22 Φεβ 2013

Σουηδία: Ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης, καταρρέει η αυταπάτη του σκανδιναβικού μοντέλου


Σουηδία: Ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης, καταρρέει η αυταπάτη του σκανδιναβικού μοντέλου
Σύντομα πρόκειται να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμου στη σουηδική βουλή που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε την Πέμπτη η καθημερινή σουηδική εφημερίδα «Ντάγκενς Νιχέτερ». 
Σήμερα το όριο συνταξιοδότησης στη Σουηδία είναι τα 65 χρόνια, αλλά μπορεί κάποιος να έχει το «δικαίωμα» να δουλέψει μέχρι τα 67. Βέβαια, αυτό γίνεται επειδή οι συντάξεις έχουν περικοπεί και πολλοί αναγκάζονται να δουλέψουν μέχρι τα 67 για να πάρουν μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη. 
Η καινούρια πρόταση είναι να ανέβει υποχρεωτικά το όριο συνταξιοδότησης για όλους στα 67 και να έχει ένας εργαζόμενος το «δικαίωμα» να βγαίνει στη σύνταξη μέχρι τα 69. Ταυτόχρονα συνδέεται το όριο συνταξιοδότησης με το μέσο όρο ζωής (το προσδόκιμο). Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν θα είναι το όριο ηλικίας ούτε τα 67 ούτε τα 69. Μπορεί να είναι τα 70, 75 ή και παραπάνω. 
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται είναι ότι στη Σουηδία οι εργαζόμενοι ζουν πολύ παραπάνω σε σχέση με πριν. Οπότε μπορούν να δουλεύουν ...μέχρι να πεθάνουν.
Ως τώρα, δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά ούτε και από τους οπορτουνιστές του Αριστερού Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ