3 Ιουλ 2013

Στις συμπληγάδες ιδιωτών και ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι

Στις συμπληγάδες ιδιωτών και ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι
Τη λειτουργία του Οργανισμού «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», με την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων, προωθούν συγκυβέρνηση - τρόικα
Εξετάσεις που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και σωτήριες για έναν ασθενή, δε θα δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ στη βάση των πρωτοκόλλων και το κόστος θα μετακυλίεται στους ασφαλισμένους
Την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ώστε «να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα. Ανήγγειλε ακόμα την εφαρμογή των λεγόμενων«διαγνωστικών πρωτοκόλλων», με τα οποία χειραγωγείται το επιστημονικό έργο των γιατρών και προωθούνται νέες περικοπές σε δαπάνες για εξετάσεις, το κόστος των οποίων θα μετακυλίεται στους ασθενείς.
Οι κατευθύνσεις αυτές, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για συμφωνία με την τρόικα «ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο», θα οδηγήσουν με βεβαιότητα σε νέους περιορισμούς των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα είναι αντιγραφή των ελεγκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στις συναλλαγές με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εφαρμογή των πρωτοκόλλων ιατρικών πράξεων και φαρμάκων. Πρόκειται για πακέτα προκαθορισμένων και τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται κατά βάση σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών για το ποιες εξετάσεις και θεραπείες είναι απαραίτητες για κάθε σύμπτωμα ή διαπιστωμένη ασθένεια.
Κάθε εξέταση ή θεραπεία πέρα από αυτές που ορίζουν τα πρωτόκολλα, ακόμα και αν κατά την κρίση του γιατρού είναι αναγκαία, δε θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και το κόστος της θα μετακυλίεται στον ασφαλισμένο ασθενή. Με άλλα λόγια, οι αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών θα παίρνονται αποκλειστικά με βάση τη λογική των περικοπών στις δαπάνες Υγείας και το φάρμακο, με στόχο τον περιορισμό του κόστους. Μάλιστα, για να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προωθεί άμεση νομοθετική ρύθμιση με το ποινολόγιο για τη διαφθορά όλων των φορέων στην Υγεία, στην οποία συμπεριλαμβάνει τις λεγόμενες υπερσυνταγογραφήσεις και τις υπερτιμολογήσεις.
Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, ο ΕΟΠΥΥ, όταν θα ζητά στο εξής το λογαριασμό από ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, θα μπορεί να μην πληρώσει τα έξοδα για εξετάσεις και φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα, ρίχνοντας το κόστος στην πλάτη του ασθενούς, ο οποίος μετατρέπεται σε θύμα των ιδιωτών της Υγείας από τη μια και του Οργανισμού από την άλλη. Μάλιστα, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δικούς του μηχανισμούς με το αναγκαίο προσωπικό για να ελέγχει τις ιατρικές πράξεις, θα μπορεί να απευθύνεται σε διεθνείς εταιρείες που θα αναλαμβάνουν το έργο αυτό και το κόστος θα το καλύπτουν οι πάροχοι των υπηρεσιών Υγείας.
Μελετούν και το έλλειμμα
Σε ό,τι αφορά στα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ για το 2013, η τρόικα υπολογίζει στα 400 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ. αρχικά) την υπέρβαση των δαπανών Υγείας του Οργανισμού για το τρέχον έτος. Στην παρούσα φάση, η υπέρβαση των εξόδων συμφωνήθηκε να καλυφθεί με το λεγόμενο «clawback» (επιστροφή) απ' τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές 290 - 370 εκατ. ευρώ, που θα διεκδικήσει ο ΕΟΠΥΥ.
Ωστόσο, στο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ για το 2013 προστίθενται και άλλα 600 εκατ. ευρώ από την υστέρηση εσόδων, που προμηνύει νέες περικοπές συνολικά στον τομέα της Υγείας. Τα μειωμένα έσοδα του Οργανισμού είναι και αυτά αποτέλεσμα των χρεών του κράτους προς τα Ταμεία, της αυξημένης ανεργίας, που σημαίνει λιγότερες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και βέβαια της μείωσης των μισθών, με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι εισφορές.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τύχη των υγειονομικών υπηρεσιών (πρώην ΙΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο Οργανισμός θα τις διατηρήσει, ενώ παρέπεμψε για το Σεπτέμβρη, ίσως και μετά, τη λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση των φαρμάκων.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση «να κόψει το λαιμό της» για Υγεία - Ταμεία
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωση για τις συναντήσεις της τρόικας με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Κανένας εφησυχασμός, καμιά αναμονή. Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, προετοιμάζει το έδαφος για νέο γύρο επίθεσης στην Υγεία, την Ασφάλιση, τους μισθούς, τα εργασιακά δικαιώματα. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται νέες περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η γκιλοτίνα για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ είναι έτοιμη από καιρό. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας για λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως επιχείρηση, και σε συνδυασμό με την κρατική υποχρηματοδότηση, έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην Υγεία, επιπλέον χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών, μαζί με συγχωνεύσεις μονάδων υγείας με λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό.
Ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις και το κεφάλαιο που όλα αυτά τα χρόνια λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά Ταμεία, μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση και απάλλαξαν τους μεγαλοεργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές. Μετέτρεψαν τις δημόσιες μονάδες υγείας σε επιχειρήσεις και σε πλασιέ των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Η κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων επιδεινώνεται από το τσάκισμα των μισθών, την τεράστια ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία.
Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να απαλλαγούν κράτος και μεγαλοεργοδότες από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά Ταμεία, να πέσουν και άλλο μισθοί και μεροκάματα, να αυξηθούν τα όρια των μαζικών απολύσεων, να ενισχυθεί παραπέρα η εργοδοτική αυθαιρεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου ασκούν άσφαιρη κριτική στην κυβέρνηση και την τρόικα, γιατί κρύβουν από το λαό την ουσία, ότι τα μέτρα αποτελούν απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών και είναι κατευθύνσεις της ΕΕ.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει: Η κυβέρνηση να κόψει το λαιμό της για να εξασφαλιστεί η πλήρης χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Η Λαϊκή Συμμαχία και η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να εμποδίσει τα αντιλαϊκά μέτρα και να ανοίξει το δρόμο για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων».


Ξεπαστρεύουν χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο
Επιταχύνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την κάλυψη όσων συμφώνησε με την τρόικα
Να κλείσουν όλες οι «εκκρεμότητες» από το σημερινό ραντεβού και να μη χρειαστεί να υπάρξει και τρίτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας ευελπιστεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την προχτεσινή συνάντηση με την τρόικα, που κράτησε 2,5 ώρες και την οποία χαρακτήρισε«δημιουργική και εποικοδομητική», φέρεται να ζήτησε παράταση χρόνου για την «κινητικότητα - διαθεσιμότητα»των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση να υλοποιηθεί μέχρι την 1η Ιούλη.
Μάλιστα, κύκλοι του υπουργείου επισήμαναν προκλητικά πως στόχος του υπουργού είναι να γίνει η διαδικασία«σωστά και δίκαια» και γι' αυτό ζήτησε προθεσμία έως πέντε μήνες για να τελειώσει. Θέλοντας να αποδείξει πως η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, ο υπουργός παρουσίασε τις απολύσεις στην ΕΡΤ σαν «υπερκάλυψη» των 2.000 απολύσεων που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα στην προηγούμενη συνάντηση, προσθέτοντας ότι είναι κοντά στο στόχο για άλλες 2.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου, μέσα από τον «εξορθολογισμό» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, κύκλοι του υπουργού άφηναν να διαρρεύσει πως είναι έτοιμος να επισπεύσει τις διαδικασίες εκδόσεων των δικαστικών αποφάσεων, από τις οποίες περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου, που εργάζονται με εκτέλεση προσωρινών διαταγών και με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, θα δουν την πόρτα της εξόδου. Επίσης, για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος φέρεται να έβαλε στο τραπέζι συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων που θα προκύψουν από την «κινητικότητα», με αρχή τους ΟΤΑ και το υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα υπήρξε χτες συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ (βλέπε σελίδα 17).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ