με την κυβέρνηση του Σουδάν, αλλά δε γνωρίζουμε αν υπήρξε άδεια ή συμφωνία".
"Η πράξη αυτή δεν ήταν μόνο αντίποινα για τις επιθέσεις στις πρεσβείες μας, αλλά και πράξη άμυνας για την ασφάλεια της χώρας μας για τις μελλοντικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων που αυτές οι ομάδες προετοίμαζαν", δήλωνε από το Πεντάγωνο ο υπουργός ΑμυναςΟυίλιαμ Κοέν την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις ισοπέδωναν εκτάσεις στις δύο χώρες. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν με "χαρακτηριστική ψυχραιμία και επαγγελματική υπευθυνότητα", την ίδια στιγμή που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι επιδρομές, ότι τουλάχιστον στο Σουδάν η περιοχή είναι βιομηχανική, άρα μπορεί να υπάρχουν θύματα.
Η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε χτες αργά το απόγευμα - ώρα Ελλάδας - είχε ως στόχους (σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί): Κατ' αρχάς έξι στόχους σε ένα συγκρότημα κτιρίων και στρατοπέδων στα ανατολικά του Αφγανιστάν μόλις 80 μίλια από την πρωτεύουσα Καμπούλ και 94 μίλια από τα σύνορα με το Πακιστάν, μία περιοχή που ελέγχεται πλήρως από τους Ταλιμπάν. Ο δεύτερος στόχος των επιδρομών ήταν ένα εργοστάσιο κατασκευής χημικών στο βορειοανατολικό Σουδάν. Οι στόχοι αυτοί επιλέχτηκαν, επειδή "συνδέονται άμεσα" με τις τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις, μια και πιστεύεται ότι είναι η βάση και το αρχηγείο των φανατικών μουσουλμάνων με ηγέτη τον Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν,που είναι ο "εγκέφαλος" του "Παγκόσμιου Ισλαμιστικού Μετώπου", οργάνωσης που συγκεντρώνει στις γραμμές της όλες σχεδόν τις φονταμενταλιστικές ισλαμιστικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ