16 Φεβ 2013

ΔΑΝΙΑ Στο στόχαστρο εκπαιδευτικοί και Παιδεία


ΔΑΝΙΑ
Στο στόχαστρο εκπαιδευτικοί και Παιδεία
Σε νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις προχωρά η λεγόμενη δανέζικη «κόκκινη» κυβέρνηση με το στόχαστρό της αυτή τη φορά να βλέπει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, προτείνει να αυξηθούν οι ώρες εργασίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από το Νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη τάξη να ανέρχονται σε 30 τη βδομάδα. Από την τετάρτη έως την έκτη τάξη σε 35 ώρες τη βδομάδα και από την έβδομη έως την ένατη τάξη σε 37 ώρες. Μάλιστα, παρά την αύξηση των ωρών εργασίας δε θα υπάρξει κάποια αύξηση στους μισθούς των δασκάλων.
Γενικότερος στόχος των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση είναι η περαιτέρω ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, η μείωση των μισθών των δασκάλων, η αλλαγή των συλλογικών συμβάσεων υπέρ των εργοδοτών που είναι οι δήμοι, ή -όπως προτείνουν διάφορες «δεξαμενές σκέψης»- ακόμα και η «αυτονόμηση των σχολείων», κάτι που σημαίνει ότι όπως και τα Γυμνάσια, πλέον και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα χρηματοδοτείται με ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μαθητή.
Μέχρι σήμερα στο Δήμο της Κοπεγχάγης από τους συνολικά 3.000 δάσκαλους, οι 2.300 έχουν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για τις αλλαγές που θέλει να επιβάλλει η υπ. Παιδείας. Την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Φλεβάρη, έχει προγραμματιστεί διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο από τις ομοσπονδίες παιδαγωγών και δασκάλων, όπου καλούν όλους τους άλλους κλάδους και μαζικούς φορείς σε συμπαράσταση.
Βεβαίως, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι αντιδρούν, αφού θίγονται τα δικαιώματά τους, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να επικεντρώσει τις αντιδράσεις σε κάποιους «λάθος» χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης και προτείνουν σαν λύση τον κοινωνικό διάλογο. Μια πρακτική που εφαρμόζεται δεκαετίες και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε νέες απώλειες, ενώ μόνο κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο, που υπηρετούν οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, που στηρίζουν υποτίθεται κριτικά οπορτουνιστικές δυνάμεις (όπως η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία) του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ