20 Μαρ 2013

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί


Οξύνονται οι ανταγωνισμοί
Η απόφαση του Γιούρογκρουπ για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου είναι στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας. Το «κούρεμα» είναι μια μορφή ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου προκειμένου να μη γίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, με τεράστιες συνέπειες στην καπιταλιστική οικονομία. Είναι το αντίστοιχο «κούρεμα» (PSI) που έγινε στα ομόλογα της Ελλάδας, αν και εδώ πήρε άλλη μορφή. Το συγκεκριμένο μέτρο συνδέεται με τ' άλλα που αποτελούν το πακέτο του μνημονίου για την Κύπρο και περιλαμβάνουν αντίστοιχες αντεργατικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, όπως και στην Ελλάδα, ιδιωτικοποιήσεις, δέσμευση των υδρογονανθράκων... Ολα στο όνομα αντιμετώπισης των δημοσίων ελλειμμάτων και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και θα πληρώσει ο κυπριακός λαός.
Οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες είναι βασικά καταθέσεις κεφαλαίων διεθνικών μονοπωλίων, ρωσικών, αγγλικών και άλλων. Αντικειμενικά δημιουργείται τάση φυγής αυτών των κεφαλαίων, γεγονός που θα επιφέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στην Ελλάδα ξεκίνησαν με το πρώτο μνημόνιο, φτάσαμε στο τρίτο και τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Η διαχείριση της κρίσης απαιτεί πολιτική μεταφοράς των συνεπειών της στο λαό.
***
Η καπιταλιστική οικονομία της Κύπρου έγινε υποδοχέας κεφαλαίων έχοντας τη χαμηλότερη φορολογία κεφαλαίου στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, μόνο 10%. Φαίνεται πως έπρεπε να «χτυπηθεί». Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ενταγμένη στα πλαίσια της χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας και της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, που μπορεί μεν να έχουν τεράστιες καταθέσεις (ως μέγεθος το τετραπλάσιο του ΑΕΠ της Κύπρου), αλλά και δυσκολίες ρευστότητας, αφού δεν αρκούν τα ίδια κεφάλαιά τους, λόγω κρίσης, για τη λειτουργία τους. Η απόφαση αναδεικνύει την οξύτητα των ανταγωνισμών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών εντός και εκτός Ευρωζώνης, αφού υπάρχουν και ρώσικα, αγγλικά και άλλα ξένα κεφάλαια, που με την τάση φυγής τους ενισχύονται οι οικονομίες των χωρών που αυτά θα κατατεθούν, δηλαδή τις χώρες προέλευσης. Αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται και με τους «υδρογονάνθρακες», όχι μόνον της Κύπρου, αλλά της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Εδώ εστιάζονται ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία για το μοίρασμά τους, η δε οικονομική βοήθεια στην καπιταλιστική οικονομία της Κύπρου, έχει συνδεθεί άμεσα μ' αυτούς, ενώ περιπλέκεται έντονα το κουβάρι των οξύτατων καπιταλιστικών ανταγωνισμών με επίκεντρο την Κύπρο. Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη διεκδικούν μεγάλα μερίδια, για να συμβάλλουν στην οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, όπως π.χ. η Ρωσία, που προσφάτως -μέσω ΓΚΑΖΠΡΟΜ- συμφώνησε με το Ισραήλ για αέριο από το οικόπεδο «Λεβιάθαν» με συμφωνία και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα η ΓΚΑΖΠΡΟΜ έχει ενεργειακή συμφωνία και με τη Γερμανία. Η δε Κύπρος έδωσε «οικόπεδο υδρογονανθράκων» στη γαλλική ΤΟΤΑΛ.
Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη απόφαση για τη φορολόγηση των καταθέσεων δημιουργεί τριγμούς στην Ευρωζώνη. Αν δεν εφαρμοστεί η απόφαση υπάρχει κίνδυνος αποπομπής, υπονομεύεται το ευρώ. Ακόμη, η εναντίωση της κυπριακής Βουλής, που θα σημαίνει αναζήτηση άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, όπως Ρωσία, Κίνα κλπ, για λύση, δε θα σημαίνει φιλολαϊκή απόφαση, ούτε εξαναγκασμό της Ευρωζώνης σε αλλαγή υπέρ των λαών πολιτικής.
***
Το ζήτημα που ανέκυψε επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι κανένα όφελος δεν έχουν οι λαοί από την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ. Τους επιβάλλουν ολοένα και πιο άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν είναι ζώνη ισότιμων κρατών, αλλά ζώνη οξύτατων ανταγωνισμών και ανισομετρίας. Επιβεβαιώνται το ΚΚΕ για τη θέση του ενάντια στην ένταξη κάθε χώρας στην ΕΕ, για αποδέσμευση. Τώρα εκβιάζεται ο κυπριακός λαός με όλο το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων. Σωτηρία για το λαό δεν υπάρχει εντός της λυκοσυμμαχίας. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Ο εκβιασμός στην Κύπρο, θα αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για υποταγή στα νέα βάρβαρα μέτρα στο όνομα των μη χειρότερων, που όμως θα έρθουν. Να γιατί η πάλη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να συνδέεται με την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ