26 Ιαν 2013

ΒΕΛΓΙΟ Καταστολή κατά εργατών της «Arcelor Mittal»


ΒΕΛΓΙΟ
Καταστολή κατά εργατών της «Arcelor Mittal»
Οι εργάτες αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των καπιταλιστών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Το οριστικό κλείσιμο έξι εγκαταστάσεών της στην περιφέρεια της Λιέγης, στο ανατολικό Βέλγιο, ανακοίνωσε η χαλυβουργία «Arcelor - Mittal» αφήνοντας χωρίς δουλειά 1.300 εργαζόμενους και προκαλώντας την οργή τους. Ο κολοσσός (πρώτος παραγωγός σε χάλυβα στον κόσμο, με ινδικά κεφάλαια) υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη εξαιτίας «της επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς» και της μείωσης των παραγγελιών. Κυνικά δήλωσε πως «αναγνωρίζει ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολο για το προσωπικό και την περιφέρεια» και πως «δεσμεύεται να αναζητήσει μια κοινωνικά αποδεκτή λύση για τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα»... Μετά το κλείσιμο των έξι εγκαταστάσεων, η χαλυβουργία θα απασχολεί μόλις 800 εργαζόμενους.
Οι εργάτες στην «Arcelor Mittal», σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες έξω από το κτίριο που συνεδρίαζε η βελγική κυβέρνηση, δέχθηκαν άγρια καταστολή από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που προχώρησαν σε προσαγωγές. Οι εργάτες στη συνέχεια προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων στο κέντρο των Βρυξελλών.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Ελιο Ντι Ρούπο, ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της «Arcelor Mittal», Λακσμί Μίταλ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Σημειώνεται πως η «Arcelor Mittal» είναι ο ίδιος ο κολοσσός που είχε σταματήσει τη λειτουργία των υψικαμίνων του τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες, επικαλούμενος την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς του, ρίχνοντας σε τεχνητή ανεργία και απειλώντας με πραγματική ανεργία χιλιάδες εργαζομένους στην Ευρώπη. Οι χαλυβουργοί στη μονάδα της εταιρείας στο Φλοράνζ στη Γαλλία το 2012 βρίσκονταν για μήνες σε κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ