11 Ιαν 2013

Το παράδειγμα της PEPSICO


Το παράδειγμα της PEPSICO
Στις 17 του περασμένου Δεκέμβρη, ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών ομίλων στην Ελλάδα, για να τους διαφημίσει το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης. Το κυβερνητικό επιτελείο έστησε τη συνάντηση για να προπαγανδίσει ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις στους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και αυτοί ανταποκρίνονται, με όφελος τάχα για το λαό, ο οποίος υποτίθεται ότι βγαίνει κερδισμένος επειδή διασφαλίζονται ή δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Στόχος και εκείνης της συνάντησης ήταν να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις πολυεθνικές σαν σωτήρες τάχα του λαού, που χωρίς αυτούς είναι καταδικασμένος στην ανεργία και την ανέχεια.
Πριν όμως περάσει ένας μήνας, επαληθεύτηκε ότι οι πολυεθνικές για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος και πως με γνώμονα αυτό επενδύουν ή αποσύρουν κεφάλαια από μια επιχείρηση ή έναν τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολυεθνική PEPSICO - ΗΒΗ, η οποία έβαλε προχτές λουκέτο στο εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι, καλώντας τους 20 εναπομείναντες εργαζόμενους να μεταφερθούν στο εργοστάσιό της στα Οινόφυτα ή αλλιώς θα οδηγηθούν στην ανεργία. Τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία είχε προχωρήσει σε πρόγραμμα «εθελουσίας» εξόδου, με συνέπεια να αποχωρήσουν περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι. Επιπλέον, από τις αρχές του 2012 στην εταιρεία είχαν ληφθεί μέτρα μείωσης του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», μέσω της υπογραφής διετών ατομικών συμβάσεων, που προέβλεπαν μειώσεις μισθών και «πάγωμα» των ωριμάνσεων.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο δήμαρχος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων, μιλώντας χτες στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισήμανε ότι η εταιρεία έχει βοηθηθεί, όπως και όλες οι εταιρείες εμφιαλώσεων, από το δήμο, αφού ήδη για το 2012 έχει μειώσει τα τέλη νερού, που αποτελεί την πρώτη ύλη των εργοστασίων, κατά 50%, με οφέλη πολλές χιλιάδες ευρώ για τις εταιρείες, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας! Εξίσου γενναία στήριξη πήρε η επιχείρηση από το κράτος, με τους αντεργατικούς νόμους και τα άλλα προνόμια που απολαμβάνει, όπως άλλωστε και όλες οι μεγαλοεπιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι εκπρόσωπος της συγκεκριμένης πολυεθνικής παραβρέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τα στελέχη των 13 πολυεθνικών.
Τι προκύπτει ως συμπέρασμα; Οτι ο καπιταλιστής επενδύει όπου έχει κέρδος. Οταν έχει χασούρα, όταν πιέζεται από τον ανταγωνισμό, ή όταν ανακαλύπτει τομείς που του δίνουν μεγαλύτερο κέρδος, τότε κλείνει εργοστάσια, απολύει εργάτες και πάει λέγοντας. Το παράδειγμα της PEPSICO είναι διδακτικό για τους εργαζόμενους και κάνει σκόνη την προπαγάνδα της κυβέρνησης που προσπαθεί να πλασάρει για σωτήρες τους δυνάστες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ