ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ερευνα υποταγμένη στην ανταγωνιστικότητα
Καταψήφισαν τη σχετική έκθεση οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ
Με στόχο την εμβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της έρευνας, στη βάση της στρατηγικής της Λισαβόνας και της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ερευνας (ΕΧΕ), ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έκθεση για τις νέες προοπτικές του ΕΧΕ.
Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκονται συστάσεις για την αύξηση της κινητικότητας των ερευνητών, στην κατεύθυνση της δημιουργίας «εσωτερικής αγοράς με εύρυθμη λειτουργία» και της προσέλκυσης ερευνητών από τρίτες χώρες. Ανάμεσα σε άλλα, το Ευρωκοινοβούλιο ξεκαθαρίζει ότι «οι στόχοι της Λισαβόνας δεν είναι δυνατό να επιτευχθούν χωρίς σοβαρή αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις ερευνητικές δραστηριότητες» και «καλεί την Επιτροπή να προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση των κινήτρων προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να επενδύσει και να συμμετάσχει στην έρευνα».
Την έκθεση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ενώ υπέρ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.
Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Γιώργος Τούσσας,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο του Κόμματος, επισημαίνοντας: «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της έρευνας που προωθούν οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ερευνας (ΕΧΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ο ΕΧΕ αποτελεί χώρο σύγκρουσης και ανταγωνισμού συμφερόντων μεταξύ χωρών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, χώρος όπου θα εντείνεται η ανισόμετρη επιστημονική ανάπτυξη».
Ακόμα, ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι «ενισχύονται τα κίνητρα, οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές των μονοπωλιακών επιχειρήσεων για να επενδύσουν και να αξιοποιήσουν για λογαριασμό τους τα αποτελέσματα. Ο δημόσιος τομέας υποτάσσεται και εξυπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων. Προωθείται η κινητικότητα των ερευνητών μεταξύ επιχειρήσεων, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και υποστηρίζεται το ευρωπαϊκό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με πρόφαση το κόστος. Τα πάντα υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα, στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι φανερό ότι μέσα από το σκληρά ανταγωνιστικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται και στο χώρο της έρευνας, θα ξεχωρίζουν τα περίφημα "κέντρα αριστείας" των ισχυρών κρατών τα οποία θα εξασφαλίζουν τα "φιλέτα" των ερευνητικών προγραμμάτων συγκεντρώνοντας τους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους».
«Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της ερευνητικής πολιτικής της ΕΕ, στα πλαίσια της πάλης για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, για να αποκατασταθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της επιστήμης, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της κοινωνικής ευημερίας», ξεκαθαρίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου