Τι δείχνουν οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια;
-- Ποια είναι η θέση των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στις Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στα Βαλκάνια;
Η Ελλάδα κατείχε το 2010 την πρώτη θέση στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία, με ποσοστό 26% - 28%, σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα. Ακολουθούσαν η Ιταλία (15,19%), η Αυστρία (13,71%) και ο Καναδάς (10,61%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας. Οι ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία αφορούν κυρίως τον τραπεζικό τομέα, τις τηλεπικοινωνίες, τις υπηρεσίες Υγείας, τα καύσιμα, τις κατασκευές, την πληροφορική, την παραγωγή και εμπορία δομικών υλικών, τις νομικές υπηρεσίες, τις λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, τον κλάδο τροφίμων, την κλωστοϋφαντουργία και υποδηματοποιία κ.ά. Στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, η Ελλάδα επένδυσε στο διάστημα 1997-2011 συνολικά 390,48 εκατ. ευρώ (ποσοστό 10,7% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων στη χώρα) και κατατάσσεται τέταρτη επενδύτρια χώρα μετά την Ολλανδία (ύψος συνολικών επενδύσεων 744,99 εκατ. ευρώ), την Αυστρία (416,76 εκατ. ευρώ) και τη Σλοβενία (405,66 εκατ. ευρώ). Στη Βουλγαρία, οι μεγαλύτερες Αμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) το πρώτο δίμηνο του 2013 προήλθαν από την Ελλάδα (9,4 εκατ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (7,9 εκατ. ευρώ), τη Ρωσία (6,7 εκατ. ευρώ) και την Αυστρία (6,1 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σόφιας για τον Απρίλη του 2013. Οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία, μαζί με Αυστριακούς και Ιταλούς, με συνολικές επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, σε τομείς όπως οι τράπεζες, τα ξενοδοχεία, τα ακίνητα, η τσιμεντοβιομηχανία, κλπ.
Από το 2002, μέχρι και το τέλος του 2010, οι χώρες που είχαν επενδύσει στην Τουρκία ανέρχονταν στις 154. Οι εισροές ΑΞΕ την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 75 δισ. δολάρια, από τα οποία τα 55 δισ. (73%) ήταν από τις 27 χώρες της ΕΕ. Στις πρώτες θέσεις είναι η Ολλανδία, με 14.144 εκατ. δολάρια (αποτελεί για φορολογικούς λόγους ενδιάμεση βάση για επενδύσεις άλλων χωρών), οι ΗΠΑ, με 6.686 εκατ. δολάρια και η Ελλάδα με 6.483 εκατ. δολάρια. Στη Ρουμανία, στο τέλος του 2011, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη χώρα έφτασαν τις 5.202, έναντι 4.943 ένα χρόνο πριν. Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, μέσα στο 2011 και παρά την κρίση, περισσότερες από 250 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ιδρύθηκαν στη Ρουμανία. Ακόμα και μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2012, από ελληνικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδρύθηκαν 82 νέες εταιρείες στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Εγγραφής Εμπορικών Εταιρειών της Ρουμανίας (ONRC), τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη Ρουμανία υπερέβαιναν στις 31/12/2011 τo 1,72 δισ. ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ανεβάζει την αξία των ελληνικών επενδύσεων στα 3 δισ. ευρώ και η ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι -συνυπολογίζοντας και τις επενδύσεις των θυγατρικών που εδρεύουν σε τρίτες χώρες (π.χ. στην Κύπρο)- στα 4 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η-5η θέση της λίστας των κρατών με τις περισσότερες ΑΞΕ στη Ρουμανία. O συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε εταιρείες ελληνικών συμφερόντων ανέρχεται σε πάνω από 35.000 άτομα, κύρια σε τηλεπικοινωνίες - τράπεζες.
Γράφει το Πρόγραμμα του ΚΚΕ που ψήφισε το 19ο Συνέδριο: «Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξής του, σε ενδιάμεση θέση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, με ισχυρές ανισότιμες εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ (...) Με τη συμμετοχή στις αναδιαρθρώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών διακρατικών συμμαχιών, το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος εντάχθηκε πιο οργανικά στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αρχικά, η αστική τάξη της Ελλάδας επωφελήθηκε από την αντεπαναστατική ανατροπή στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και από την ένταξη στην ΕΕ, πέτυχε σημαντική συσσώρευση και εξαγωγή κεφαλαίων σε άμεσες επενδύσεις που συνέβαλαν στην ισχυροποίηση ελληνικών επιχειρήσεων και μονοπωλιακών ομίλων. Οι εξαγωγές κεφαλαίων επεκτάθηκαν και σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ουκρανία, Κίνα, αλλά και Βρετανία, ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβυή κ.ά. Τη δεκαετία που προηγήθηκε από την εκδήλωση της εξελισσόμενης κρίσης, η ελληνική οικονομία διατήρησε σημαντικά υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ από τον αντίστοιχο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά η θέση της σε αυτήν. Ομως, αναβάθμισε τη θέση της στα Βαλκάνια. Μετά την εκδήλωση της κρίσης, επιδεινώθηκε η θέση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, της ΕΕ και γενικότερα της διεθνούς ιμπεριαλιστικής πυραμίδας (...) Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι οικονομικοπολιτικές και πολιτικοστρατιωτικές εξαρτήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ περιορίζουν τα περιθώρια αυτοτελών ελιγμών της αστικής τάξης της Ελλάδας, καθώς όλες οι συμμαχικές σχέσεις του κεφαλαίου διέπονται από τον ανταγωνισμό, την ανισομετρία και συνεπώς την πλεονεκτική θέση του ισχυρότερου, διαμορφώνονται ως σχέσεις ανισότιμης αλληλεξάρτησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου