«Βούλιαξε» το κέντρο της Αθήνας
Χιλιάδες διαδήλωσαν «ταξικοί αγώνες, οργάνωση παντού, αυτός είναι ο φόβος του κάθε αφεντικού»
Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στην είσοδο του Ζαππείου, υπήρχαν ακόμη διαδηλωτές στην Ομόνοια.
Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν με τις οικογένειές τους, με παλμό, με τις σημαίες και τα πανό των σωματείων τους, συγκροτώντας μαζικά μπλοκ από τόπους δουλειάς όπου δυναμώνει η σκληρή μάχη ενάντια στην αγριότητα της εργοδοσίας. Ξεχώρισε η συμμετοχή κλάδων όπου έγινε προσπάθεια να δυναμώσει η σχεδιασμένη, συλλογική δουλειά, με έλεγχο, μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις, όπως στον Τουρισμό. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με πανό από τα σωματεία όλων σχεδόν των μεγάλων ξενοδοχείων της πρωτεύουσας.
Ξεχώρισε η οργανωμένη και μαζική παρουσία των επαγγελματοβιοτεχνών, με περισσότερα από κάθε άλλη φορά σωματεία να παίρνουν μέρος στη διαδήλωση (ενδεικτικά εμφανίστηκαν με τα δικά τους πανό από τους χώρους του ξύλου, των επιπλοποιών, των καυστηρατζήδων, των ηλεκτρολόγων, της Επιτροπής Αγώνα ΤΑΞΙ, της ΟΒΣΑ κ.ά.), ενώ πολλοί αυτοαπασχολούμενοι ήρθαν μόνοι τους να συμπληρώσουν τις γραμμές του αγώνα. Η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πορεία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αρκετά σωματεία έφεραν τον κόσμο τους συντεταγμένα, καθώς είχαν προηγηθεί συγκεντρώσεις στα γραφεία τους, κρίνεται πολύ σημαντική εξέλιξη, πολύ περισσότερο που η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ φρόντισαν να σπείρουν την σύγχυση, καλώντας μόνο σε στάσεις εργασίας, κόντρα στο κάλεσμα για 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων.
Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν οΓιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Καμιά αυταπάτη, καμιά αναμονή. Είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε ηχηρή απάντηση, όποτε έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Μπορούμε να τα φρενάρουμε, να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε και έχουμε χρέος να δυναμώσουμε τα σωματεία, να τα κάνουμε πηγή συλλογικής δύναμης, ικανής να βάλει φρένο στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται». Και συμπλήρωσε: «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τα παιδιά μας που έχουμε τα ίδια βάσανα και τον ίδιο αντίπαλο. Αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει η ΠΑΣΕΒΕ. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Δεν έχουμε να πληρώσουμε άλλο. Απορρίπτουμε τα μέτρα τους και τα μνημόνιά τους».
Στην κεφαλή της πορείας προς τη Βουλή, μπαίνει το πανό του ΠΑΜΕ που τόνιζε: «Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία - Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια και έξω από την ΕΕ».
Η Σταδίου έχει πλημμυρίσει κόσμο και ακόμη δεν έχει φύγει ούτε η μισή συγκέντρωση από την Ομόνοια.
Καθώς η κεφαλή της πορείας φτάνει στο Σύνταγμα, έξω απ' τη Βουλή, τα συνθήματα δυναμώνουν: «Εδώ - εδώ μ' αγώνα ταξικό γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, στον καπιταλισμό ποτέ συγχωροχάρτι», «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, των μονοπωλίων είναι εντολή».
MotionTeam
|
Στη Θεσσαλονίκη, έγινε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, που ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατέληξε στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.
Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με περιφρούρηση σε τόπους δουλειάς όπως «ΟΜΥΑ», «Χαλυβουργείο», «ΣΙΔΕΝΟΡ», «Μπαρμπαστάθης», «ΑΓΝΟ», «ΕΔΕΣΜΑ», στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ, όπου οι εργαζόμενοι και στις τεχνικές εργασίες απήργησαν μαζικά παρά την κατάπτυστη απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ να μη συμμετέχει σε 24ωρες απεργίες. Με τα δικά τους πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση και οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», την ΑΓΝΟ, τα εργοστάσια των εμφιαλωμένων ποτών («Μύθος», κλπ), την ΚΑΡΦΟΥΡ, επιχειρήσεις τύπου - χάρτου, εργολαβίες στο ΑΠΘ και άλλων εταιρειών εργολάβων που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, οι εργαζόμενοι του Καζίνο Θεσσαλονίκης που απαιτούν ανάκληση των απολύσεων. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Ευόσμου μαζί με δεκάδες άλλους που στάθηκαν πίσω από το πανό του ΣΑΣΘ απαιτώντας «βιβλία - καθηγητές - σχολεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».
Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Δελής, κεντρικός ομιλητής από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι η ιδιοκτησία και η εξουσία των μονοπωλίων που καταπιέζει, ληστεύει και εκμεταλλεύεται βάναυσα τους λαούς της Ευρώπης. Ο δρόμος ανάπτυξης που εδώ και χρόνια μας γεμίζει με φτώχεια, εξαθλίωση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα με τεράστια κέρδη, δεν μπορεί να είναι το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας». Και προέτρεψε σε «οργάνωση, αγώνα, συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
Ο Μπάμπης Μανουσαρίδης, ταμίας της ΠΟΕΕΠ και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΠΕΠΣΙΚΟ Βόρειας Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στηριζόμαστε στην οργάνωση και την αλληλεγγύη μας. Καταγγέλλουμε διαρκώς τις συμβιβασμένες ηγεσίες που ακόμη και τούτη την ύστατη στιγμή συνεχίζουν να λειτουργούν ενάντια στα δίκαια των εργαζομένων και υπονομεύουν την αγωνιστικότητά τους. Εμείς, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας και της υποταγής. Να αναπτερώσουμε τις ελπίδες των εργαζομένων, να τους δείξουμε την άλλη προοπτική».
Ο Κώστας Μπότσογλου, από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ «Ο ΕΡΜΗΣ», κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου που πήρε απόφαση να μη συμμετέχει στη γενική απεργία και κάλεσε τους συναδέλφους του να απομονώσουν τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου και μπουν αποφασιστικά στον αγώνα μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, να δυναμώσουν την κοινωνική συμμαχία που ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Κ. Αβραμόπουλο και Θ. Κωνσταντινίδη,
βουλευτή.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Κάρπισε» η σκληρή δουλειά
Η μάχη της απεργίας δινόταν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις ομάδες περιφρούρησης να βρίσκονται στις πύλες των εργοστασίων στους καταπέλτες των πλοίων από τα ξημερώματα. Είναι ενδεικτικό, ότι τα εργοστάσια ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΣΑ «νέκρωσαν». «Παγωμένες» έμειναν οι μηχανές και στα εργοστάσια ΕΛΑΪΣ, ΛΕΒΕΡ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ.
Σημαντική ήταν οι παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, νωρίς το πρωί στο εργασιακό γκέτο της COSCO, όπου κόντρα στην τρομοκρατία, έκαναν μαζική εξόρμηση συνομιλώντας και δίνοντας κουράγιο στους εργαζόμενους να σηκώσουν το κεφάλι.
Ο Σάββας Τσιμπόγλου πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, μιλώντας στην πλημμυρισμένη από εργατόκοσμο πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού επισήμανε μεταξύ άλλων: «Πρέπει με αλληλεγγύη και συμπαράσταση να δώσουμε το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί, να κάνουμε πράξη το: μόνος του δεν θα βρεθεί κανείς. Ενας για όλους και όλοι για έναν».
Η Αννα Μπατζάκη από την Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού τόνισε: «Η οργάνωση στην Επιτροπή βοηθάει τους ανέργους να βγουν από τη μοιρολατρία, να ξεπεράσουν το "τίποτα δεν γίνεται" να αντιδράσουν, ενώνοντας τη δύναμή τους, να δείξουν την αλληλεγγύη τους».
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πειραιά που κατέληξε στο λιμάνι για τη συνέχιση της περιφρούρησης στα καράβια.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Και στη Νάουσα, η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία κατέληξε στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου το Εργατικό Κέντρο παρέδωσε ονομαστικό κατάλογο, των λαϊκών οικογενειών που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι. Εστειλαν μήνυμα στη ΔΕΗ να σταματήσει να απειλεί ότι θα κόψει το ρεύμα και απαίτησαν να προχωρήσει άμεσα σε επανασύνδεση σε όσες εργατικές λαϊκές οικογένειες το έχει κόψει.
Στην Κατερίνη, στην απεργιακή συγκέντρωση, στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα «OLYMPUS PLAZA», δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι από την κατασκευαστική της ΑΕΓΕΚ, όπου η απεργία άγγιξε το 100%.
Στην Κοζάνη, ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και η πορεία κατέληξε στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκφράστηκε η συμπαράσταση στους διωκόμενους για τη συμμετοχή τους στο συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ Νεάπολης, που έγινε την Τρίτη.
Στα Γιαννιτσά, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν με δικό τους πανό και χαιρέτησαν και οι εργαζόμενοι του δήμου.
Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ από το κατάστημα της Μαυροθάλασσας απήργησαν καθολικά και στρατεύτηκαν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Στην Ορεστιάδα, ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή των μαθητών και των εργαζομένων του ΙΚΑ.
Στην Αλεξανδρούπολη, η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στο κατάστημα «Sprider», όπου οι εργαζόμενοι απήργησαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Με επιτυχία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στα καταστήματα «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» σε Φλώρινα, Κοζάνη και Βέροια.
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Βέροια, Κιλκίς, Χαλκιδική και Εδεσσα.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στον Πύργο μαζί με τους εργαζόμενους βρέθηκαν αγρότες και μαθητές, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε, παίρνοντας σχετική απόφαση, ο Σύλλογος Φωτογράφων Νομού Ηλείας. Στη Σπάρτη έντονη ήταν η παρουσία μαθητών που είχαν δικό τους μπλοκ, προερχόμενοι κυρίως από το μουσικό λύκειο. Στη Ζάκυνθο, συμμετείχαν μαζικά και οι ΕΒΕ. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Κεφαλονιά, Κόρινθο.
Στην Τρίπολη, της συγκέντρωσης και της πορείας ακολούθησε συμβολική κατάληψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τη στιγμή που η Διοίκηση ετοιμαζόταν να υπογράψει σύμβαση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η προωθούμενη συνεργασία Περιφέρειας - ΡΑΕ στόχο έχει να διευκολύνει τα σχέδια αναβάθμισης και κατασκευής νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την πώλησή τους στη συνέχεια. Δίκτυα που αξιώνει το μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο προκειμένου τα επόμενα χρόνια να φτάνει η ενέργεια - εμπόρευμα από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Κρήτη στην αγορά της ΕΕ μέσω του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος. Οπως τόνισε ο Βαγγέλης Γούργαρης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», «ο κ. Τατούλης και οι σύμμαχοί του πρωταγωνιστούν στην παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του λαού. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εγκρίνει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων και ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 2,5 χιλιάδες MW. Πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη παράγει 600 MW».
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Αρτα ξεχώρισε η μαζική παρουσία μαθητών, καθώς και τα μπλοκ των εργαζομένων στα CARREFOUR και στα SPIDER STORS, ενώ και η αγορά κατέβασε ρολά. Πριν την απεργιακή συγκέντρωση έγινε περιφρούρηση στο εργοστάσιο της ΙΟΝ και κατάληψη στην εφορία. Στο Αγρίνιο έγινε μια από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή αγροτών με τρακτέρ, μαθητών και γυναικών. Στην Κέρκυρα έγινε περιφρούρηση σε 7 ξενοδοχεία. Ιδιαίτερη αισθητή ήταν η παρουσία των ξενοδοχουπαλλήλων. Κατέβηκαν επίσης κάτοικοι από χωριά, καθώς και από τις γειτονιές της πόλης με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών. Στην Πρέβεζα προστασία στα κέρδη και τα συμφέροντα της ολλανδικής μονάδας επεξεργασίας ψαριών ΦΟΠΕΜ παρείχε προκλητικά η αστυνομία. Κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας βρέθηκε από το χάραμα στην πύλη του εργοστασίου για να υπερασπιστεί, όπως ειπώθηκε από τον επικεφαλής της στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το... δικαίωμα στην εργασία.
ΝΗΣΙΑ
Στη Χίο ξεχώρισε η παρουσία των εργαζομένων σε υπηρεσίες πρόνοιας, των μαθητών του μουσικού σχολείου κ.ά.
Στη Σάμο τον παλμό έδωσε η νεολαία κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης. ΣτηνΙκαρία αξιοσημείωτο ήταν πως η πλειοψηφία των μαγαζιών ήταν κλειστά και μαζική η συμμετοχή των καταστηματαρχών στη συγκέντρωση.
Στη Νάξο σημαντική ήταν η παρουσία των σμυριδεργατών και ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Στη Λήμνο η πορεία ολοκληρώθηκε με διαμαρτυρία στην Περιφέρεια και για το θέμα της μετακίνησης των μαθητών. Ακολούθησε πορεία στο νοσοκομείο για θέματα περίθαλψης.
Δυναμικές και μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις και σε Μυτιλήνη, Κω, Λέρο, Κάλυμνο.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΡΗΤΗ
Στα Χανιά, τη συγκέντρωση χαρακτήρισε η μαζική παρουσία αγροτών απ' όλο το νομό μετά από κάλεσμα επτά αγροτικών συλλόγων για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Στο Ρέθυμνο νωρίς το πρωί, αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό από την ταράτσα του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ, καλώντας σε ξεσηκωμό και έγινε συμβολική κατάληψη.
Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε Σητεία - Ιεράπετρα και Αγιο Νικόλαο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου