30 Ιουν 2013

ΣΤΙΒΟΣ Σε οριακή κατάσταση

ΣΤΙΒΟΣ
Σε οριακή κατάσταση
Την ώρα που η πολιτεία τρέχει να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ο ελληνικός στίβος αγγίζει το σημείο «0»
Η παρουσία του Λούη Τσάτουμα «διέσωσε» την ελληνική αποστολή στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνικών Ομάδων στην Αγγλία
Δυο περιστατικά που έγιναν το τελευταίο διάστημα έρχονται για να φανερώσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό στίβο.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Στίβου με αφορμή την πρόθεση της πολιτείας να δώσει για μια ακόμη φορά χείρα βοηθείας στους επιχειρηματίες του αθλητισμού (και ειδικότερα του ποδοσφαίρου) σε βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού καθώς και η παρουσία της ελληνικής αποστολής στους αγώνες της Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Εθνικών Ομάδων επιβεβαίωσαν το αυτονόητο... Δηλαδή το σημείο... «0» στο οποίο βρίσκεται ξεκάθαρα πλέον ο χώρος του κλασικού αθλητισμού στην Ελλάδα.
Το συνεχές πετσόκομμα των κρατικών επιχορηγήσεων προς τις ομοσπονδίες, η εγκατάλειψη των χώρων άθλησης ή η παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα προκειμένου να τους εκμεταλλευτούν για λόγους κέρδους, η σχεδόν ανύπαρκτη υλικοτεχνική υποδομή, οι προπονήσεις των αθλητών που μετατρέπονται σε Γολγοθά είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της εικόνας του ελληνικού στίβου.
«Πες το και έγινε»... για τους επιχειρηματίες
Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε στην πράξη η πρόθεση της πολιτείας και ειδικότερα της (λίγο πριν τρικομματικής και νυν δικομματικής) κυβέρνησης να κάνει πράξη αυτό που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ παλιότερα ήξεραν να κάνουν καλύτερα απ' όλα. Να αποτελέσει τη... σωσίβια βάρκα για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, την ώρα που αδιαφορεί (όπως γινόταν πάντα) για τα αντίστοιχα των ερασιτεχνικών σωματείων. Πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η πρόθεση της πολιτείας να κάνει τα πάντα προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα ώστε το στάδιο της Μυτιλήνης να είναι έτοιμο προς χρήση από την ΠΑΕ Καλλονής η οποία κέρδισε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (Super League). Oπως καταγγέλλει ο ΣΕΓΑΣ, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, για να συμβεί αυτό θα πρέπει, και σε αυτήν την περίπτωση (όπως και άλλες), να ξεσπιτωθεί ο στίβος και τα ερασιτεχνικά αθλήματα της περιοχής. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση η ομοσπονδία Στίβου παρουσιάζει και την εικόνα που επικρατεί σήμερα στους περισσότερους αθλητικούς χώρους.
Το λουκέτο είναι το χαρακτηριστικό στους περισσότερους αθλητικούς χώρους που δεν έχουν -ακόμα- περάσει στα ιδιωτικά συμφέροντα
«Οι υποδομές του Στίβου σε ολόκληρη την Ελλάδα απαξιώνονται από τη φθορά, που ολόκληρη η περιοχή του Πειραιά δεν έχει ένα προπονητικό έστω στάδιο, ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ένα στάδιο αγώνων Στίβου, πλην του αχανούς ΟΑΚΑ, το κλειστό στάδιο της Παιανίας αποσυντίθεται και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας διατίθεται για μία - δύο αγωνιστικές ημέρες το χρόνο για την περίοδο του κλειστού Στίβου.
Ολα σχεδόν τα Εθνικά και Δημοτικά στάδια έχουν αφεθεί στην τύχη τους με φθαρμένους ελαστικούς τάπητες, με πλαστικούς χλοοτάπητες και φθαρμένα ανεπαρκή και επικίνδυνα όργανα του βασικού τους εξοπλισμού (στρώματα, κλωβοί ρίψεων, εμπόδια κλπ.). Ολα αυτά συνθέτουν ανάγλυφη την εικόνα της εγκατάλειψης του Κλασικού Αθλητισμού»αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Προβληματισμός για την Εθνική στίβου
Την ώρα που ο ΣΕΓΑΣ καταγγέλλει την εικόνα που υπάρχει στην αθλητική υποδομή ήρθαν και τα... πρακτικά αποτελέσματα προκειμένου να πιστοποιήσουν το ρευστό τοπίο στο χώρο του στίβου. Η εμφάνιση της ελληνικής αποστολής στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Εθνικών Ομάδων (πρώην Μπρούνο Τζάουλι) που οδήγησε στον υποβιβασμό της Εθνικής μας (από την κατηγορία Super league στην Α' κατηγορία), καθώς και τα εξωαγωνιστικά απρόοπτα, μόνο προβληματισμό μπορούν να δημιουργήσουν. Η Ελλάδα κατετάγη 11η με 152 βαθμούς και μόλις ένας αθλητής (Λούης Τσάτουμας) κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, ενώ οι υπόλοιπες εμφανίσεις των αθλητών ακόμα και των νεαρών κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα ή και κατώτερες του αναμενόμενου. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά προέκυψε και το επεισόδιο με την Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία δεν αγωνίστηκε γιατί χάθηκαν... τα κοντάρια της. Ο ΣΕΓΑΣ αφού έριξε τις ευθύνες στην αεροπορική εταιρεία που τα μετέφερε, στη συνέχεια «ανέκρουσε πρύμναν» και διέταξε έρευνα για την υπόθεση. Το γεγονός μάλιστα ότι μετά το περιστατικό έδωσαν και πήραν τα σενάρια για το τι έχει συμβεί είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που επικράτησε.
«Η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε αφανισμό και διάλυση»
Το ευαίσθητο θέμα της υποχρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού που τον οδηγεί σε υποβάθμιση, ακόμα και στη διάλυση είχε ανοίξει από τις αρχές της φετινής χρονιάς το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιάννη Γκιόκα και Ελένη Γερασιμίδου να ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο τη νέα μείωση στις επιχορηγήσεις.
Στη σχετική επιστολή που κατέθεσαν στον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Καλαντζή, οι δυο βουλευτές ανέφεραν μεταξύ άλλων: «...Οι επιχορηγήσεις αυτές είναι μειωμένες σε ποσοστό που φτάνει, κατά περίπτωση, το 70 - 80%. Εκτιμάμε ότι το ποσό των επιχορηγήσεων και συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του αθλητισμού θέτει σοβαρό ζήτημα οικονομικής επιβίωσης των αθλητικών Ομοσπονδιών και των Σωματείων. Αν εξαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που καλύπτονται κατά προτεραιότητα, το ποσό που απομένει για τον προγραμματισμό και τις δραστηριότητες των φορέων είναι ελάχιστο».
«Με βάση τα παραπάνω καλούνται όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να αναζητήσουν πόρους και να λειτουργήσουν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις, για να καλύψουν έξοδα προγραμματισμού και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Μοιραία οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία θα «σπρωχτούν» στην αναζήτηση χορηγού για την επιβίωσή τους. Θα ενισχυθεί η ανταποδοτική λειτουργία με τη γενίκευση της μηνιαίας συνδρομής και την αύξηση του κόστους συμμετοχής των αθλουμένων (εξοπλισμός κλπ.). Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα στερηθούν το - αναγκαίο για την υγεία και την προσωπικότητά τους - δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή (...).
Επειδή οι παραπάνω εξελίξεις είναι εξαιρετικά σοβαρές και ανοίγουν το δρόμο για την υποβάθμιση και διάλυση του αθλητισμού στη χώρα μας
Ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ή της Υποεπιτροπής Αθλητισμού της Βουλής, με την παρουσία του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων - Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για ζητήματα Αθλητισμού, κ. Γιάννη Ιωαννίδη, προκειμένου να συζητήσει τις παραπάνω εξελίξεις» κατέληγαν οι κομμουνιστές βουλευτές.

Μπ. Τσ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ