16 Φεβ 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ολο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ολο και μεγαλύτερη υποβάθμιση του Συστήματος Υγείας
Ωφελημένες οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις λαϊκές ανάγκες
Από περσινή κινητοποίηση στο Λονδίνο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Κάποτε θεωρείτο το διαμάντι της Βρετανίας, που η απατηλή του λάμψη ήταν στο επίκεντρο της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας-NHS που «λάμπει» μόνο σε υπερπαραγωγές. Στην πραγματικότητα, το τελευταίο απομεινάρι του βρετανικού «κράτους πρόνοιας», που τα πολύχρονα σχέδια ιδιωτικοποίησής του είχαν πέσει στο κενό εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων, αντιμετωπίζει επίθεση κατά ριπάς κυρίως από τις περικοπές με πρόσχημα την κρίση, ώστε η «αναποτελεσματικότητά» του ακόμη και η επικινδυνότητά του να εμφανίσει ως αναγκαιότητα την πλήρη ιδιωτικοποίησή του.
Μία βδομάδα μετά το σοκ που προκλήθηκε από την έκθεση για τις τριτοκοσμικέςσυνθήκες νοσηλείας που επικρατούσαν σε δύο νοσοκομεία του Στάφορντ οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον αδικαιολόγητο θάνατο τουλάχιστον 1.200 ασθενών, την περίοδο 2005-2009, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τέλεγκραφ» αναφέρει ότι διέρρευσαν επιστολές διαμαρτυρίας γιατρών από το 2010 κιόλας, για την αφόρητη πίεση που υφίστανται στο νοσοκομείο United Lincolnshire Hospitals NHS Trust (ULHT) ώστε να επιτύχουν το στόχο του συγκεκριμένου αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων που είχαν θέσει οι αξιωματούχοι του NHS, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ήδη έχει διαταχθεί έρευνα για τον «ύποπτο θάνατο 500 ασθενών».
Παράλληλα, έκθεση της Επιτροπής Γενικής Ιατρικής (General Mediacal Council)αναφέρει ότι η υγεία των ασθενών τίθεται σε κίνδυνο από τις «εκτεταμένες και εξουθενωτικές βάρδιες των νέων και ειδικευόμενων γιατρών που μπορεί να ξεπεράσουν τις 100 ώρες εβδομαδιαίως». Σύμφωνα με την έκθεση, οι ειδικευόμενοι γιατροί υποτίθεται πρέπει να εργάζονται το μάξιμουμ 48 ώρες τη βδομάδα. Στην πραγματικότητα, οι ειδικευόμενοι εργάζονται πολλές φορές ακόμη και 100 ώρες τη βδομάδα, δηλαδή βάρδιες των 13 ωρών ημερησίως και πολλές φορές συνεχόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι γιατρός κατήγγειλε πως ασθενής πέθανε και ενώ η κατάσταση του δε χαρακτηριζόταν σοβαρή, ήταν απολύτως αντιμετωπίσιμη, κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας, ενώ ειδικευόμενος εξαναγκάστηκε να κάνει μόνος ολόκληρη τη βραδινή βάρδια και να έχει την ευθύνη 340 ασθενών!
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η κατάσταση στο NHS, που προκαλεί σοκ αλλά και η συνεχώς επιδεινούμενη φροντίδα των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με την έκθεση του Care Quality Commission Regulator-CQC το 1/4 των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι», που παρέχονται στους ηλικιωμένους στη Βρετανία δεν πληροί τις προδιαγραφές σε ποιότητα και υγιεινή καθώς η επίσκεψη έχει συρρικνωθεί σε 15 λεπτά. Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι, άνω των 65 χρονών βασίζονται σ' αυτή την υπηρεσία, κυρίως για την ανάγκη τους στο πλύσιμο, ντύσιμο και φαγητό και πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι 700.000 ηλικιωμένοι «απολαμβάνουν» υπηρεσίες με αργοπορημένες, εσπευσμένες ή και αναπάντητες επισκέψεις, οι ηλικιωμένοι δεν καταγγέλλουν την πλημμελή φροντίδα υπό το φόβο των αντιποίνων ενώ ουκ ολίγοι ηλικιωμένοι εξαναγκάζονται να πουλήσουν μέχρι και τα ίδια τους τα σπίτια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα επιβίωσής τους. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ