19 Οκτ 2012

ΒΒC: Συναγερμός για τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την ακροδεξιά Χ.Α.


ΒΒC: Συναγερμός για τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την ακροδεξιά Χ.Α. 





H παρουσίαση όσων λέγονται στο εξωτερικό για την εγκληματική δράση μιας  ναζιστικής συμμορίας στη χώρα συνεχίζεται με μετάφραση άρθρου του Paul Mason στο ΒΒC . Φαντάζομαι ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα συνεχίσει να διαψεύδει κατηγορηματικά καταγγελίες βασανισμών αντιφασιστών από αστυνομικούς που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή – παρόλο που αρνείται να διατάξει έστω τη γνωστή έρευνα που δεν καταλήγει πουθενά- και ότι ο Δένδιας θα δηλώσει ότι εκτός από τη Guardian, τελικά και το BBC είναι φερέφωνο του Σύριζα.
Η Χρυσή Αυγή, το ακροδεξιό κόμμα στην Ελλάδα, απέσπασε 18 βουλευτικές έδρες στις εκλογές του Ιουνίου με μία καμπάνια ανοιχτά εχθρική προς τους παράνομους μετανάστες και τώρα διατυπώνονται κατηγορίες ότι κάποιοι στην Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζουν το κόμμα.
«Έχουμε ήδη εμφύλιο», λέει ο Ηλίας Παναγιώταρος. Αν είναι αλήθεια αυτό, είναι σίγουρο ότι το μαγαζί του θα κάνει χρυσές δουλειές.
Πουλάει καμουφλαρισμένο εξοπλισμό, γάντια για μονάδες αποκατάστασης της τάξης, κουκούλες και μπλούζες που εξυμνούν το χουλιγκανισμό.
Στους τοίχους υπάρχουν αφίσες που γιορτάζουν τον τελευταίο εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, που τελείωσε το 1949.
«Η Ελληνική Κοινωνία είναι έτοιμη – ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κανέναν αυτό – να πολεμήσει: ένα νέο είδος εμφυλίου», λέει.
«Από τη μία θα είναι οι εθνικιστές σαν εμάς και οι Έλληνες που θέλουν να ξαναγίνει η χώρα όπως ήταν, από την άλλη οι λαθρομετανάστες, οι αναρχικοί και όλοι εκείνοι που έχουν καταστρέψει την Αθήνα τόσες φορές», προσθέτει.
Τέτοιου είδους σχόλια ακούγονται συχνά στην Ελλάδα πια αλλά ο Ηλίας Παναγιώταρος δεν είναι κάποια φιγούρα του περιθωρίου. Είναι μέλος της Βουλής των Ελλήνων, ένας από τους 18 που εξελέγησαν με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή στις γενικές εκλογές του Ιουνίου.
Επίθεση σε θέατρο
Και για τον κ. Παναγιώταρο, ο εμφύλιος πόλεμος δεν είναι θεωρία.
Την τελευταία βδομάδα πρωτοστάτησε σε διαμαρτυρία που ματαίωσε μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Τέρενς ΜακΝάλι, Corpus Christi.
Με την αστυνομία να βρίσκεται εκεί και κατά τα φαινόμενα να αδιαφορεί, ο κ. Παναγιώταρος βιντεοσκοπήθηκε καθώς φώναζε ρατσιστικές και ομοφοβικές προσβολές στο σκηνοθέτη της παράστασης και στους ηθοποιούς: «Πουστράκια, τελειώνετε, κατάλαβες; Κοίτα πουτανάκι, έρχεται η ώρα σου.»
«Γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες» φωνάζει ο κύριος Παναγιώταρος σε βίντεο στο YouTube.
Βίντεο που τραβήχτηκε μέσα από το θέατρο, με τις πέτρες να πέφτουν βροχή στον υπαίθριο χώρο, δείχνει το διοργανωτή να τηλεφωνεί έξαλλος στον επικεφαλής της αστυνομίας, απαιτώντας προστασία από τον όχλο που είχε αρχίσει να χτυπά δημοσιογράφους έξω.
Άλλο βίντεο δείχνει το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά να «αναιρεί» τη σύλληψη διαδηλωτή, βγάζοντάς τον από αστυνομική κλούβα, καθώς η αστυνομία δεν έκανε τίποτα.
Έγιναν τηλέφωνα στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο οποίος διέταξε τον εισαγγελέα υπηρεσίας να μεταβεί εκεί. Καμία βοήθεια δεν ήρθε.
«Ήταν η Ελληνική Νύχτα των Κρυστάλλων», δηλώνει ο Βασίλης Λαέρτης, σκηνοθέτης του έργου.
«Άνθρωποι γύρισαν στα σπίτια τους με σπασμένα κόκκαλα. Κάθε μέρα μου τηλεφωνούν, παίρνουν στο θέατρο και λένε ότι οι μέρες μας είναι μετρημένες.»
Τα μάτια του γίνονται κόκκινα και το πρόσωπό του αρχίζει να τρέμει καθώς μου λέει:
«Πήραν στη μητέρα μου, η Χρυσή Αυγή. Είπαν: Θα σου φέρουμε το γιο σου κομματιασμένο, σ’ένα κουτί.»
«Θέλω να ξέρω, έχουμε δημοκρατία ή χούντα;»
Εντεινόμενος κίνδυνος
Η επίθεση στο Corpus Christi είναι ένα σήμα κινδύνου για την ελληνική πολιτική.
Αν και τα μέλη της Χρυσής Αυγής έκαναν συχνά επιθέσεις εναντίον μεταναστών, τον τελευταίο μήνα το ακροδεξιό κόμμα έχει αναβαθμίσει την παρουσία του στο δρόμο.
Οργάνωσε μία επιδρομή σε υπαίθρια αγορά της Ραφήνας, όπου οι ομοιόμορφα ντυμένοι ακτιβιστές τηςαπαίτησαν να δουν τις άδειες μεταναστών μικροπωλητών που βρίσκονταν εκεί * σπάζοντας επιδεικτικά την πραμάτεια όσων δεν είχαν.
Τώρα, με την επίθεση στη θεατρική ομάδα, η αίσθηση του κινδύνου διευρύνεται σε κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα δεν επηρεάζονταν από τη δράση του κόμματος.
Ρωτώ τον Κ. Παναγιώταρο: Πώς είναι δυνατό να είναι σωστό ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει ένστολη πολιτοφυλακή που να παίρνει, με τη βία, το ρόλο της αστυνομίας, ελέγχοντας χαρτιά και ρημάζοντας πάγκους μικροπωλητών; Εξηγεί:
«Mε μία δράση που καταγράφηκε στην κάμερα, το πρόβλημα λύθηκε – από κάθε λαϊκή σε όλη την Ελλάδα, οι λαθρομετανάστες εξαφανίστηκαν.»
«Έπεσαν μερικές σμπρωξιές κι έγιναν μερικοί καυγάδες – τίποτα ασυνήθιστο, τίποτα σημαντικό.»
«Τώρα, μόλις γίνει ένα τηλεφώνημα που να λέει ότι έρχεται η Χρυσή Αυγή, πηγαίνει η αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα της Χρυσής Αυγής κάνει τη δουλειά του.»
Επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική του κόμματός του είναι να αναγκάσει την αστυνομία να αναλάβει δράση ενάντια σε μετανάστες και να διεκδικήσει το δικαίωμα να κάνει συλλήψεις πολιτών που υποπτεύονται ότι έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.
«Είναι σα μόδα – ο τρόπος που ντυνόμαστε έχει γίνει πολύ δημοφιλής και πολλοί θέλουν να τον υιοθετήσουν. Το όνομά μας είναι συνώνυμο της τάξης, του νόμου, της τάξης και της αποτελεσματικότητας.»
Και αν προκαλεί φόβο στους μετανάστες που είναι νόμιμοι; Τον ρωτώ.
«Δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα», λέει ο κ. Παναγιώταρος «Ούτε ένας.»
Ξαφνικά η Χρυσή Αυγή είναι παντού. Τα οχτώ τοπικά της γραφεία έχουν γίνει 60 σε όλη τη χώρα μετά τις εκλογές. Έρχεται σταθερά τρίτη στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 12%.
Τα μέλη της στο κοινοβούλιο έχουν απειλήσει να «πετάξουν έξω παιδιά μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς» και ζήτησαν μία λίστα από σταθμούς με υψηλά ποσοστά μεταναστών. Το υπουργείο παρείχε τα στοιχεία με προθυμία.
Ξανά και ξανά, οι ενοχλήσεις της Χρυσής Αυγής ακολουθούν ένα σχέδιο.
Στρέφονται εναντίον μεταναστών, της αριστεράς, δικηγόρων που εκπροσωπούν μετανάστες, ή, στην περίπτωση της διαμαρτυρίας έξω απ’το θέατρο, στους ομοφυλόφιλους. Κι η αστυνομία παρακολουθεί.
Μάλιστα, έχει διατυπωθεί η καταγγελία ότι στην Αθήνα, η αστυνομία προέτρεψε ανθρώπους που είχαν πρόβλημα με μετανάστες γείτονες να απευθυνθούν στη Χρυσή Αυγή για βοήθεια.
Ο κ. Παναγιώταρος επιβεβαιώνει αυτό που έδειχναν έρευνες τον Ιούνιο: την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής μέσα στο σώμα της αστυνομίας, πολύ μεταλύτερη απ’ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό.
«Από αυτά που λένε τώρα, νομίζω ότι πάνω από 50%, 60% των αστυνομικών μας ακολουθούν – ίσως και παραπάνω – κάθε μέρα αυξάνονται», δηλώνει ο κ. Παναγιώταρος.
Πολλοί από τους πελάτες του είναι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν αγοράζουν μόνο εξοπλισμό αποκατάστασης της τάξης, αλλά ακόμα και μέρη της στολής τους από το κατάστημα στρατιωτικών ειδών του, όπου πουκάμισα αστυνομικών κρέμονται δίπλα σε μπλουζάκια που εξυμνούν τη ναζιστική οργάνωση Combat 18 και τους Chelsea Headhunters.
Η αστυνόμευση στην Ελλάδα σε καιρούς κρίσης θα αποτελούσε τεράστια πρόκληση, ακόμα κι αν δεν υπήρχε το ζήτημα της πολιτικής υποστήριξης της άκρας δεξιάς μέσα στο σώμα της αστυνομίας.
Αναρχικοί έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν τις περιπολίες της Χρυσής Αυγής σε περιοχές μεταναστών, οργανώνοντας τις δικές τους μηχανοκίνητες πορείες – με εκατοντάδες συμμετέχοντες.
Κατά τη διάρκεια μίας μοτοπορείας διαμαρτυρίας την προηγούμενη βδομάδα, υπήρξε σύγκρουση με τη Χρυσή Αυγή.
Μία μονάδα μοτοσυκλετιστών της αστυνομίας που ονομάζεται Ομάδα Δέλτα συνέλαβε 15 διαδηλωτές, αφήνοντάς τους γυμνούς στα κελιά της φυλακής και -σύμφωνα με τους κρατούμενους- χρησιμοποιώντας tasers, τοποθετώντας τους σε επίπονες στάσεις, υποβάλλοντας τους σε ταπεινώσεις και χτυπώντας τους.
Μία καταγραφή αυτών στην Guardian την τελευταία βδομάδα προκάλεσε αντιπαράθεση και διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.
Στις 8 Οκτωβρίου, άλλοι 25 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στα δικαστήρια, σε αλληλεγγύη σε όσους συνελήφθησαν αρχικά.
O Γιάννης, ένας από τους κρατούμενους, μας λέει τι συνέβη:
«Μας έψαξαν, μας έβαλαν να γδυθούμε και να γονατίσουμε. Με χτύπησαν στο κεφάλι και στα γόνατα. Είπαν ότι ξέρουν που μένουμε.»
Γνώρισα το Γιάννη και τη Μαρία – δύο από τα άτομα που καταγγέλουν ότι κακοποιήθηκαν – σ’ένα ήσυχο διαμέρισμα στα Εξάρχεια, στη μποέμ περιοχή της Αθήνας.
Και οι δύο μίλησαν υπό τον όρο ότι θα άλλαζα τα ονόματά τους και ότι θα βιντεοσκοπούνταν χωρίς να φανούν τα πρόσωπά τους. Ενώ τελικά κατηγορήθηκαν για πταίσματα, και οι δύο τους πέρασαν τέσσερις νύχτες υπό κράτηση.
Ο Γιάννης συνεχίζει: «Μου είπαν: Τελείωσες, τα πράγματα δε θα είναι όπως ήταν από δω και πέρα.»
«Είπαν ότι θα δώσουν στη Χρυσή Αυγή το βίντεο όπου μας τράβηξαν. Με κακομεταχειρίστηκαν για να με κάνουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Μ’έβαζαν να λέω σε κάθε νέο κρατούμενο: αν δεν υπακούσεις κι εσύ, θα κάνουν κακό στη μάνα σου.»
Η Μαρία, που ήταν ήρεμη και με αυτοπεποίθηση όσο ετοιμαζόμασταν για τη συνέντευξη, αρχίζει να ταράζεται καθώς λέει την ιστορία της.
«Με ανάγκασαν να γδυθώ μπροστά σε όλους», λέει.
«Ήρθε η ομάδα Δέλτα και μιλούσε για τη Χρυσή Αυγή σα να ήταν αδέρφια τους, συμπεριλαμβανόμενου του επικεφαλής αξιωματικού. Υμνούσαν το Χίτλερ κι έλεγαν ότι ήταν καλύτερος από το Στάλιν.»
«Μας είπαν ότι πρέπει να το θυμόμαστε αυτό – ότι είναι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.»
Κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου, οι αστυνομικοί από την ομάδα Δέλτα που τους συνέλαβαν, λέει η Μαρία, επαναλάμβαναν επειδικτικά την υποστήριξή τους προς τη Χρυσή Αυγή.
Μετέφερα τις καταγγελίες στον Αστυνομικό Διευθυντή Χρήστο Μανούρα, εκπρόσωπο τύπου για την Ελληνική Αστυνομία. Μου είπε:
«Eίμαι κατηγορηματικός ότι τίποτα από όλα αυτά δε συνέβη στη Γενική Διέυθυνση Αστυνομίας Αττικής. Η Ελληνική Αστυνομία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα – κι αυτή δεν είναι μια αληθινή ιστορία.»
Προσθέτει: «Οι καταγγελίες αυτές δεν έγιναν στην αστυνομία. Δεν υποβλήθηκαν καν μηνύσεις, οπότε η αστυνομία θα μπορούσε να το ερευνήσει από την αρχή.»
«Όπως και να’χει, αν κάποιος θέλει να μιλήσει επώνυμα – ή ακόμα κι αν λάβουμε μια γενική καταγγελία – θα την ερευνήσουμε περαιτέρω. Αν αφορά την αστυνομία, είτε έχει να κάνει με ρατσιστική βία ή με βία κατά προσώπου, Έλληνα η μετανάστη, την ερευνούμε σε βάθος.»
Ο Δημήτρης Ψαράς, του οποίου το νέο βιβλίο «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» καταγράφει την πρόσφατη άνοδο της οργάνωσης, πιστεύει ότι η επιρροή της ακροδεξιάς μέσα στο σώμα της αστυνομίας έχει φτάσει σε επίπεδα συνωμοσίας.
«Υπάρχει ώσμωση υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής ανάμεσα σ’εκείνους που δουλεύουν στην αστυνομία, σε άλλους που δουλεύουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας καθώς και σε άτομα που παρέχουν προστασία σε μαγαζιά της νύχτας.»
«Κάποιες φορές, το ίδιο άτομο μπορεί να παρέχει και τις τρεις υπηρεσίες. Συνήθως συναντιούνται στα τοπικά γυμναστήρια και σε συγκεκριμένες καφετέριες ιδιοκτησίας ατόμων που μοιράζονται την ίδια ιδεολογία.»
Ο Κ. Ψαράς πιστεύει ότι η σκληρή μεταχείριση της αστυνομίας προς χρήστες ναρκωτικών και μετανάστες δίνει σιωπηλά το σήμα στη Χρυσή Αυγή ότι οι παράνομες επιθέσεις της σ’αυτές τις ομάδες είναι ευπρόσδεκτες.
Ξανά και ξανά θέτω στον Αστυνομικό Διευθυντή Μανούρα το ερώτημα ποια στρατηγική έχει υιοθετήσει η ηγεσία της αστυνομίας για να περιορίσει το ρίσκο να υπονομευτεί η επιχειρησιακή της ικανότητα από την υποστήριξη μεμονωμένων αστυνομικών προς τη Χρυσή Αυγή.
«Κάθε μέρα φτιάχνουμε επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», δηλώνει.
«Μπορείτε να μείνετε ήσυχοι ότι στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη και προσπαθούμε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις.»
«Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε παντού. Δεν είμαστε μάγοι για να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα δε θα πάει στραβά για δύο λεπτά. Αλλά παρεμβαίνουμε άμεσα για να εξομαλύνουμε την κατάσταση.»
Αυξανόμενη υποστήριξη
Η Χρυσή Αυγή κέρδισε έδαφος θεαματικά με δύο άλματα. Το πρώτο ήταν κατά τη διάρκεια του ταραχώδους καλοκαιριού του 2011, όταν το δεξιό χριστιανικό εθνικιστικό κόμμα ΛΑ.Ο.Σ. διασπάστηκε αφού συμμετείχε στην υπέρ της λιτότητας κυβέρνηση συνεργασίας.
Το ΛΑ.Ο.Σ. εξαφανίστηκε και η Χρυσή Αυγή πήρε τη θέση τους, παίρνοντς 6-7% στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012.
Η δεύτερη της έκρηξη συμβαίνει τώρα, καθώς η κυβέρνηση συνεργασίας – που περιλαμβάνει συντηρητικούς, σοσιαλιστές και τους «μετριοπαθείς» μαρξιστές της Δημοκρατικής Αριστεράς – αποτυγχάνει να δώσει τέλος στην κρίση.
Και το ζήτημα που εξασφαλίζει υποστήριξη στη Χρυσή Αυγή είναι σαφές: η παράνομη μετανάστευση.
Αντιμετωπίζοντας σχεδόν ανεξέλεγκτα σύνορα, η κυβέρνηση συνεργασίας ξεκίνησε μια επιχείρηση «σκούπα» σε μετανάστες στους δρόμους των πόλεων και έθεσε σε περιορισμό περίπου 4000 σε πρόχειρα στρατόπεδα. Άλλοι 3000 απελάθηκαν.
Ένας βετεράνος νομοθέτης της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας μου είπε τον Ιούνιο: «Αυτό που θα λύσει το πρόβλημα της Χρυσής Αυγής είναι η υιοθέτηση μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν είχαμε καμία.»
Αλλά οι επιχειρήσεις ενάντια στη μετανάστευση δε σταμάτησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Με τη συμβολή των μέσων ενημέρωσης – που ασταμάτητα συσχετίζουν τους αλλοδαπούς με την εγκληματικότητα – η επιρροή της ακροδεξιάς αυξήθηκε.
Η Θεοδώρα Οικονομίδη, δημοσιογράφος στο εναλλακτικό ραδιοφωνικό σταθμό RadioBubble, η οποία έχει καλύψει την άνοδο της Χρυσής Αυγής, εκφράζει ένα φόβο που μοιράζονται αρκετοί:
«Τα αγαπημένα θέματα της Χρυσής Αυγής, η ξενοφοβία, η ομοφοβία κι ο αντισημιτισμός, έχουν γίνει πια μέρος της δημόσιας κουβέντας, είτε σε πολιτικό, ή σε κοινωνικό επίπεδο».
«Αποτυγχάνοντας να αναλάβουν δράση ενάντια στη Χρυσή Αυγή ενώ την ίδια ώρα κλείνουν το μάτι στο εκλογικό της κοινό σε κάθε ευκαιρία, οι Έλληνες πολιτικοί – που κυβερνούν με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων τους – άνοιξαν ένα κουτί της Πανδόρας που δεν πρόκειται να κλείσει για αρκετό καιρό.»
Πολιτικός πόλεμος
Τον προηγούμενο μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι η χώρα του ήταν στο χείλος της κοινωνικής κατάρρευσης – ανάλογης αυτής στη δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Όσα έχω δει στους δρόμους της Αθήνας με πείθουν ότι δεν πρόκειται για υπερβολή. Η κατάσταση αλλάζει ραγδαία.
Υπάρχει ένα βίαιο ακροδεξιό κόμμα, με τους βουλευτές του να διαπράττουν και να υποκινούν βία, έχοντας ασυλία, ένα αστυνομικό σώμα που δεν μπορεί ή δεν πρόκειται να αποτρέψει τη Χρυσή Αυγή από την προβολή της ένστολής της δύναμης στους δρόμους. Και μια μεσαία τάξη που νιώθει όλο και περισσότερο αδύναμη να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.
Όταν η Άνγκελα Μέρκελ ήρθε εδώ την περασμένη εβδομάδα, υπήρχαν βίαιες συγκρούσεις και πλήρης αποκλεισμός της πόλης. Μόνο από τα νέα στην τηλεόραση μπορούσε η Γερμανίδα Καγκελάριος να δει τις συνέπειες της λιτότητας που επέβαλλε η Ευρώπη.
Να λοιπόν πως βλέπει την κατάσταση ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος:
Στον κήπο έξω από το μαγαζί του, προστατευμένος από φράχτες 5 μέτρων και γυμνασμένους συναδέλφους του που φορούν μαύρες μπλούζες, μου λέει:
«H Xρυσή Αυγή είναι σε πόλεμο με το πολιτικό σύστημα και όσους το εκπροσωπούν, με τους εγχώριους και ξένους τραπεζίτες, είμαστε σε πόλεμο με αυτούς τους εισβολείς – τους μετανάστες.»
«Και αν ο Σύριζα κερδίσει της επόμενες εκλογές, εμείς θα κερδίσουμε τις μεθεπόμενες. Δεν είναι όνειρο το ότι μέσα σε ένα, δύο ή τρία χρόνια θα γίνουμε το πρώτο πολιτικό κόμμα.»
Και να πως φαίνεται η κατάσταση στο Λαέρτη Βασίλη, το σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης που ματαιώθηκε:
«Αν ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ευρωβουλή, η Ελληνική βουλή δεν παρέμβουν γι’αυτή την κατάσταση, φοβάμαι στη σκέψη του τι πρόκειται να συμβεί. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι αν δε θέλει να δει την αναβίωση του Τρίτου Ράιχ.»
Με άλλα λόγια, από κοντά, το κοινωνικό και πολιτικό αποτέλεσμα από το πρόγραμμα λιτότητας του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και της Ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, μοιάζει με καταστροφή για τη δημοκρατία.
* Παρατήρηση του μεταφραστή: Aπό διάφορες πηγές μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι κατά τις επιδρομές τους σε πανηγύρια και λαϊκές, οι Χρυσαυγίτες έσπασαν πάγκους μικροπωλητών ακόμα και αν ήταν νόμιμοι, με μοναδικό κριτήριο το χρώμα τους και την εθνική τους καταγωγή. Ενώ επρόκειτο για μία καθαρά ρατσιστική επιχείρηση, με τους ισχυρισμούς των δραστών ότι έκαναν ελέγχους για παραεμπόριο να είναι καθαρά προσχηματικοί, οι θεωρίες που ακούγονταν ξανά και ξανά στα μμε ότι «η Χρυσή Αυγή βρίσκει έδαφος για τη δράση της γιατί καλύπτει κενά του κράτους» φαίνεται ότι έπαιξαν το ρόλο τους στο να επικρατήσει λάθος εντύπωση για τα πραγματικά περιστατικά. Άλλωστε, όταν ο Κασιδιάρης ρωτήθηκε στην τηλεόραση τι θα έκαναν αν έβρισκαν Έλληνα μικροπωλητή χωρίς άδεια, απάντησε ότι δεν υπάρχει παράνομος Έλληνας μικροπωλητής, ενώ ο Παναγιώταρος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες.
http://parallhlografos.wordpress.com
 Αναρτήθηκε από M.V.M  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ