ΣΟΥΗΔΙΑ
Η λιτότητα φέρνει αναταραχή
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ (ανταπόκριση Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ). -
Φαίνεται ότι το καζάνι βράζει και στη φαινομενικά ήρεμη Σουηδία. Ενώ οι συναινετικές διαδικασίες βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους μεταξύ του κεφαλαίου και των ρεφορμιστικών συνδικάτων, αλλά και μεταξύ των αστικών κομμάτων (συμπεριλαμβανόμενων και των σοσιαλδημοκρατών) και του Αριστερού Κόμματος, παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι αντιδράσεις των μαθητών, φοιτητών και εργατών.
Η πρώτη αντίδραση ήταν των μαθητών. Δεκάδες χιλιάδες Σουηδοί μαθητές αντέδρασαν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, διαδηλώνοντας την Τετάρτη σε πολλές πόλεις τηςΣουηδίας. Μόνο στη Στοκχόλμη, 5.000 μαθητές έκαναν πορεία στο κοινοβούλιο και απαίτησαν την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής.
Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ κλάδοι εργαζομένων, όπως οι νοσοκόμες και οι μεταλλεργάτες, απαιτούν αυξήσεις της τάξης του 15% για την απώλεια των εισοδημάτων τους. Οι ηγεσίες, βέβαια, των συνδικάτων τους προσπαθούν να βάλουν φραγμό στις απαιτήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, αλλά το κατά πόσο θα το πετύχουν, θα το δείξει ο χρόνος. Το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Σουηδίας (LO - Norrbotten) επίσης, αποφάσισε την οργάνωση απεργίας στο τέλος του Φλεβάρη ενάντια στον κυβερνητικό προϋπολογισμό (ας σημειωθεί ότι αυτή η περιοχή ήταν απ' τους θερμούς υποστηρικτές του "Οχι" στο δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση του Νοέμβρη του 1994).
Στους αγρότες παρατηρείται επίσης κινητικότητα. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την αγροτική πολιτική που εξάγγειλε η κυβέρνηση, η οποία έχει ως συνέπεια τη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών. Χιλιάδες αγρότες έκαναν συγκεντρώσεις την Πέμπτη ενάντια στην πολιτική αυτή σε πολλές πόλεις της Σουηδίας.
- Ο Σουηδός ευρωβουλευτής του Αριστερού Κόμματος (μέλος της Ενιαίας Αριστεράς Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο) Μπενγκτ Χάρντιγκ προτείνει οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έρχονται για επικύρωση στο σουηδικό κοινοβούλιο και δεν είναι μεταφρασμένοι στα σουηδικά να μην συζητούνται καν στο κοινοβούλιο.
"Κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει νόμους που δεν είναι γραμμένοι στη γλώσσα μας", τόνισε ο Χάρντιγκ στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων και πρόσθεσε πως είναι "κατηγορηματικά αντίθετος, εξάλλου, στη μείωση των επισήμων γλωσσών της Ενωσης".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου