10 Οκτ 2012

Μας... «στήριξε», κανονικά!



Μας... «στήριξε», κανονικά!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Διαπίστωση πρώτη:
Η κυρία Μέρκελ ήρθε όντως για να στηρίξει την Ελλάδα. Αλλά όχι την Ελλάδα του ελληνικού λαού.
Η στήριξη της κυρίας Μέρκελ αφορά την «άλλη» Ελλάδα. Αυτήν που επιβάλλει το ένα Μνημόνιο μετά το άλλο, το ένα χαράτσι μετά το άλλο, το ένα πακέτο μέτρων μετά το άλλο.
Η στήριξη της κυρίας Μέρκελ είναι αφειδώλευτη, αλλά αφορά την Ελλάδα των ντόπιων τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των κεφαλαιοκρατών και, φυσικά, της τρικομματικής κυβέρνησης που τους εκπροσωπεί.
*
Διαπίστωση δεύτερη:
Η πολιτική στήριξη του γερμανικού κεφαλαίου και της εκπροσώπου του, της Μέρκελ, προς την ελληνική άρχουσα τάξη, κάθε άλλο παρά... αχρήματος και «αφιλοκερδής» είναι.
Το αντίθετο.
Η αδίστακτη πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, τόσο για τη Γερμανία, όσο και για τους εγχώριους φίλους της. Εξού και η στήριξη της κυρίας Μέρκελ για τη συνέχισή της.
*
Η Γερμανία - όχι η Γερμανία του γερμανικού λαού, αλλά η ιμπεριαλιστική Γερμανία των μονοπωλίων, η Γερμανία της «Ζήμενς», της «Χόχτιφ», της «Τίσεν», της «Ντόιτσε Μπανκ» -κερδίζει αστρονομικά ποσά από την ακολουθούμενη πολιτική στην Ελλάδα.
Τα σημερινά κέρδη της Γερμανίας, που παράγονται επί κρίσης και σε εποχές «Ελλάδας του Τιτανικού», είναι η συνέχιση των κερδών που είχε το γερμανικό κεφάλαιο επί «ανάπτυξης» και σε εποχές «ισχυρής Ελλάδας».
*
Στο πλαίσιο του αδήριτου νόμου που διέπει τις καπιταλιστικές σχέσεις, στο πλαίσιο δηλαδή του νόμου της καπιταλιστικής ανισομετρίας, ο ισχυρός - εν προκειμένω η Γερμανία - έχει πάντα το πλεονέκτημα να κερδίζει τόσο από την «ανάπτυξη» όσο και από την κρίση του καπιταλιστή συμμάχου της.
Σε ό,τι αφορά την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο της αποκόμισης κερδών για το γερμανικό κεφάλαιο από την καπιταλιστική «ανάπτυξη» στην Ελλάδα, την περιέγραψε θαυμάσια τον Οκτώβριο του 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ.
Είχε πει τότε η κυρία Λαγκάρντ:
«Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα της Ελλάδας»...
***
Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης - όχι μόνο ελληνικής αλλά παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης - τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής:
*
1) Τον περασμένο Αύγουστο, η γερμανική εφημερίδα «Bild» σε μακροσκελές άρθρο με τον τίτλο «Η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ», τόνιζε
ότι χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα «τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της».
Λίγες βδομάδες αργότερα η εφημερίδα «Handelsblatt», σύμφωνα με την ανάλυση του οικονομολόγου του ινστιτούτου του Κιέλου Jens Boysen-Hogrefe, υπολόγισε ότι λόγω της κρίσης και των χαμηλών επιτοκίων που απολαμβάνει η Γερμανία, το γερμανικό κεφάλαιο τα τελευταία 3,5 χρόνια εξοικονόμησε 68 δισ. ευρώ σε κόστος δανεισμού.
*
2) Κατατοπιστική ήταν επίσης η έκθεση του περασμένου Αυγούστου με τις εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου «Ifo» για το πόσο προσοδοφόρα είναι η κρίση για τη Γερμανία.
Οπως σημείωνε, το 2012 το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αναμένεται να ξεπεράσει το πλεόνασμα κάθε άλλης χώρας στον κόσμο, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης.
*
3) Τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση όπως εκδηλώνεται ειδικά στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι.
Οπως υπολόγισε η «FT Deutschland», έως το 2026 οι λήξεις που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα σε ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ φτάνουν τα 12,7 δισ. ευρώ.
Λόγω του γεγονότος ότι η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ΕΚΤ, όταν η τελευταία επιστρέψει στα κράτη - μέλη της ΕΕ μέσω των κεντρικών τους τραπεζών τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, τότε η Γερμανία θα έχει λαμβάνειν το μεγαλύτερο κομμάτι των κερδών, μιας και τα ομόλογα αυτά αγοράστηκαν σε «κουρεμένη» τιμή, πολύ κατώτερη της ονομαστικής.
*
4) Ηδη από το Μάρτη του 2012, ο ίδιος ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκάλυπτε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ότι από τα μέχρι εκείνη τη στιγμή λεγόμενα «πακέτα στήριξης» προς την Ελλάδα, τα κέρδη της Γερμανίας ξεπερνούσαν τα 15 δισ. ευρώ.
Ο λόγος; Η Γερμανία δανείζεται κεφάλαια με μικρό επιτόκιο και στη συνέχεια δανείζει τα ίδια χρήματα στην Ελλάδα με μεγαλύτερο επιτόκιο...
Ακόμα και με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς του οικονομολόγου Thomas Fricke που δημοσιεύτηκαν το Μάη του 2011 στη γερμανική έκδοση «Financial Times», τα κέρδη του γερμανικού κεφαλαίου μόνο από την αξιοποίηση των λεγόμενων «πακέτων στήριξης» προς την Ελλάδα, δε θα είναι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ...
***
Στα παραπάνω, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν προσμετρώνται
ούτε τα κέρδη που προσδοκά να αποκομίσει το γερμανικό κεφάλαιο από τις«μπίζνες» του στην Ελλάδα, από το νέο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, από τις «επενδυτικές» του συμπράξεις με την εγχώρια πλουτοκρατία πάνω στο νεκροταφείο των λαϊκών εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά
ούτε και τα κέρδη - με τις αντίστοιχες ζημιές και κινδύνους για τον ελληνικό λαό - που φιλοδοξεί να αποκομίσει το γερμανικό κεφάλαιο στην αντιπαράθεσή του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τη γεωστρατηγική του αναβάθμιση μέσα και από την Ελλάδα.
*
Είναι, επομένως, προφανές:
Η στήριξη της Γερμανίας και της κυρίας Μέρκελ υπέρ της συνέχισης της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και εξανδραποδίζει τον ελληνικό λαό, μας στοιχίζει ακριβά.
Και πολλαπλώς...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ