30 Νοε 2012

Το παράσημο των ιδιωτικοποιήσεων


Το παράσημο των ιδιωτικοποιήσεων 


 Στην αρχή, μας είπαν ότι το κρατικό μονοπώλιο της Δ.Ε.Η. αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας, διότι πρόσφερε κακές υπηρεσίες σε υψηλές τιμές. Έτσι, η "ανάπτυξη" επέβαλε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η οποία -για να μη ξεχνιόμαστε- πούλαγε ρεύμα στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" (την γνωστή μας Πεσινέ) στο ένα τέταρτο (και συχνά λιγώτερο) της τιμής που πλήρωναν τα νοικοκυριά. Έτσι, η "κακή" Δ.Ε.Η. έσπασε και τα κομμάτια της μοιράστηκαν σε "καλές" ιδιωτικές εταιρείες και, ό,τι απέμεινε, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

 Η εξέλιξη είναι γνωστή. Πρώτα-πρώτα, οι "καλές" ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας φέσωσαν κράτος και καταναλωτές, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων εκεί που δεν υπήρχαν. Δεύτερον, οι καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή σε σχέση με την εποχή που η Δ.Ε.Η. ήταν πραγματικά Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφελείας. Και, τρίτον, οι ιδιώτες ενεργειακοί επενδυτές έχουν αποδυθεί σε πραγματικό φαγοπότι επιδοτήσεων (κυρίως μέσω ΕΣΠΑ), εκμεταλλευόμενοι την συμβατική υποχρέωση της χώρας (στα πλαίσια των οδηγιών τής Ε.Ε.) να προωθήσει την εκχώρηση παραγωγής και εκμετάλλευσης της ενέργειας σε ιδιώτες.

 Φαίνεται ότι το κρατικό μονοπώλιο του Ο.Π.Α.Π. αποτελούσε κι αυτό τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Μάλλον εκτιμήθηκε ότι ο κρατικός Ο.Π.Α.Π. πουλάει ακριβά τα λαχεία και χρεώνει πανάκριβα τις στήλες τού ΠροΠο. Κατά την ίδια έννοια, φαίνεται ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αθηνών και Θεσσαλονίκης πουλάνε ακριβό και κακής ποιότητας νερό, ότι οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς, Θεσσαλονίκης κλπ προσφέρουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ότι τα αεροδρόμια της χώρας είναι ζημιογόνα και υποβαθμισμένα κ.ο.κ., οπότε καλά κάνουμε και τα ξεφορτωνόμαστε κι αυτά.

 Αλήθεια, ποιος σκεπτόμενος πολίτης μπορεί να ισχυριστεί ότι όλο αυτό το μπιρ-παρά ξεπούλημα θα ωφελήσει είτε την χώρα γενικώς και αορίστως είτε τους κατοίκους της; Πόσο κρετίνος πρέπει να είσαι για να πιστεύεις ότι οι σημερινές κρατικές δομές θα προσφέρουν καλύτερες και φτηνότερες υπηρεσίες μόλις περάσουν στα χέρια ιδιωτών; Η ιστορία μάς προσφέρει μερικά χειροπιαστά παραδείγματα:

 Στις Η.Π.Α. έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτες, εδώ και πολλά χρόνια, η ασφάλεια των αεροδρομίων της χώρας. Έτσι, οι "ακριβοί" κρατικοί υπάλληλοι αντικαταστάθηκαν με σαφώς λιγώτερους κακοπληρωμένους και ανεκπαίδευτους ωρομίσθιους. Όμως, παρά την μείωση του κόστους, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων δεν μειώθηκαν ούτε σέντσι. Όσο για την "ποιότητα" των παρεχομένων υπηρεσιών ασφαλείας, την είδαμε στην ευκολία με την οποία εκτελέστηκε το χτύπημα στους "δίδυμους πύργους" το 2001.

 Στην Αγγλία, έχει εκχωρηθεί σε ιδιώτες, εδώ και πολλά χρόνια, η ύδρευση πολλών πόλεων, ανάμεσά τους και του Λονδίνου. Αποτέλεσμα; Πρώτον, οι λονδρέζοι πληρώνουν το νερό πανάκριβα. Δεύτερον, το αποχετευτικό σύστημα της πόλης παραμένει στην ίδια κατάσταση επί 30 τόσα χρόνια, παρ' ότι η βελτίωσή του αποτελούσε συμβατική υποχρέωση των εταιρειών που πήραν την "δουλειά". Τρίτον, παρ' ότι αυτές οι εταιρείες που πήραν την "δουλειά" κερδίζουν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, πληρώνουν ως φόρους από ψίχουλα μέχρι τίποτε, μιας κι έχουν μεταφέρει τις έδρες τους στις Νήσους Κεϋμάν, στο Λουξεμβούργο ή όπου αλλού τις βολεύει φορολογικά.

 Στην Γερμανία, τόσο το Βερολίνο όσο και άλλοι μεγάλοι δήμοι τής χώρας, έχουν εκχωρήσει σε ιδιώτες σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που θα 'πρεπε να προσφέρουν στους δημότες τους. Μετά από 20 σχεδόν χρόνια, διαπιστώθηκε ότι αυτές οι υπηρεσίες όχι μόνο έχουν υποβαθμιστεί αλλά έχουν γίνει και πανάκριβες. Έτσι, άρχισε δειλά-δειλά μια προσπάθεια να ξαναπάρουν οι δήμοι την κατάσταση στα χέρια τους.

 Στον δικό μας Πειραιά, έχουμε δώσει, εδώ και χρόνια, το δικαίωμα στην κινεζική Cosco να φτιάξει το δικό της "κράτος εν κράτει". Μπορεί ο Σαμαράς, ο Χατζηδάκης και δεν ξέρω ποιος άλλος να κορδώνονται για την "ανάπτυξη" που έφερε στον τόπο μας η Cosco αλλά το μόνο που αναπτύχθηκε ήταν τα κέρδη των κινέζων. Ούτε οι παρεχόμενες υπηρεσίες γνώρισαν καμμιά τεράστια βελτίωση (την οποία, έτσι κι αλλοιώς, θα μπορούσε άνετα να επιφέρει κι ένας ορθολογικά διαχειριζόμενος κρατικός οργανισμός) ούτε τα αποθήκευτρα και οι σταλίες φτήνυναν. Μόνο οι εργαζόμενοι φτήνυναν, μιας κι όποιος εργάτης πάει για δουλειά στην Cosco, πληρώνεται με το κατώτερο μεροκάματο, δίχως να του αναγνωρίζονται προϋπηρεσίες, οικογενειακά επιδόματα κλπ. Όσο για το παραμύθι ότι η Cosco δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, όσοι το πιπιλίζουν, δεν υπολογίζουν προφανώς ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησαν οι κινέζοι είναι ελάχιστες μπροστά στις κάπου 30.000 θέσεις που χάθηκαν όταν έκλεισαν οι διάφορες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή επειδή η Cosco τούς πήρε τις δουλειές.

 Μικρή παρένθεση. Η σύμβαση των εργαζομένων στην Cosco προβλέπει ότι όποιος απουσιάσει από την δουλειά του επί 3 ημέρες μέσα στον χρόνο χωρίς άδεια της εταιρείας, απολύεται αυτομάτως. Φυσικά, η εταιρεία δεν χορηγεί άδεια για συμμετοχή σε στάσεις εργασίας, απεργίες κλπ, οπότε η συμμετοχή των εργαζομένων της σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι πρακτικά αδύνατη. Περιμένω πότε θα βγουν ο Σαμαράς με τον Χατζηδάκη και τον Βρούτση να μας πουν για το πόσο ωραία περνάνε οι εργαζόμενοι στην Cosco, φέρνοντάς μας ως απόδειξη ότι δεν προβαίνουν σε απεργίες. Τέλος τής παρένθεσης.

 Τελειώνω. Αν ο ισχυρισμός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι σωστός και σοβαρός, τότε θα έπρεπε να δίνουμε παράσημα σε όποιους κοπρίτες κάνουν φύλλο και φτερό την περιουσία που κληρονόμησαν από τους πατεράδες τους. Όμως, το μόνο παράσημο που απονέμουμε σε τέτοιους κοπρίτες είναι εκείνο της ανοιχτής παλάμης. Αυτό ακριβώς το παράσημο που δικαιούνται και οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων.

cogito ergo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ